Trčati u prirodi ili u teretani?

 SHUTTERSTOCK
Jeste li primijetili?

Trenerica objašnjava zašto je lakše trčati na traci nego u prirodi: Postoji nekoliko razloga za to

Osobna trenerica Vanja Kovačić nam je otkrila kako se pripremiti za trčanje u prirodi

Ovaj scenarij vam je sigurno poznat: Redovito odlazite u teretanu, a trčanje na traci je dio vašeg kardija. Nakon nekoliko tjedana povećali ste i kilometražu pa ste odlučili jedan dan trčati u prirodu. Međutim, niste uspjeli tu istu kilometražu pretrčati u prirodi. Zašto? Zapravo, trčanje u prirodi je teže, i to nam je potvrdila trenerica Vanja Kovačić iz fitness centra Bodysculpt.

Ona naglašava da je prije trčanja, bilo na traci ili u prirodi, važno odrediti je li to dobro za naše tijelo.

- Prije svega potrebno je odrediti inicijalno stanje našeg tijela i jesmo li uopće u mogućnosti odabrati trčanje za aktivnost kojom ćemo se baviti, bez da nanosimo štetu, primjerice, našoj kralježnici s protruzijama diskova, koljenima s ozlijeđenim meniskusima i slično - rekla je Kovačić.

Potom, kaže, treba naučiti ispravno trčati, uključujući formu gibanja nogu, trupa, ruku, ispravno disati, odrediti ciljeve, učestalost i tempo primjeren tim ciljevima. Isto tako, naglašava da svrha trčanja ne bi trebao biti gubitak kilograma.

- Trčanje može biti dio podizanja razine naše opće fizičke spreme, ali nikako ga ne bih savjetovala isključivo u svrhu gubljenja masnih naslaga, jer to je primarno zadaća pravilno izbalansirane prehrane - ističe trenerica.

image

Trenerica Vanja Kovačić

PRIVATNA ARHIVA/INSTAGRAM

Zašto nam je lakše trčati na traci?

Nakon što ste utvrdili da vašem tijelu odgovara trčanje, spremni ste. Iako trčanje unutra i vani ima svoje prednosti i nedostatke, ne može se poreći da je trčanje u prirodi teže.

- Na traci je lakše trčati jer nismo izloženi različitim vremenskim uvjetima, podloga sustavno amortizira stres na tetivno-zglobni i ligamentarni sustav. Na traci je lako odrediti i pratiti brzinu, nagib, nema otpora vjetra - objašnjava Kovačić.

Isto tako, naglašava važnost podloge u teretani.

- Podloga na traci trčanje mnogima je povoljnija jer nema dodira stopalima na neravan, nepredvidiv, ponekad sklizak teren, što je prednost kod vraćanja aktivnostima nakon ozljeda. S druge strane upravo neravan teren (ispravno savladavan) je dobar za razvoj jakosti i mobilnosti stopala te ostalih mišića nogu. Olakšavanje koje treba izbjegavati je neispravno korištenje rukohvata pa ljudi iskrivljeno pomiču gornji dio tijela, zadržavaju se u neprirodnim nagibima - kaže.


Kako se prilagoditi trčanju u prirodi?

Unatoč tome što je lakše trčati na traci, većina trkača više voli prirodu, a i trenerica savjetuje taj oblik trčanja.

- Svakako bih preporučila trčanje/ hodanje u prirodi jer nam u današnje vrijeme kronično nedostaje boravak u prirodi, na svježem zraku, dinamičnije je, blagotvorno za raspoloženje i mentalno rasterećenje, te se sveukupno aktivira više mišića cijelog tijela - rekla je.

Isto tako, naglasila je da si ne trebamo olakšati trčanje, ali možemo se bolje prilagoditi.

- Prije bih rekla čime se sve možemo prilagoditi uvjetima trčanja u prirodi, jer nikako niti u jednoj aktivnosti nije ideja olakšati si već odraditi predviđeno maksimalno učinkovito. Zato je potrebno je adekvatno se opremiti kvalitetnom obućom primjerenom našim stopalima i terenu, odjećom koja će nas zaštititi od sunca, vjetra, snijega, smartwatch aplikacijama pratiti i kontrolirati naš kardiovaskularni sustav, energetsku potrošnju - zaključila je.

Linker
24. travanj 2024 17:56