FOTOGRAFIJE: ZDENKO MLINAR
PRIJAVITE SE

Jesenski upisi u Trčaoni - školi trčanja i nordijskog hodanja

S obzirom na to da su i trčanje i nordijsko hodanje jednostavne te pristupačne aktivnosti, ne čudi što im popularnost raste kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj

Pandemija, izolacija i lockdown na stranu, moderan tempo svakodnevnice već dugo ima negativan utjecaj na kvalitetu života. To se očituje u raznim bitnim čimbenicima života: nedovoljno kretanje, slaba kvaliteta prehrane, visoke razine svakodnevnog stresa, loša kvaliteta sna… Važan saveznik poboljšanja kvalitete života svakako je sport, a za osobu koja se tek upušta u aktivan svijet, privlačne su aktivnosti rekreativne prirode s manjim rizikom od ozljeda te laganim tempom i jednostavnim radnjama. Među njima su plivanje, bicikliranje, nordijsko hodanje, trčanje, a ovdje ćemo se osvrnuti na potonje.

S obzirom na to da su i trčanje i nordijsko hodanje jednostavne te pristupačne aktivnosti, ne čudi što im popularnost raste kako u svijetu, tako i u Hrvatskoj. Uključuju ritmične, a jednostavne pokrete u kojem je rad ruku i nogu usklađen. Noge, dakako, brže rade prilikom trčanja te postoji faza leta kada su obje noge u zraku, dok je s druge strane nordijsko hodanje pogodnije za ljude kojima odgovara aktivnost s jednostavnijim motoričkim radnjama s obzirom da rad tijela pri hodanju podupiru i specijalizirani štapovi za nordijsko hodanje. S obzirom da oni zahtijevaju pojačano korištenje gornjeg dijela tijela u odnosu na trčanje, zapravo ne čudi činjenica da je potrošnja kisika, pa tako i energije, veća prilikom nordijskog hodanja. Pri pravilnom izvođenju pokreta, u nordijskom se hodanju aktivira čak 90% muskulature čovjeka.


Brojne dobrobiti

S druge strane, obje aktivnosti imaju pregršt zajedničkih dobrobiti – povećava se mišićna jakost, ravnoteža, reguliranja krvnog tlaka te šećera u krvi, a poboljšava se i opća izdržljivost. Treniranje u grupi pak pruža socijalizaciju i motivaciju, a stručno vodstvo osigurava da početnik istraži svoje granice, a ipak ostane unutar granica svojih mogućnosti te svoj napredak pametno tempira.

Obje aktivnosti imate prilike trenirati u Trčaoni – školi trčanja i nordijskog hodanja, čija jesenska sezona počinje 6. rujna, kako za potpune početnike u ovim aktivnostima, tako i za one koji se žele vratiti treninzima nakon opuštajućeg ljeta. Pridružite nam se u 11. sezoni i aktivirajte svoju 2021.!

Više informacija o Trčaoni te prijavama za jesenske grupe pronađite OVDJE.

Linker
15. travanj 2024 20:59