SHUTTERSTOCK
mini vodič

Četiri koraka koji mogu olakšati izbor prvog sporta za vašeg mališana

U slučaju da univerzalni sportski program nije opcija, pred roditeljima je nešto teži zadatak kojem treba pristupiti objektivno te s puno razumijevanja i strpljenja - savjetuje kineziolog Marko Čakan te predlaže četiri koraka koji mogu olakšati izbor prvog sporta

1. KORAK Djetetove želje

Na prvo mjesto uvijek trebamo staviti želje i potrebe djeteta. Pažljivo slušajte vlastito dijete jer će vam ono dati najbolje smjernice za pravi izbor. Ako je dijete spremno i zna koji sport bi izabralo, na dobrom ste putu. Ako nije tako, vodimo se daljnjim koracima za usmjeravanje


2. KORAK Psihosocijalne karakteristike

Promatrajte kako se dijete igra i surađuje s vršnjacima. Kroz djetetovu igru dobit ćete odgovore je li spremno na suradnju s drugom djecom ili više voli individualne aktivnosti. Ova informacija odredit će hoćete li za dijete tražiti ekipni sport ili ga upisati u sport gdje će rezultat ovisiti o vlastitim sposobnostima i zalaganju.


3. KORAK Antropometrijske karakteristike

Skup svih osobina i karakteristika koje nas opisuju važan su faktor u izboru sportske aktivnosti. Svaki sport ima svoje karakteristike i bilo bi idealno da vaše dijete posjeduje sposobnosti i osobine koje mu pomažu da bude uspješno baš u tom sportu. Građa tijela, motoričke sposobnosti, funkcionalne sposobnosti i zdravstveni status mogu nas navesti na pravi izbor. Na primjer, sitnije dijete izrazito razvijenih motoričkih sposobnosti i individualnih psihosocijalnih karakteristika ima dobre predispozicije za usmjeravanje u gimnastiku. Snažno dijete koje voli kontakt i grublju igru može se usmjeriti u borilačke sportove, a djeca koja vole kreativno izražavanje i stvaranje u estetske sportove i ples.


4. KORAK Mogućnosti sredine u kojoj dijete odrasta

Mogućnosti sredine u kojoj dijete odrasta sigurno će utjecati na izbor sportske aktivnosti. U velikim gradovima izbor i mogućnosti su zasigurno veći nego u manjim sredinama. Ako nemate puno izbora, vodite se time da je svaki sport dobar izbor za cjelokupni rast i razvoj te da pri ostvarivanju tog cilja ne možete pogriješiti.

Linker
24. travanj 2024 20:33