Probajte s prirodnim čišćenjem svog doma. 
 FOTOGRAFIJE: HELIN LOIK-TOMSON GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Jeftino, zdravo, jednostavno

Tri sastojka rješavaju baš sve - napravite sami svoje sredstvo za čišćenje

Limun, alkoholni ocat i soda bikarbona posve su uobičajeni u svakom kućanstvu, lako dostupni i jeftini, jednostavni za primjenu i neškodljivi za nas i za okoliš, a uz to su i vrlo učinkoviti

Svijest o važnosti brige za okoliš raste na svim područjima, pa i na području čišćenja kućanstva, i to je odlično. Vjerojatno ste se i sami zatekli kako proučavate deklaracije na sredstvima za čišćenje tražeći dokaze da sadrže što manje štetnih tvari i da su prijateljska za prirodu. No, u potrazi za netoksičnim proizvodima za čišćenje ne trebate dugo tražiti - nema ekološki prihvatljivijih od prirodnog (i jestivog) trija kojim doista možete očistiti gotovo sve što imate u kući i oko nje. Limun, alkoholni ocat i soda bikarbona posve su uobičajeni u svakom kućanstvu, lako dostupni i jeftini, jednostavni za primjenu i neškodljivi za nas i za okoliš, a uz to su i vrlo učinkoviti.

Zašto tako dobro djeluju

● Limun osvježava, čisti i odmašćuje zahvaljujući kiselini iz soka i ulju sadržanom u kori. Sok može ukloniti „alkalne” naslage, poput kamenca i hrđe. U tim slučajevima, kiselina iz limunovog soka reagira s kalcijevim karbonatom (kamenac), odnosno željeznom oksidom (hrđa) te omekšava i otapa naslage. Kiselost limuna neutralizira neke neugodne mirise, npr. od kuhanja ribe ili od raspadanja ostataka povrća u kanti za otpatke. Limunov sok ima i antibakterijska svojstva – njegova kiselina stvara neprijateljski okoliš za mnoge vrste bakterija, uključujući E.coli i uzročnike salmonele. No, treba reći da limun ne djeluje tako na sve patogene, a one koje onesposobljava ne ubija, nego ih čini neaktivnima.

● Od brojnih vrsta octa samo su neke pogodne za čišćenje, a na prvom je mjestu alkoholni ocat. Glavna je njegova komponenta octena kiselina koja mu i daje kiselost, odnosno snagu. Mnoge vrste octa nastaju dvostrukom fermentacijom: u prvom koraku, kako bi nastalo vino, šećer iz voća mora se fermentacijom pretvoriti u alkohol. Nakon otvaranja zapečaćene boce počinje druga fermentacija tijekom koje alkohol konvertira u octenu kiselinu. Iznimka je bijeli alkoholni ocat koji se obično dobiva od laboratorijski proizvedene octene kiseline pomiješane s vodom. Ta je vrsta octa i najkiselija, što ga čini najboljim sredstvom za čišćenje, ponekad i toliko jakim da ga je potrebno razblažiti vodom (ili možda zamijeniti blažim jabučnim octom).

Zahvaljujući jakoj kiselosti ocat može razgrađivati različite ružne naslage, primjerice, one od sapuna ili ljepljive tragove naljepnica. Odličan je i za postizanje visokog sjaja ogledala i prozora (pomiješajte ga s vodom i obrišite novinskim papirom) ili obloga od drveta. Rješenje je i kod tvrdokornih mrlja na odjeći, bilo od znoja, bilo od trave. Mnoge takve mrlje su blago kisele, što znači da će se otopiti uz djelovanje druge kiseline, poput octene. Mješavina octa i sode bikarbone može otopiti stare mrlje od crnog vina. Ocat čak može „izvući” pseći ili mačji urin iz tepiha, a njegov oštar miris držat će kućne ljubimce dalje od mjesta na kojima ih ne želite.

● Soda bikarbona, odnosno natrijev hidrogenkarbonat, zapravo je sol. Ako je kušate, osjetit ćete da je po okusu blaža verzija kuhinjske soli. Kao i sve soli, soda bikarbona je neutralni spoj nastao od pozitivno nabijenog iona, ili kationa, i negativno nabijenog iona, ili aniona. No, njezin je pH viši od neutralnog, što znači da je blago lužnata. Zahvaljujući tome, ona apsorbira neugodne mirise. Ne prekriva ih, nego ih uistinu apsorbira, zbog toga što su mirisi kiseli – njena lužnatost u zraku reagira s njihovom kiselošću i tako ih neutralizira. S vremenom reaktivnost sode bikarbone na kiseline može oslabiti, pa se sjetite povremeno je promiješati ili uzeti novo pakiranje.

Reaktivnost na kiseline sode bikarbone razlog je zbog kojeg pomiješana s octom postaje nenadmašno sredstvo za čišćenje. Vulkančić koji nastaje njihovim miješanjem - u spoju se stvara ugljični dioksid - klasik je školskih pokusa iz kemije, a jednaka kemijska reakcija zaslužna je za učinak u kuhinji i kupaonici. Primjerice, uspite sodu i ulijte ocat u odvod kako biste ga odčepili ili nanesite pastu od vode i sode bikarbone na stjenke pećnice, pa zatim poprskajte octom kako biste uklonili masne naslage.

Četiri recepta:

1. Univerzalno sredstvo za čišćenje

Potrebni su vam jedna šalica octa, dvije čajne žličice sode bikarbone, četiri šalice vruće vode, pet kapi tekućeg sredstva za pranje posuđa, deset kapi esencijalnog ulja čajevca i deset kapi vašeg omiljenog esencijalnog ulja za miris kakav volite. Ovim sredstvom možete čistiti sve uobičajene površine.

2. Sredstvo za čišćenje s ružmarinom

Trebaju vam alkoholni ocat i voda u jednakim omjerima, korice limuna i grančice ružmarina. Pomiješajte sve sastojke, stavite u bočicu s raspršivačem, dobro protresite i ostavite tjedan dana. Nakon tog vremena ovo sredstvo možete koristiti kao univerzalno sredstvo za uklanjanje tragova vode i kamenca, čišćenje kanti za otpad, brisanje zidova i radnih površina itd. Nemojte ga koristiti na kamenu.

3. Čišćenje i deodoriranje kuhinje

Potrebne su vam četiri jušne žlice sode bikarbone i litra tople vode. Ova je mješavina dovoljna za čišćenje kuhinjskih ploha, hladnjaka i ostalih kuhinjskih aparata. Odlično deodorira i daje sjaj sudoperu i predmetima od nehrđajućeg čelika. Osim toga, za deodoriranje možete posuti sodu bikarbonu izravno na problematično mjesto (npr. u odvod ili kantu za smeće).

4. Za pranje stakla

Potrebne su vam dvije šalice vode, pola šalice alkoholnog octa, četvrtina šalice 70-postotnog alkohola, nekoliko kapi esencijalnog ulja naranče po želji. Sve sastojke ulijte u bocu s raspršivačem, protresite i koristite za pranje prozorskih i drugih stakala. Prozore nemojte prati po vrućem, sunčanom vremenu, jer će se otopina prebrzo osušiti i ostaviti mnoštvo pruga i tragova. Za čišćenje ogledala otopinu nanesite na mekanu krpu ili papirnati ručnik, a ne izravno na ogledalo.

Sve o jeftinom, zdravom i jednostavnom čišćenju kuće doznajte u novom broju magazina 100 POSTO PRIRODNO, na kioscima je od četvrtka, 19. kolovoza

Linker
01. travanj 2024 11:50