FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
HINA
HINA
dug život za sve

SZO: Cijepljenjem se godišnje sačuva pet milijuna života

25. travanj 2022.
Mnoge su nekoć smrtonosne bolesti eliminirane zahvaljujući cijepljenjuGlobalna inicijativa Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) "Svjetski tjedan cijepljenja 2022." obilježit će se posljednjeg tjedna u travnju pod geslom "Dug život za sve", uz poruku da se godišnje u svijetu cijepljenjem sačuva oko pet milijuna ljudskih života.

Cjepiva mogu zaštititi od više od 20 opasnih zaraznih bolesti. Također, ključna su u borbi protiv antimikrobne rezistencije (AMR) jer sprječavanjem bolesti i smanjenjem potražnje za antibioticima, čuva se njihova učinkovitost, poručuje SZO, uoči Svjetskog tjedna cijepljenja.

Mnoge su nekoć smrtonosne bolesti eliminirane zahvaljujući cijepljenju. Povećanje procijepljenosti i iskorištavanje punog potencijala istraživanja i inovacija cjepiva, znači zdraviju budućnost i sigurniji život ljudi, ističe SZO.


Globalna procijepljenost zbog covida pala na 83 posto

Od uvođenja cijepljenja protiv pandemijskog virusa samo u europskoj regiji SZO-a spašeno je gotovo pola milijuna života osoba starijih od 60 godina.

No, pandemija covida utjecala je i na dostupnost cijepljenja protiv drugih zaraznih bolesti, što je novi globalni izazov.

Globalna pokrivenost cijepljenjem u 2020., prema procjeni SZO-a, pala je na 83 posto. U istoj godini čak je 23 milijuna djece na svijetu ostalo uskraćeno za elementarna cjepiva.

Zbog rata u Ukrajini otežani su ili prekinuti programi cijepljenja, a milijunima izbjeglih nužno je osigurati zdravstvenu skrb pa tako i cijepljenje. Sve navedeno čini važnost općeg pristupa cjepivima jasnijom no ikad, ističe SZO.

Istraživanja pokazuju da ulaganje u cijepljenje jednog Europljanina protiv 17 bolesti iznosi do najviše 3500 eura ukupno, što je višestruko manje od drugih preventivnih intervencija.

Cijepljenje protiv gripe godišnje, pokazuju podaci europskih istraživanja, može uštedjeti do 332 milijuna eura samo u Europi zbog smanjenja zdravstvenih usluga.

Teme
Linker
07. listopad 2022 04:44