FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
manje poznato voće

Supernamirnica koja liječi zatvor i nadutost, potiče mršavljenje, a čini se da bi mogla pomoći i kod raka

U kombinaciji s uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života, ovo voće može imati neke impresivne prednosti za zdravlje

Graviola je voćka koje raste u Srednjoj i Južnoj Americi, a njezini plodovi, lišće i kora tradicionalno se koriste za liječenje niza zdravstvenih poremećaja od rahitisa do dijabetesa. Kod nas je graviola manje poznato voće, ali ukusno, svestrano i može biti koristan dodatak našoj prehrani, ako je od provjerenog proizvođača. U kombinaciji s uravnoteženom prehranom i zdravim načinom života, ovo voće može imati neke impresivne prednosti za zdravlje.

Novija istraživanja ukazuju na njezinu potencijalnu sposobnost borbe protiv raka. Ali to nije sve. Dakle, što graviolu čini tako poželjnom i blagotvornom biljkom i je li to zapravo superhrana za koju mnogi tvrde da jest?


Tako dobra

Graviola je plod stabla porijeklom iz tropskih regija Amerike - Annone muricate. Bodljikavo zeleno voće ima kremastu teksturu i snažan okus koji se često uspoređuje s ananasom ili papajom. Plodovi mogu biti prilično veliki, ali tipična porcija ovog voća zapravo ima malo kalorija -100 grama sadrži 66 kalorija. No prepuno je hranjivih tvari poput vlakana (3,3 grama) i vitamina C (34 % preporučenih dnevnih vrijednosti/100 g), kalija, magnezija i tiamina. Graviola također sadrži malu količinu niacina, riboflavina, folata i željeza.

Zanimljivo je da se mnogi dijelovi ovog voća koriste u ljekovite svrhe (lišće, voće i stabljika), također se koristi u kuhanju, a može se nanijeti čak i na kožu. U cijeloj Južnoj Americi graviola je, osim u sirovom obliku, popularna namirnica koja se koristi i u sokovima, sorbetima, smoothiejima, čajevima i čak se koristiti za zaslađivanje pekarskih proizvoda.

No, njezine sjemenke treba izbjegavati jer sadrže neurotoksin annonacin, koji može pridonijeti razvoju Parkinsonove bolesti. Također, u velikim količinama graviola može doći u interakciju s nekim lijekovima, prvenstveno onima za snižavanje krvnog tlaka i za kontrolu dijabetesa.

No unatoč tome, istraživanja su otkrila da graviola može pomoći u širokom rasponu tegoba - od ublažavanja upale, jačanja imunosnog sustava do usporavanja rasta raka.

image
FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK


Bogata je antioksidansima

Mnoge zdravstvene prednosti graviole dolaze od visokog udjela antioksidanata, prvenstveno luteolin, kvercetin i tangeretin. Antioksidansi su biljni spojevi koji pomažu neutralizirati slobodne radikale, koji uzrokuju oštećenje stanica. Istraživanja su pokazala da antioksidansi imaju značajnu ulogu u smanjenju rizika od kroničnih bolesti srca, raka i dijabetesa. A također su neka istraživanja pokazala i da antioksidansi u ekstraktu graviole sprječavaju oštećenja stanica te ih štite.


Može pomoći protiv raka

Iako je većina istraživanja trenutno ograničena na studije u epruvetama, neka su istraživanja otkrila da bi graviola potencijalno mogla pomoći eliminirati stanice raka. Naime, bogata je acetogenima, koji su jedinstveni za ovu biljnu obitelj, a čini se da acetogenini imaju antitumorske učinke u studijama na životinjama. Primjerice, u jednom je istraživanju ekstrakt graviole pomogao u smanjenju raka dojke i poboljšao je aktivnost imunosnog sustava, dok je u drugom istraživanju graviola pomogla zaustaviti leukemiju. No, potrebno je više istraživanja kako bi se procijenio antikancerogeni učinak graviole na ljude.


Pomaže u borbi protiv bakterija

Osim antioksidativnih svojstava, graviola ima i snažna antibakterijska svojstva. Istraživanja su se bavila njezinim povoljnim učincima u borbi protiv bakterija koje dovode do bolesti zubi, prvenstveno gingivitisa i karijesa, te bakterija odgovornih za koleru i infekcije stafilokokom.


Smanjuje upalu

Upala je uobičajen imunosni odgovor na ozljede, ali sve veći dokazi pokazuju da kronična upala može pridonijeti razvoju bolesti. Odvojena istraživanja znanstvenika iz Nigerije i Brazila pokazala su da ekstrakt graviole smanjuje oticanje i ublažava upalu, što može biti korisno u liječenju upalnih bolesti poput artritisa.


Pomaže dijabetičarima

Pokazalo se i da graviola pomaže u regulaciji razine šećera u krvi u nekim studijama na životinjama. Primjerice u jednoj se pokazalo da je uzimanje ekstrakta graviole dva tjedna pridonijelo pet puta nižoj razini šećera u krvi u odnosu na skupinu koja nije dobivala graviolu. U nekim istraživanjima postotak snižavanja šećera kreće se i do 75 posto, međutim to nisu bila istraživanja na ljudima te se trenutačno graviola spominje kao pomagač u prehrani dijabetičara, a potrebna su daljnja istraživanja.


Poboljšava probavu i potiče mršavljenje

Graviola se tradicionalno koristi kao antivirusna i antiparazitska pomoć promicanju zdravlja probavnog sustava. Liječi zatvor, proljev, plinove i nadutost jer je izvrstan izvor dijetalnih vlakana.I to nije jedina korist. Ako pokušavate izgubiti nekoliko kilograma, onda visokokvalitetna vlakna u gravioli mogu pomoći da se zasitite što znači da ćete jesti manje tijekom dana. Dugoročno, to pomaže da smršavite. Nisu zanemarive ni dokazane prednosti konzumacije vlakana u smanjenju srčanožilnih bolesti i raka, od kojih u današnjem svijetu najviše obolijevamo i umiremo.




Izvori:

Linker
14. travanj 2024 17:40