SHUTTERSTOCK
Dežurna ordinacija

Što kada zahvat sklerozacije vena ne uspije?

Prvo treba napraviti klinički pregled flebologa te dopler vena nogu i nakon pregleda odrediti liječenje

Na lijevoj nozi već nekoliko godina imam proširene vene. Bila sam prije godinu dana na sklerozaciji, ali nakon nekoliko mjeseci primijetila sam nove proširene vene na istoj nozi, a koža je na nekim mjestima potamnjela. Kako dalje?

Ema I., Poreč

Odgovara prim. dr. TIhomir Perić, kirurg:

image
BRUNO KONJEVIC/CROPIX CROPIX

"Proširene vene nogu su manje ili više izražene modrikaste kvržice ili vijugave kožne venice. Uzrok je genetski uvjetovana slabost vezivnog tkiva od kojeg su građani venski zalisci. Proširene vene su estetski problem, ali stvaraju i tegobe i zdravstvene komplikacije. Važno je otkloniti tegobe do kojih mogu dovesti - upale, otvaranje rana, krvarenje i stvaranje tromba. Prvo trebate napraviti klinički pregled flebologa te dopler vena nogu i nakon pregleda odrediti liječenje. Danas su standard u liječenju površinskih proširenih vena nogu endovenozne metode kao što su laser, radiofrekventna ablacija i obliteracija pregrijanom vodenom parom."

Svoja pitanja šaljite na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.. Odgovore objavljujemo u magazinu Doktor u kući, koji izlazi svaki prvi četvrtak u mjesecu te na našem portalu živim.hr.

Linker
13. travanj 2024 21:42