SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Osam manje poznatih uzroka nadutosti koji nemaju nikakve veze s hranom

Krivac je najčešće hrana (prerađena, rafinirana), ali do nadutosti mogu dovesti i neki neočekivani uzroci

Slično aknama i uraslim dlačicama, nadutost je jedna od onih dosadnih fizičkih pojava za koju smo u beskonačnoj potrazi za lijekom. Dolazi u dva oblika - kao zadržavanje vode i stvaranje plinova. Također se smatra sekundarnom bolešću koja ne prijeti toliko zdravlju da bi joj se posvetila značajnija istraživanja. Krivac je najčešće hrana (prerađena, rafinirana), ali do nadutosti mogu dovesti i neki neočekivani uzroci.


1. LET AVIONOM

Zrakoplovi vas mogu dovesti do mjesta odmora, ali mnogi na odredište dođu naduti. Jedan od načina prevencije je piti dovoljno tekućine i izbjegavati nezdrave grickalice u avionu. Čaj ili čak kapsule od mente dobar su saveznik na letu.


2. VAŠ LIJEK

Sve - od antibiotika do sredstava za ublažavanje boli i kontracepcijskih tableta - može izazvati nadutost. Antibiotici utječu na bakterije u crijevima, što može dovesti do nadutosti. Lijekovi protiv boli mogu usporiti probavni sustav, kao i estrogen iz hormonalnih dodataka. Puno vode te uzimanje probiotika i dnevne doze magnezija mogu pomoći ubrzati rad gastrointestinalnog sustava.


3. PRESKAKANJE TRENINGA

Pojednostavljeno, sporo tijelo znači sporu probavu. Bilo koja vrsta tjelesne aktivnosti, od HIIT treninga do jednostavnog hodanja, održava uredan rad probavnog sustava.


4. BRZO JEDENJE

Odvojite dovoljno vremena za jelo. To će smanjiti rizik od prejedanja, ali i od gutanja zraka, što je uzrok nadutosti. I jedenje otvorenih usta također uzrokuje ulazak više zraka.


5. PIJENJE HLADNE VODE

U nekim kulturama u restoranu jednostavno ne možete dobiti čašu ledene vode. Evo i objašnjenja: pijenje hladne vode usporava probavu očvršćivanjem masti, a uz to tijelo mora trošiti više energije da upija vodu kad je hladno. Ledena voda također razrjeđuje želučane sokove, što dodatno usporava probavni proces i može uzrokovati nadutost.


6. PIJUCKANJE IZ BOCE

Pijuckajući iz boce s dugim grlom unosite više zraka nego pijenjem iz čaše ili šalice. Isto vrijedi i za pića na slamku - stoga spasite i crijeva i okoliš!


7. ŽVAKAĆA GUMA

Žvakaća guma ili cuclanje tvrdih bombona također znači da ćete unijeti više zraka, što bi moglo prouzročiti nadutost.


8. HORMONI

Velika je vjerojatnost da se tijekom menstruacije osjećate naduto jer razine spolnih hormona tih dana mogu utjecati na proces filtriranja vode u bubrezima, zbog čega zadržavate više vode nego inače.

Linker
20. travanj 2024 01:03