FOTOGRAFIJE: RIDOFRANZ GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Dežurna ordinacija

Naš trogodišnjak hrče - što može biti razlog?

Najčešći uzrok hrkanja u dječjoj dobi je uvećana treća mandula i tonzile. Važno je obratiti pažnju i ima li dijete, osim hrkanja, i prekide disanja u snu

Moj trogodišnji sin unatrag dva mjeseca počeo je hrkati. Na početku sam imala osjećaj da mu je nosić začepljen jer je ponekad i dosta čujno disao. Ispirala sam mu nos fiziološkom otopinom i čistila, ali gotovo ništa nije izlazilo. Vodila sam ga tada i pedijatru i sve je bilo u redu na pregledu.

Mia T., Vukovar

Odgovara doc. dr. Jakov Ajduk, otorinolaringolog:


image
FOTOGRAFIJE: TOMISLAV KRISTO/CROPIX

"Najčešći uzrok hrkanja u dječjoj dobi je uvećana treća mandula (adenoid) i tonzile. Važno je obratiti pažnju imali li dijete, osim hrkanja, i prekide disanja u snu (apneja u snu). Ako niste sigurni, moguće je napraviti ispitivanje (polisomnografija) koje objektivno može reći postoji li apneja u snu te je li njezin uzrok opstrukcija ili nešto drugo. Dokaže li se, najvjerojatnije će trebati operativni zahvat (adenoidektomija i eventualno tonzilektomija). Ovaj se zahvat preporučuje kada postoji i opstrukcija Eustahijevih cijevi koja uzrokuju slabljenje sluha. Ako je hrkanje jedini problem, postoji velika mogućnost da će s djetetovim rastom spontano prestati."

Linker
20. travanj 2024 07:04