SHUTTERSTOCK
već danas

Kako brinuti za zdravo srce? 10 jednostavnih savjeta koje svatko može primijeniti

Odbacivanje loših navika može vam se itekako isplatiti

Kardiovaskularne bolesti među najčešćim su uzročnicima smrti u zapadnoj Europi, pa tako i u Hrvatskoj. Prema podacima iz 2021. godine, čak 40 posto svih smrti uzrokuju kardiovaskularne bolesti, odnosno razne bolesti koje pogađaju srce i krvne žile. Uzroka je mnogo: neki su nasljedni, neki su vezani uz životni stil, neki su vezani uz sve veći i snažniji pritisak koji stres i svakodnevica čine na nas. No, rizike možemo smanjiti i ublažiti, evo i kako!


Cardio čuva zdravo srce

Trčanje, bicikliranje... sigurno već znate koliko ovakav način vježbanja pomaže očuvanju zdravlja srca i krvnih žila. Možda ne znate da je jednako korisno i hodanje koje često zanemarujemo jer je to „samo“ hodanje. A ono ima mnogo prednosti: studije pokazuju da koristi kod sagorijevanja masti i mršavljenja, ne opterećuje zglobove i kralješnicu, a i najbolje od svega – ne treba vam nikakva posebna oprema!


Prestanite pušiti!

Prestanak pušenja značajno smanjuje čitav niz rizičnih faktora – vezanih uz zdravlje srca i krvnih žila, ali i niza drugih kroničnih bolesti. Prestanak pušenja jednostavno je zdrava i pametna odluka koju će vaše srce sigurno cijeniti!


Spavajte kvalitetno i - dovoljno

Bake su bile u pravu: zdravlje počinje kada se čovjek dobro naspava. Brojne studije potvrdile su da kvalitetan san smanjuje rizike od povišenog krvnog tlaka. U današnje vrijeme često uzimamo od sna da bismo stigli obaviti sve svoje obaveze, ali dobar san ne možemo nadoknaditi i ne možemo ispraviti nastalu štetu tijekom vikenda. Jednostavno – spavajte barem 7 sati svakog dana.


Smijte se

Smijeh ne možemo pakirati u kapsule koje je lako koristiti – morate se sami potruditi. A ima puno razloga da se smijete (ma kako izazovne bile okolnosti u kojima se nalazite!). Smijeh smanjuje upalne procese u tijelu, snižava stresni hormon kortizol, povećava dobar kolesterol... a i čini da se problemi čine rješivima.


Brinite za svoje zube

Često zaboravljamo da su zubi važni, ne samo da biste se široko smijali, već i za ukupno zdravlje vašeg tijela. Studije pokazuju da loše zdravlje zuba i usne šupljine loše utječe i na zdravlje srca. Kada ste posljednji puta bili kod zubara? Možda je sada dobar tren da provjerite koliko su vam zubi zdravi!


Pazite na suvišne kilograme

Višak kilograma povećava rizik od bolesti srca i krvnih žila. Ako niste sigurni jeste li u toj rizičnoj skupini, provjerite sa svojim liječnikom.


Pijte više vode

Voda, čaj, prirodni sokovi, limunada - što god odabrali, pazite na unos tekućine. Na posljetku, našim tijelom kola krv koja je u osnovi tekućina - trebamo biti kvalitetno hidratizirani da bi sve naše tjelesne funkcije optimalno radile.


Budite fizički aktivni

U svakodnevnom životu prečesto provodimo sate i sate sjedeći. Prošetajte, napravite kratku stanku, zamijenite dizalo stepenicama i pokušajte u danu imati makar manje džepove fizičke aktivnosti. Pokrenite tijelo - bit će vam zahvalno, počevši od srca!

image
Press

Pazite na prehranu

Zdravo srce treba zdravu prehranu. Voće, povrće, cjelovite žitarice, grahorice, riba... Sve su to sastojci zdrave prehrane kakvu srce treba. Zdravu i uravnoteženu prehranu sa svim kvalitetnim sastojcima ponekad je teško ostvariti. Zato je Almagea® osmislila Almagea® Krill Oil Cardio+ koji sadrži najdragocjenije vrste omega-3 masnih kiselina (EPA i DHA) koje dokazano doprinose normalnoj funkciji srca, a koje tijelo često ne dobiva u dovoljnim količinama.

image
Press

Krill Oil Cardio+ sadrži ulje račića krila koji većinom obitava u čistom Antarktičkom moru. Ulje krila bogat je prirodni izvor omega-3 masnih kiselina te sadrži višestruko bolje i lakše iskoristive omega-3 masne kiseline nego riblje ulje jer su vezane na fosfolipide. Osim fosfolipida, u prirodni sastav ulja krila ulaze i astaksantin i vitamin E, tvari koje štite od oksidacijskog stresa. Proizvod je obogaćen vitaminom E i selenom koji dodatno pridonose zaštiti stanica od oksidacijskog stresa. Upravo takav sastav omogućuje mu veću stabilnost i iskoristivost u našem organizmu.

Povodom Svjetskog dana srca, do 18. rujna iskoristite 30 posto popusta na Almagea® web-shopu za kupnju Almagea® Krill Oil Cardio+ dodatka prehrani, formuliranog upravo tako da svakodnevno pazi na vaše zdravo srce!

Linker
17. travanj 2024 10:54