Zahvaljujući Britanki Joy Milne provedeno je zanimljivo istraživanje i dokazana ova teorija.
 Getty Images/iStockphoto
MOLEKULE NA POVRŠINI KOŽE

Identificiran miris koji je rani znak Parkinsonove bolesti

Danas se Parkinsonova bolest dijagnosticira na temelju praćenja poteškoća s kretanjem, govorom i snom, no potvrđeno je da se neugodan miris javlja znatno prije nego što se pojave drugi znakovi bolesti.

Britanski znanstvenici s University of Manchester identificirali su molekule na površini kože koje utječu na specifičan miris povezan s Parkinsonovom bolesti, što bi moglo dovesti do ranijeg otkrivanja ove neurološko-degenerativne bolesti, po učestalosti druge iza Alzheimerove, objavio je BBC.


Sama je otkrila promjenu

Ova istraživanja potaknula je Britanka Joy Milne, koja je otkrila promjenu u mirisu svog muža godinama prije nego što mu je dijagnosticirana Parkinsonova bolest. U trenutku dijagnosticiranja živci su mu bili već poprilično uništeni te je u nekoliko navrata bio i nasilan. Preminuo je prije gotovo tri godine, u 66. godini.

Danas se Parkinsonova bolest dijagnosticira na temelju praćenja poteškoća s kretanjem, govorom i snom, no potvrđeno je da se neugodan miris javlja znatno prije nego što se pojave drugi znakovi bolesti poput drhtanja i ukočenosti.

I njuh slabi godinama prije pojave bolesti. Slabiji osjet mirisa izraženiji je kod muškaraca, iako nije poznato zašto se to događa.


Prepoznala je još jednog

Potaknuta slučajem svoga supruga, Joy se obratila znanstveniku koji istražuje ovu tešku degenerativnu bolest. Organizirali su testiranje u kojem je Joy mirisala majice. Šest od 12 majica nosili su oboljeli od Parkinsonove bolesti, no poznat miris osjetila je i na majici muškarca koji još nije imao dijagnozu. Nakon nekoliko mjeseci javio se liječnicima koji su utvrdili da ipak ima Parkinsonovu bolest. Kako se posumnjalo da bi miris mogao upućivati na prvi stadij Parkinsonove bolesti, znanstvenici su se upustili u istraživanja i sada su dokazali da je teza bila točna.


Linker
25. travanj 2024 08:45