SHUTTERSTOCK
zdravlje

Fatalni trio koji prijeti zimi: korona, gripa i pneumokokna bolest

Upala pluća je najteža akutna zarazna bolest dišnog sustava, uzrokovana najčešće virusima i bakterijama, no često je podcjenjujemo

Hrvatska je i ove godine bila jedna od 52 zemlje koje su povodom Svjetskog dana svjesnosti o upali pluća svoje spomenike "obojile" u plavo u sklopu kampanje Pneumolight, čiji je ovogodišnji slogan "Pneumonija utječe na sve". Cilj kampanje je podizanje svijesti javnosti o važnosti prevencije infekcija dišnog sustava, među kojima je upala pluća (pneumonija) jedan od najčešćih infektivnih uzroka smrti u populaciji.

- Prošle je godine covid-19 bio među vodećim uzrocima smrti u Hrvatskoj, a treba mu pridodati i gripu i pneumokoknu bolest kao najčešće potencijalno smrtonosne respiratorne infektivne bolesti. Prema službenim podacima Hrvatska ima jednu od najnižih stopa invazivne pneumokokne bolesti u Europskoj uniji, što vjerojatno nije posljedica njene manje učestalosti, već slabog prijavljivanja i registriranja. Zbog nedostatka nacionalnog registra pneumonija u Hrvatskoj ostaju nezabilježeni i neprijavljeni svi slučajevi upala pluća, njihovi uzročnici, kao i posljedična smrtnost, iz čega proizlazi i slabija svijest o važnosti ovih bolesti u općoj populaciji. Bez toga se ne mogu dovoljno kvalitetno razvijati programi prevencije i liječenja s ciljem poboljšanja ishoda i manje incidencije ovih respiratornih infekcija - naglasio je prof. dr. sc. Rok Čivljak iz Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" i nacionalni koordinator kampanje Pneumolight.

Pneumonija, odnosno upala pluća, najteža je akutna zarazna bolest dišnog sustava, uzrokovana različitim mikroorganizmima, najčešće virusima i bakterijama. Od virusnih uzročnika upale pluća najznačajniji su virusi gripe i SARS-CoV-2, uzročnik covida, a od bakterijskih Streptococcus pneumoniae, bakterija poznata i kao pneumokok, koja sve češće stvara otpornost na konvencionalne antibiotike. Od upale pluća može oboljeti svatko, no najčešće obolijevaju osobe narušena zdravlja ili imuniteta i stariji ljudi.


Znakovi upale pluća

Upala pluća smatra se najčešćom kliničkom manifestacijom pneumokokne bolesti u odraslih. Inkubacija pneumokokne bolesti je kratka, 1-3 dana. Simptomi uključuju:

  • nagli skok tjelesne temperature
  • bol u prsištu
  • produktivni kašalj i iskašljavanje
  • kratak dah, ubrzano disanje
  • hipoksija (slabija oksigenacija)
  • ubrzan rad srca (tahikardija)
  • umor i slabost
  • mučnina, povraćanje, glavobolja (rjeđe).

Linker
18. travanj 2024 11:05