Volimo taj intenzivno svjež, limunast miris...
 Getty Images/iStockphoto
Aromatičan i zdrav

Volimo ga kao miris, a on je puno više od toga: Listovi su ljekoviti, posebno za probavu

Posebno je učinkovit za poticanje probave, pomaže kod nadutosti, a spominje se i da je učinkovit i kod proljeva te za smirivanje astme

Zbog specifične arome cijenjen je u kulinarstvu i koristi se kao dodatak jelima od ribe, peradi, u salatama. Uz neodoljiv miris, citronovac ima i brojna ljekovita svojstva. Vjerojatno je i najpoznatiji repelent te je odlično rješenje ako se želite zaštititi od moljaca. Intenzivno svjež, limunast miris ove ljekovite biljke prava je asocijacija na ljeto. Osim što je zbog svojih ugodnih osvježavajućih svojstava omiljen i cijenjen kao sastojak parfema, ima mnoga ljekovita svojstva, a koristi se i u kulinarstvu.

Limunovac ili citronovac, zeleni limun, citrončica ili citronela zimzelena je biljka grmolika rasta iz porodice verbena. Izraste do visine od 150 centimetara, ima sjajne, tanke zelene listove koji rastu po tri u skupini te male bjelkaste cvjetove s četiri latice. Međutim, upravo su listovi najjači adut ove biljke, a kada se stisnu među prstima, otpuštaju intenzivan, osvježavajući limunasti miris.

Porijeklom je iz Sjeverne i Južne

Amerike, u Europu je u 18. stoljeću donesen iz Čilea, a otad je postao gotovo neizostavan dodatak mnogim mirisnim sušenim biljnim mješavinama. Zbog njegove sposobnosti da vrlo dugo zadržavaju intenzitet svog prepoznatljivog mirisa, nekada su se izrađivale platnene vrećice koje su se punile sušenim listovima ovog mirišljavog bilja i stavljale u ladice i ormare. I danas je ovo popularan prirodni miris koji odjeću u ormarima obavija ugodnom, svježom limunastom notom, a ujedno je štite od moljaca i drugih gamadi. Vjerojatno je i najpoznatiji repelent te je odlično rješenje ako se želite zaštititi od insekata na prirodan način. Naime, kao i neke druge mirisne biljke poput lavande, i citronovac zaobilaze komarci i muhe pa nije loše imati koju biljku na terasi ili pod prozorom.

U narodnoj medicini

Listovi se koriste u narodnoj medicini za liječenje probavnih smetnji. Ulje citronovca ima fototoksično djelovanje posebno su učinkoviti kao pomoć i poticanje probave, pomažu kod nadutosti, spominje se da je citronovac učinkovit i kod proljeva, a listovi se koriste i za smirivanje astme i snižavanje povišene tjelesne temperature. Listovi biljke koriste se i u kulinarske svrhe, a u tom slučaju nabolje ih je koristiti dok su svježi i mladi. Posebno je omiljen kao dodatak i začin jelima od ribe, peradi, kao svjež dodatak salatama te u pripravljanju voćnih salata, slatkih pekmeza kojima će dati specifičnu kiselkastu aromu, svjež limunski okus i miris.

Osvježenje u obliku čaja: Čaj od limunovca omiljeni je napitak u vrućim ljetnim danima jer osim osebujnog mirisa ima osvježavajuće djelovanje, a zbog opuštajućih i digestivnih svojstava najbolje ga je piti nakon jela. Iako se ističe mnogim blagotvornim učincima na zdravlje, u nekim slučajevima treba ga izbjegavati pa se posebno upozorava da ga ne uzimaju osobe s bubrežnim problemima, a ne preporučuje se ni trudnicama i dojiljama. Ulje citronovca ima fototoksično djelovanje, a to znači da reagira na sunčevu svjetlost. Zbog toga tijekom korištenja pripravaka na bazi ove biljke treba izbjegavati izlaganje sunčevim zrakama kako bi se izbjegla pojava hiperpigmentacijskih mrlja, osipa i drugih neželjenih pojava na koži.

Eterično ulje

Ljekoviti dio biljke su listovi, od kojih se radi visokovrijedno eterično ulje koje spada u jedno od najskupljih i najcjenjenijih aldehidnih ulja. Eterično ulje limunovca koristi se i kao prirodni antidepresiv i sedativ, pomaže kod nervoze, nesanice, depresije, eliminira stres, smanjuje tahikardiju, pomaže kod Crohnove bolesti i ulceroznog kolitisa. Pored navedenih svojstava ima i protuupalno djelovanje. Biljka ima antibakterijska i insekticidna svojstva pa može koristiti kao odlično dezinfekcijsko sredstvo ugodnog, zdravog i osvježavajućeg mirisa koje ne iritira nosnu sluznicu.

Osim eteričnog ulja, od ove biljke rade se i hidrolati, koje karakterizira jako protuupalno djelovanje. Zahvaljujući svojoj sposobnosti da sprečava gubitak vlage iz kože izvrstan je za njegu i ublažavanje manjih bora.

Linker
11. travanj 2024 07:59