Često je jednostavno i najbolje. Jedni to shvate prije, drugi nešto kasnije.
 Getty Images/iStockphoto
Divine Energy Yoga Retreat

Otkrila sam savršen odmor, vraćam mu se i treću godinu za redom samo zbog osjećaja koji mi pruža

Sve popularniji oblik odmora u svijetu, polako se i kod nas u Hrvatskoj prepoznaje kao takav. Potvrđuje to i sve veća ponuda retreatova diljem lijepe naše obale, na prvi pogled različitih yoga programa, međutim na kraju ipak istog cilja...

Piše: Iva Babić


Znaš ono kada radiš za uredskim stolom i ne skidaš pogled s kompjuterskog ekrana, a pogled ti u jednom trenutku malo pobjegne u stranu, pa kroz prozor u daljinu i ti odlutaš na tamo neko egzotično mjesto….i nađeš se na nekom otoku s čašom omiljenog napitka u ruci i pogledom od milijun dolara. Tako bih opisala upravo i svoj godišnji odmor proveden na Divine Energy Yoga Retreatu pretprošle godine na otoku Silbi.

Prije odlaska na ovaj yoga retreat, malo sam online istraživala. Sve popularniji oblik odmora u svijetu, polako se i kod nas u Hrvatskoj prepoznaje kao takav. Potvrđuje to i sve veća ponuda retreatova diljem lijepe naše obale, na prvi pogled različitih yoga programa, međutim na kraju ipak istog cilja.

A krajnji cilj je potpuno se odmoriti, ne brinuti o planiranju gdje ići, što jesti, kako si organizirati vrijeme i još puno sličnih kombinacija radi kojih um neprestano vrti svoj film. Ponovno uspostaviti unutarnji balans.

Čuti svoj unutarnji glas, dovoljno snažno, da ga možeš slijediti i nakon odmora, na putu novih životnih izazova. Sve to i još više dobila sam na ovom yoga retreatu s kojeg sam se vratila stvarno potpuno odmorena, napunjenih baterija i novih inspiracija.


Zašto retreat?

Pa krenimo. Kako sam uopće izabrala ovaj retreat? Od mora ponuda yoga retreatova, barem što se tiče onih organiziranih na raznim lokacijama diljem svijeta kao što je Bali, Indija, Indonezija, mogu reći da ovom Divine Energy Yoga Retreatu ne manjka autentičnosti i zanimljivosti lokacije. Za Silbu sam još prije čula da je eko otok i jedno od divnijih mjesta u Hrvatskoj. A sada sam se i uvjerila u to. Netaknuta priroda, prirodan način života na otoku koji te ponese s tom svom opuštajućom vibrom, ne čudi što je privuklo i mnoge umjetnike koji svoje godišnje odmore provode upravo na Silbi.

Da biste došli na Silbu, putujete iz Zadra trajektom ili katamaranom (koji je brži oblik prijevoza) par sati ili sat vremena, ovisno što više preferirate. Za mene to već označava početak avanture. Dok putuješ tako morskim plavetnilom do svog odredišta, uživaš u prirodnim ljepotama zadarskog arhipelaga. U luci su nas dočekali (očito su i drugi polaznici retreata putovali istim prijevozom) ljubazni organizatori te vlasnici imanja na kojem se retreat održavao. Kako je Silba otok bez automobila (što znači i bez stresa, smoga, prometne gužve i buke), mali traktorčić i trokolice su bile spremne odnijeti našu prtljagu. Laganim hodom od nekih 10-ak minuta stigli smo do imanja.

Odmah uz obalu nalazila su se ta drvena vrata skrivajući iza sebe jedan bogati svijet flore i faune - oaze cvijeća, raznolikog povrća, maslina, smokava, velikog travnjaka s puno ležaljki, par kuća za odmor, visećih ukrasa u obliku ptičica obješenih po cijelom imanju i jednom macom, koja nas je dočekala već na ulazu.

Two women on the beach, exercising yoga on rocks by the sea together.
Getty Images/iStockphoto
Uz organizirane programe još uvijek u danu imam dovoljno vremena i samo za sebe.

Što očekivati

Nakon što smo se nas 10 polaznika smjestili po apartmanima, izašla sam na terasu na prvom katu i zastala... kroz nekoliko borovih stabala pogledala u daljinu, u morsko plavetnilo i savršene ružičasto pastelne boje neba, i divila se bezgraničnoj ljepoti pogleda. Djelovalo je umirujuće. Jedan trenutak ljepote koji traje cijelu vječnost. Znate, onaj savršeni pogled od milijun dolara koji sam spominjala na početku teksta. Znala sam da će ovo biti savršeni odmor.

Svatko je imao na raspolaganju vlastitu kuhinju, kupaonu i dnevni boravak unutar dvosobnih apartmana, a imali smo i zajedničke prostorije poput vanjske ljetne kuhinje, velikog travnjaka i terase s ležaljkama. Taj dan smo se svi međusobno upoznavali, družili s organizatorima koji su nesebično dijelili svoje yoga znanje i iskustvo s nama te spremno odgovarali na pitanja.

Jedno od obilježja ovog retreata su i zdrave navike, a potvrdio je to odmah na dolasku i ukusan osvježavajući napitak za dobrodošlicu. Zatim večernji sat yoge za opuštanje i preukusna vegetarijanska večera, dovoljno obilata da zasiti svaki ukus pa i onih koji nisu bili vegetarijanci.

Već sljedeći dan započeli smo ranijim jutarnjim buđenjem u 6:30 sati. Možda mi se na početku činilo malo prerano za godišnji odmor (a možda će i vama koji čitate ovaj tekst), no moje sumnje otklonile su aktivnosti koje su se savršeno nizale tijekom dana, od onih opuštajućih do dinamičnijih, sve nekako balansirano kroz yoga program retreata… Tako da mi je ovo buđenje ustvari izgledalo kao savršen početak svakog dana i sklada koje je dalje samo teklo. A ako smo i koju večer ostali malo kasnije budni, uvijek smo se mogli dogovoriti za pomicanje programa koji sat kasnije idućeg dana.

Two women on the beach, exercising yoga on sand together.
Getty Images/iStockphoto
Svi programi joge i meditacije prilagođeni su kako početnicima, tako i onima koji već imaju neka iskustva.

Prilagođeno svima

Uz jutarnji detoks čaj, dan smo započinjali programom koji se sastojao od vježbi disanja i re-balancinga s kozmičkim punjenjem solarnom energijom, nakon kojeg je slijedio sat yoga asana. Bilo nas je koji smo već vježbali jogu, ali i početnika. Stručni voditelji su uvijek program prilagodili kako bi svi bili zadovoljni na svojoj razini iskustva. Program smo završili zajedničkom meditacijom za svjetski mir. Ako tko od polaznika nije do tada prakticirao meditaciju, naučio je na retreatu Samadhi meditaciju i dobio svoju osobnu mantru, dok su ostali dobili napredne tehnike daljnjeg samorazvoja svijesti. Sjajno za produbljivanje prakse joge! Također, sve o yogi i yoga praksi te raznim životnim filozofijama i mudrostima mogli smo saznati svaki dan tijekom yoga satova, neobaveznih druženja i razgovora ili u sklopu večernjeg programa.

Preukusni vegetarijanski obroci koji su slijedili nakon jutarnjeg programa, kao i za vrijeme ručka, bili su samo dodatan energetski boost i osvježenje za naše tijelo i duh. Taman da se sitih trbuha i gladni novih izazova upustimo u morske avanture ili istražimo malo otok, lokalne običaje, otiđemo na kavu u lokalni cafe, prošećemo otokom. Prijateljstva su se već sklopila i jedva smo čekali nastavak druženja na plaži.

Večernji program je bio pomalo sličan jutarnjem, s tim da smo sat yoge i meditaciju nerijetko radili na plaži uz predivan zalazak sunca. Zajedno bi se fotkali i zezali prije i poslije yoga sata te nastavili druženje u večernjim wellness šetnjama s organizatorima. Bilo je tu naravno i puno spontanih anegdota. Ali to ću vam ispričati nekom drugom prilikom.

One woman on the beach, meditating by the sea on sand alone.
Getty Images/iStockphoto
Ovaj oblik odmora nudi mi baš sve što trebam.

I ove godine provodim svoj idealan godišnji odmor, već treći put zaredom, na Divine Energy Yoga retreatu. Znam da ću opet steći neka nova iskustva i nove inspiracije… jer retreat i jest istraživanje dubina sebe i svoje duše. I sigurno će biti sklopljenih novih prijateljstava. I da, čeka me i moj "pogled od milijun dolara“.

Pssst! Malo smo istražili, želite li se priključiti upravo Divine Energy Yoga retreatu požurite, ostalo je 1 slobodno mjesto!

Linker
24. travanj 2024 20:56