U Viti možete osvojiti i svoj ljekoviti dar.
 Foto: Istock
U četvrtak uz Jutarnji list

Nova Vita: Pravila ljetne njege i formula za fit formu

Jin ("žensku") kvalitetu u sebi možemo potaknuti prehranom, fizičkom aktivnosti i načinom života - naučite kako!

Sve što vam treba za idealnu ljetnu formu donosi vam nova Vita, magazin za ljepotu i zdrav život koji izlazi u četvrtak. Donosimo 12 pravila za ljetnu njegu, beauty trikove i novitete te sedam vježbi koje možete raditi u bazenu ili moru. Vježbajući uz otpor vode brže ćete doći do bolje linije. Naime, vježbe u vodi zbog otpora koji ona pruža mnogo su učinkovitije od onih na suhom i povoljno djeluju na muskulaturu cijelog tijela. Temperatura vode je 10 do 12 stupnjeva niža od temperature tijela, voda je oko 780 puta gušća od zraka te ima znatno veće trenje od zraka zbog čega pruža 10 do 12 puta veći otpor. Vježbanje u vodi jako je korisno i nakon operacija, ozljeda ili smanjenih tjelesnih sposobnosti. U tim uvjetima voda pruža dovoljno jak otpor, a pokret se može izvoditi u cijelosti. Zbog većeg otpora vježbe u vodi iziskuju i veću potrošnju energije, a to znači da se u sat vremena može sagorjeti između 600 i 700 kalorija.

Vježbe u vodi

Prednost je vježbanja uz otpor vode to što se mišići razvijaju i jačaju, ali bez udaraca na zglobove i kralježnicu čime se smanjuje mogućnost ozljeda. Zbog toga su dobre i za osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu težinu, mogu ih prakticirati trudnice i osobe kojima se zbog određenih zdravstvenih tegoba na savjetuju sportske aktivnosti poput trčanja, vježbanja u teretani s opterećenjem ili vožnje bicikla. Mada se na fleksibilnost često zaboravlja, ona je jedna od bitnih komponenti zdravog vježbanja i zdravlja.

Sa starenjem se fleksibilnost smanjuje, opseg pokreta postaje sve ograničeniji, uz to smanjuje se osjećaj za ravnotežu i koordinaciju, što u konačnici, posebno kod osoba zrelije dobi, može dovesti do pada i ozljeda.

Upravo su vježbe u vodi zahvaljujući jedinstvenom otporu koji ona pruža najbolji izbor za jačanje tijela i povećanje fleksibilnosti. Brojna su istraživanja potvrdila da se zbog otpora vode može sagorjeti mnogo više kalorija nego izvođenjem istih vježbi na suhom. Prava ljepota vježbi u vodi je i u tome što, iako se kalorije troše, vježbanje djeluje puno lepršavije i lakše. To je dijelom posljedica prirodnog učinka hlađenja vode pa nema ni one vrućine i oblivenosti znojem kao kad vježbate u teretani.

U novoj Viti naučit ćemo vas i kako napraviti domaći sladoled i sorbet, a donosimo i recepte s lubenicom kao i sedam makrobiotičkih koraka za žensko zdravlje. Jin ("žensku") kvalitetu u sebi možemo potaknuti prehranom, fizičkom aktivnosti i načinom života - naučite kako! Osim toga, donosimo 32 hit haljine i sve o ljetnom mirisnom triju: kokosu, citronovcu i lavandi.

U Viti možete osvojiti i svoj ljekoviti dar.

Nemojte propustiti, paket Jutarnji + Vita u četvrtak za 14 kuna!

Linker
18. travanj 2024 10:34