SHUTTERSTOCK
Velika promjena

Kako možete znati da ulazite u menopauzu? Ovih sedam simptoma će vam to reći

Prestanak menstruacije se obično javlja u 40-ima ili 50-ima, ali svaka žena je drugačija

Menopauza je posljednja menstruacija u životu, no ta se dijagnoza možete postaviti tek kad ju žena nije imala 12 uzastopnih mjeseci, a nije trudna ili bolesna. Do nje dolazi kad zbog starenja padne razina ženskih hormona. Tada jajnici prestanu ispuštati jajašca pa žena više ne može imati menstruaciju niti zatrudnjeti.

Većina žena prolazi ju prolazi u 40-ima ili 50-ima, ali može se pojaviti ranije i kasnije. Neke žene ju prolaze ranije jer su im kirurški uklonjeni maternica ili jajnici, a ponekad je to rezultat određenih lijekova za rak.


Kako prepoznati menopauzu?

Možda ćete početi primjećivati promjene mjesecima ili godinama prije nego što ona nastupi. Obično se pojavljuju vazomotorni simptomi, kao što su valovi vrućine ili neredovita menstruacija. To razdoblje se naziva perimenopauza.

Nećete točno znati kad će vam nastupiti menopauza. Sve što možete učiniti je obratiti pozornost na to kako se osjećate i primijetiti promjene. Imajte na umu da se simptomi uvelike razlikuju od žene do žene. Neke žene nemaju nikakvih simptoma.


Koje promjene možete uočiti?


Neredovita menstruacija

Ovo je najčešči znak da se približavate menopauzi. Vaša menstruacija se može češće pojaviti ili rjeđe, biti jača ili slabija, duža ili kraća nego prije. Kad ste u perimenopauzi, može biti teško predvidjeti kad će se sljedeća pojaviti, kao i koliko dugo će trajati. Isto tako, tijekom ovog razdoblja je teško začeti, ali trudnoće su i dalje moguće.

Neki lijekovi za kemoterapiju koji se koriste za liječenje raka također mogu učiniti vaše mjesečnice neredovitim. Međutim, kad uđete u menopauzu, svako krvarenje, čak i ako su to kapljice, nije normalno. Stoga je važno razgovarati sa svojim liječnikom.

Valunzi i noćno znojenje

Valunzi su valovi vrućine koji se iznenadno javljaju bez vidljivog razloga, a od kojih vam koža može pocrvenjeti i srce brže kucati. Nakon toga se može pojaviti iznenadni osjećaj hladnoće.

Noćna znojenja su valovi vrućine koji se javljaju tijekom sna, a mogu biti toliko intenzivni da vas probude. Poput mnogih simptoma menopauze, valovi vrućine i noćno znojenje mogu se razlikovati od žene do žene. Mogu trajati od jedne do pet minuta te biti blagi ili teški. Mogu se pojaviti nekoliko puta u jednom satu, jednom tjedno ili nikad. Kod nekih žena ovi simptomi traju godinama ili desetljećima nakon što su prestale mjesečnice, u razdoblju koje se naziva postmenopauza. Ako imate valunge, ali niste sigurni da je to povezano s menopauzom, razgovarajte sa svojim liječnikom.

image
SHUTTERSTOCK


Problemi sa spavanjem

Buđenje usred noći ili općenito problemi s nesanicom mogu se pojaviti u ovom razdoblju. Ako inače nemate problema sa spavanjem, to može biti znak da se približavate menopauzi. Ponekad probleme potiču drugi vazomotorni simptomi, kao što je noćno znojenje. Ako vam je zbog toga narušena kvaliteta života, i to već traje neko vrijeme, možda je vrijeme da razgovarate s liječnikom.

Neraspoloženi ste

Naravno, puno stvari može utjecati na vaše raspoloženje, a to uključuje i promjene na hormonima. Ako ste nekad imali problema s depresijom i anksioznošću, simptomi bi se mogli pogoršati u ovom razdoblju. Koji god je razlog, važno je da razgovarate s liječnikom kako biste pronašli najbolje rješenje za sebe.

Zaboravljivi ste

I muškarci i žene mogu imati neke manje propuste u pamćenju u srednjim godinama, primjerice ne mogu se sjetiti riječi ili izgubiti ključeve automobila. Obično se ne trebate zbog toga zabrinjavati. Zaboravljivost se može pojaviti tijekom menopauze, ali može proizaći iz drugih čimbenika poput stresa. Ako ste zabrinuti da previše zaboravljate, obavijestite svog liječnika.

Drugačije razmišljate o seksu

Neke žene kažu da su manje zainteresirane za seks ili imaju problema s uzbuđenjem u ovom razdoblju. Druge žene kažu da više uživaju u seksu i da se osjećaju slobodnije jer ne moraju brinuti o stvarima kao što je trudnoća. Međutim, hormonske promjene mogu učiniti kožu oko vaše vagine suhom pa zbog toga seks može biti bolan, ali lubrikanti mogu riješiti taj problem.

Fizičke promjene

Možda ćete primijetiti da vam koža i kosa postaju suše i tanje, a neke žene dobivaju na težini. Vaše se tijelo također može promijeniti tako da imate više sala oko struka, ali više sala i manje mišića općenito. Možda ćete se također malo teže kretati, s ukočenim ili bolnim zglobovima. No, svakako je važno da ostanete aktivni. isto tako, moguće je da ćete više raditi kako biste zadržali snagu i ostali u formi.

Linker
05. ožujak 2024 19:11