Iznimka ili pravilo?

 SHUTTERSTOCK
Nutricionisti otkrivaju

Redovito jedete iza 19 sati? Evo što to čini vašem tijelu

Nekoliko nutricionista je opisalo što konzumacija hrane kasno navečer čini vašem tijelu

Ako ste stekli naviku redovito jesti kasne večere, vjerojatno ste se zapitali kako i može li ta rutina utjecati na vaše zdravlje. Možda vam je i netko od ukućana rekao da je jedenje u kasnijim satima loše za vas, odnosno da je idealno vrijeme za posljednji zalogaj u danu oko 19 sati. Međutim, je li to istina? Kakve posljedice mogu imati kasni obroci?

Upravo zato je Eat This, Not That! razgovarao s nutricionistima o tome što hrana u kasnim satima čini vašem tijelu. Iznenađujuće, njihovi su odgovori otkrili i prednosti i nedostatke!


Možda ćete imati bolju kontrolu glukoze

Prema Lauren Manaker, registriranoj dijetetičarki, konzumacija zdravih grickalica u večernjim satima može biti dobra za ljude s određenim zdravstvenim komplikacijama.

- Za osobe s dijabetesom tipa 1 ili problemima sa skladištenjem glikogena, lagani međuobrok prije spavanja može pomoći u boljoj kontroli glukoze u krvi - kaže Manaker.


Debljanje u području abdomena

Prvo smo vam napisali da možete imati bolju kontrolu glukoze, a sad spominjemo debljanje? Nažalost, tako je. Iako noćni obrok ili kasna večera mogu biti odlična ideja ako ste imali naporan dan, neki dijetetičari upozoravaju da to može dovesti do debljanja u području abdomena.

- Da biste smanjili masnoće na trbuhu, izbjegavajte grickanje u kasnijim satima - kaže Trista Best, registrirana dijetetičarka i konzultantica za Balance One Supplements.

- Ustanovila sam s nekoliko klijenata da im je to što su jeli samo dok je bio dan, omogućilo da izgube na težini, posebno na području trbuha - dodala je Best.

Možda se pitate kako jedenje samo tijekom dana može pomoći s abdominalnom debljinom, Best vjeruje da za to postoje dva razloga.

- Kao prvo, prehrana samo tijekom dana smanjuje vaše razdoblje za jelo s oko 15 sati na samo 12 sati. Isto tako, hrana koju obično konzumirate nakon što padne mrak kad želite grickati je kaloričnija i obično krcata šećerom ili rafiniranim ugljikohidratima, koji dovode do sala na trbuhu - naglasila je Best.


Refluks kiseline se može pogoršati

Best naglašava da večernji obroci mogu pogoršati simptome gastroezofagealne refluksne bolesti.

- Želučana kiselina može se činiti gorom tijekom noći jer ste jeli tijekom cijelog cijeli dan, a vaša crijeva počinju usporavati probavu navečer, jedenje kasno navečer može to pogoršati, bez obzira na kvalitetu ili količinu hranu koju konzumirate - istaknula je.

To, također, ima veze i s tim što se u večernjim satima manje krećete.

- Vjerojatnije je da ćete sjediti ili ležati, što može uzrokovati da kiselina iz želuca dođe u jednjak - objašnjava Best.


Možete se probuditi usred noći

Da, može biti zaista frustrirajuće prekinuti san i poremetiti REM ciklus. Nažalost, konzumacija hrane u kasnim satima može biti krivac za to.

- Podaci pokazuju da ljudi koji jedu pred spavanje mogu imati problema s buđenjem tijekom noći, osobito ako se to događa unutar tri sata prije spavanja - kaže Manaker.

Ako i sami imate problema s buđenjem, pogledajte svoje prehrambene navike. Primjerice, ako odlazite na počinak u 22 sata, a jedete oko 20, možda je upravo hrana izvor vaših problema sa snom. Imajući to na umu, unos hrane do 19 sati može biti od pomoći jer vašem tijelu daje dovoljno vremena da se opusti i probavi ono što ste konzumirali prije nego što krenete na spavanje.


Možete obnoviti mišićni glikogen

Iako postoji nekoliko negativnih nuspojava jedenja u kasnijim satima, postoje i neke prednosti, osobito ako volite vježbati pred kraj dana. Prema Rachel Fine, registriranoj dijetetičarki te intuitivnoj savjetnici i osnivačici To the Pointe Nutrition, unos hrane u kasnijim satima može biti koristan za vaše mišiće, tako im olakšavate oporavak i izdržljivost tijekom intenzivnog vježbanja.

- Posebno kod onih koji vježbaju u večernjim satima i kod sportaša, glikogen se iscrpljuje prilično brzo. Dakle, obnavljanje razine glikogena u mišićima hranom, pomoći će vam da imate energije za sljedeće jutro. To, također, može stimulirati sintezu mišićnih proteina, što podupire obnovu i oporavak mišića - zaključila je Fine.

Linker
14. travanj 2024 20:57