SHUTTERSTOCK
riječ stručnjaka

Pet brzih savjeta koji će vam pomoći riješiti se kilograma lakše nego ikada prije - bez gladovanja i zabrana u prehrani

Ono što vam stvarno treba je održiv pristup prehrani s jednostavnim promjenama, a ne dijeta zbog koje ujutro nemate volje za ustati iz kreveta

Piše: Ivana Harašić, PN1 Nutrition Coach

Kada bi mogla birati između odrađivanja ekstremne dijete s kojom ćeš brzinski izgubiti kilograme ali ih vratiti kroz mjesec-dva zbog “yo-yo efekta” i onog sporijeg, ali zdravijeg pristupa prehrani s kojim ćeš kilograme koje izgubiš uspjeti zadržati dolje za cijeli život uz jako malo truda, što bi izabrala?

Tvoj odgovor je sigurno ovo drugo, ali ipak uvijek biraš onaj prvi pristup jer najviše čuješ "brzo skinuti kilograme", a oglušiš se na onaj važniji dio kako ćeš ih vjerojatno vratiti kroz mjesec dana nakon završetka dijete…

Ono što ti stvarno treba je održiv pristup prehrani s jednostavnim promjenama, a ne dijeta zbog koje mrziš svoj život i ujutro nemaš volje za ustati iz kreveta. Osim toga, zahtjevne dijete tjeraju te na prejedanje zbog prevelikih zabrana i ograničenja u prehrani - dovode do frustracije i razočarenja i vjerojatno si se, poput velikog broja drugih žena, i ti uvjerila u to.

Kroz ovaj članak ćeš dobiti korisne savjete koji će te približiti tvom cilju na brz, zdrav ali i jednostavan način bez praćenja kalorija i uvođenja brojnih restrikcija u prehranu.

Nemoj zaboraviti preuzeti moj BESPLATAN vodič "3 tajne kako biti FIT a SIT bez treninga" s kraja teksta koji će ti pomoći da već u prvom tjednu izgubiš početne kilograme i stekneš nove zdrave navike.

Krenimo s brzim savjetima koje možeš početi primjenjivati već danas!


1. Žvači sporije i usredotoči se na hranu

Čini se beskorisno, ali ovo je vjerojatno najvažniji savjet koji možeš dobiti. Sporije žvakanje ne samo da bolje razgrađuje hranu i olakšava probavnom sistemu obradu hrane, nego i zaustavlja prejedanje. Mozgu treba i do 20 minuta da registrira da smo siti. Jedna od taktika za bolje prakticiranje ove metode je i spuštanje pribora za jelo pri svakom zalogaju. Također pomaže i da sklonimo sve distrakcije koje nas ometaju poput mobitela i upaljenog TV-a.


2. Biraj manja pakiranja u trgovini

Veličina pakiranja znatno utječe na to koliko ćemo čega pojesti. Jedno istraživanje je pokazalo kako su osobe koje su dobile veliku vrećicu od 200 M&M-ova pojele 31 više od onih koji su dobili čak 10 malih vrećica po 20 M&M-ova. Prva skupina je tako unijela čak 112 kalorija više. Odabir manjeg pakiranja može ti pomoći da uneseš do 25 posto manje ukupnih dnevnih kalorija.


3. Pojačaj unos proteina

Protein je najzasitniji makronutrijent koji je važan za kvalitetno topljenje masti ali i održavanje mišićne mase koja je jako bitna kako na kraju cijelog procesa ne bi imala onaj ispijeni, sasušeni izgled. Naše tijelo troši čak 3-4 puta više kalorija za probavu proteina nego za probavu ugljikohidrata i masti pa ćeš uz ovakav pristup sebi olakšati i ubrzati cijeli proces gubljenja masti. Uz protein je najbolje kombinirati povrće jer ima velik volumen i takav obrok nas jako dugo drži sitima. Ako ovako planiraš obroke - šansa da ćeš se nakon njih prejesti slatkišima ili nekakvim “junk-foodom” i unijeti 500-1000 kalorija viška je puno manja.


4. Namirnice koje te tjeraju na prejedanje drži “dalje od oka”

Unutar Precision Nutrition edukacije, trenutno najcjenjenije na području nutricionizma, savjet koji mi je najviše ostao u uhu je: "Ako je hrana ispred tebe i lako je dostupna, vjerojatno ćeš je pojesti."

Uglavnom je riječ o jako kaloričnoj hrani poput slatkiša i “junk-fooda”. Manji unos ovoga ti sigurno neće naštetiti, ali ako su ti ovakve namirnice stalno lako dostupne vjerojatno ćeš pretjerati s njima. Korisno je udaljiti takve namirnice iz vidnog polja i samim time ćeš manje misliti na njih i bolje se kontrolirati.


5. Pronađi pravi razlog prejedanja

Najčešći razlozi su dosada, usamljenost i stres. Pokušaj prvo prepoznati emociju koju osjećaš. Ako ti je dosadno, usamljena si i pod stresom - nazovi prijateljicu, pronađi novi hobi ili napravi finu, toplu kupku. Ako si stvarno gladna jedi, ali sporo i promišljeno!


BESPLATAN VODIČ: Tri tajne kako biti FIT, a SIT bez treninga!

Ako želiš poboljšati svoje zdravlje, imati više energije i usvojiti zdrave navike na jednostavan način, onda će ti ovaj vodič definitivno pomoći. Tu ćeš dobiti sve savjete koje možeš provoditi kroz idućih sedam dana i ostvariti napredak.

Link za preuzimanje vodiča je OVDJE.

Linker
15. travanj 2024 20:27