Moramo ih isprobati 

 SHUTTERSTOCK
jeste li znali

Nećete vjerovati, ali kaktusi su jestivi te održavaju zdravlje srca, potiču probavu i hidratiziraju! Evo kako ih pripremiti

Iako postoji mnogo vrsta kaktusa, najčešća sorta koja se koristi kao hrana je kaktus opuncija ili indijska smova

Iako mnogi imaju kaktus u svojim domovima, sigurno ga nisu probali jesti. Tisućama godina je kaktus bio hrana za autohtone stanovnike jugozapada SAD-a i Meksika. Isto tako, neki dijelovi kaktusa se koriste za bojanje tkanina, ali i lijekove. Dakle, kaktus nije samo biljka koju je jednostavno održavati, ona je puno više.



Što je kaktus?

Iako postoji mnogo vrsta kaktusa, najčešća sorta koja se koristi kao hrana je kaktus opuncija (indijska smokva). Ova vrsta kaktusa ima ravne listove ovalnog oblika poznate kao jastučići. On se jedu kao povrće u meksičkoj i srednjoameričkoj kuhinji. No, to nije jedini jestivi dio kaktusa opuncija. Biljka također daje ružičasto-crveni plod poznat kao bodljikava kruška ili kaktus kruška. No, u ovom članku ćemo se fokusirati na listove kaktusa.

image

Kaktus opuncija ili indijska smokva

SHUTTERSTOCK



Nutritivne vrijednosti kaktusa

Ako tražite namirnice koje sadrže puno vode, ne morate tražiti dalje od listova kaktusa jer sadrže 91-95 posto vode. Isto tako, bogati su vlaknima, omega-3 masnim kiselinama, a imaju i malo proteina. Što se tiče vitamina i minerala, u kaktusu se nalaze vitamin C, vitamin K, kalij, magnezij, kalij i željezo.


Zdravstveni benefiti kaktusa

Sprječava bolesti

Želite povećati unos antioksidansa? Posegnite za listovima kaktusa koji su prepuni njima, posebnom flavonoidima i fenolima, kaže registrirana dijetetičarka Breanna Woods.

Između ostalog, kaktus je bogat vitaminom C, jedanim od najsnažnijih antioksidansa. Antioksidansi su prilično moćni jer uklanjaju slobodne radikale, štetne spojeve koji mogu uzrokovati oksidativni stres. Oksidativni stres povećava rizik od kroničnih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes tipa 2.


Potiče probavu

Listovi kaktusa sadrže i topiva i netopiva vlakna. Ovo je sjajna vijest za vaša crijeva, jer su obje vrste vlakana potrebne za zdravu probavu. Evo zašto: topiva vlakna se formiraju u gel u gastrointestinalnom traktu, učvršćuju vašu stolicu te tako sprječavaju proljev. Netopiva vlakna, s druge strane, povećavaju količinu stolice i potiču zdrave pokrete u gastrointestinalnom traktu, što može pomoći u obuzdavanju zatvora, prema Klinici Mayo.

Ove probavne dobrobiti opažene su u studiji iz 2020., u kojoj su dodaci kaktusovih vlakana ublažili simptome sindroma iritabilnog crijeva među sudionicima.

Ipak, ako niste navikli na prehranu bogatu vlaknima, sadržaj vlakana u listovima kaktusa može uzrokovati neke probavne probleme (blagi proljev, nadutost, mučnina). Zbog toga razmislite o konzumiranju kaktusa u malim količinama kako bi vam se tijelo prilagodilo.

image
SHUTTERSTOCK


Regulira razinu šećera u krvi

Osim što mogu pozitivno utjecati na probavu, vlakna iz kaktusa mogu smanjiti razinu šećera u krvi. Ovo je izuzetno važna dobrobit jer visoka razina šećera u krvi povećava rizik od dijabetesa tipa 2. Vlakna iz kaktusa usporavaju apsorpciju glukoze, čime se sprječava nagli porast razine šećera u krvi (što može dovesti do dijabetesa tipa 2 ako se javlja prečesto).

Međutim, ako imate dijabetes, trebate biti pažljivi s konzumacijom kaktusa zbog njegovih učinaka na snižavanje šećera u krvi, ističe registrirana dijetetičarka Valerie Agyeman. Naime, jedenje kaktusa uz uzimanje antidijabetičkih lijekova (koji također snižavaju razinu glukozu u krvi) može dovesti do hipoglikemije (niskog šećera u krvi). Simptomi hipoglikemije uključuju nepravilan rad srca, umor, tjeskobu i znojenje. Da biste bili sigurni, konzultirajte se sa svojim liječnikom prije nego što dodate kaktus u svoju prehranu.


Podržava zdravlje srca

Topiva vlakna u listovima kaktusa mogu pomoći zdravlju srca na nekoliko načina.

- Topiva vlakna vežu se za čestice kolesterola u tankom crijevu, sprječavajući ih da uđu u vaš krvotok - objašnjava Anna Rios, registrirana dijetetičarka i osnivačica Healthy Simply Yum.

Zatim se vlakna izlučuju kroz stolicu, a sa sobom povlače iz LDL (loši) kolesterol van iz tijela te tako pomažu u prevenciji visoke razine kolesterola u krvi, glavnog čimbenika rizika za bolesti srca.

Isto tako, listovi kaktusa sadrže karotenoide, antioksidanse koji sprječavaju oksidativni stres te tako sprječavaju srčane bolesti.


Potiče hidrataciju

Kao što smo već naveli, listovi kaktusa su odličan izvor vode. Osim vode, kaktusi sadrže i nutrijente koji su uključeni u hidrataciju, kalij i magnezij. Oba minerala su elektroliti, što znači da vam pomažu da ostanete hidrirani.

Hidratacija je izuzetno važna jer vaše tijelo treba tekućinu za osnovne funkcije kao što je uklanjanje toksina (urin i znoj) i održavanje temperature tijela.


Kako pripremiti kaktuse?

Odaberite svježi kaktus, koji ima čvrste, svjetlozelene listovi. I ovdje je riječ o kaktusu opuncija (indijska smokva). Svakako pažljivo rukujte njime i uklonite sitne bodlje. Kad ih uberete i očistite, možete ih čuvati u hladnjaku oko tjedan dan.

Kad se odlučite za pripremu kaktusa, nosite debele rukavice i dobro ga isperite vodom. Jednom rukom držite list na mjestu, a zatim drugom rukom prođite tupim nožem po njegovoj površini kako biste uklonili bodlje. Na kraju ga ogulite guljačem za povrće. Potom ga možete narezati na kockice ili na neki drugi način, ovisno o vašem receptu.

Što se tiče okusa, sirovi i kuhani listovi kaktusa imaju sličan okus. Okus je vrlo blag, sličan šparogama, no mali kiselkastiji. Kad govorimo o teksturi, sirovi kaktus je hrskav, ali ima želatinozni premaz. Međutim, kada su kuhani, listovi kaktusa mogu biti hrskavi ili mekani.

Dakle, možete ih jesti sirove, kuhani, pržene, kao i svako drugo povrće. U salatama su odlični i sirovi i kuhani listovi kaktusa.

Kajgana s kaktusom

Ako vam je dosta klasičnih jaja za doručak, možete napraviti mali zaokret s kaktusom.

Sastojci

  • 2 jaja
  • 1 list kaktusa
  • 1 čajna žličica ulja

1. Očistite i nasjeckajte kaktusa na kockice.

2. Ugrijte ulje u tavi na vatri srednje jačine, a zatim narezani kaktus pržite dok ne omekša, oko 15 minuta. Zatim dodajte jaja i pecite ih kao i inače.

3. Spremno za posluživanje.

Linker
08. travanj 2024 17:05