Provjerite smočnicu

 SHUTTERSTOCK
znate li?

Koliko traju osnovne namirnice iz smočnice - mogu li se soda bikarbona, sol, šećer i brašno pokvariti?

Važno je znati kako osnovne sastojke održati svježima kako biste ih mogli koristiti što je duže moguće

Bliži nam se advent što za većinu ljudi znači da je vrijeme za postavljanje dekoracija i pripremu kolača. To možda za vas znači da niste neke sastojke dotaknuli od prošlog Božića. Možda se i sami pitate koji je rok trajanja brašna ili možda sode bikarbone? Važno je znati kako te osnovne sastojke održati svježima kako biste ih mogli koristiti što je duže moguće.

Korištenje sastojaka za pečenje kojima je istekao rok trajanja može dosta promijeniti okus i teksturu vaših kolača. No, prije nego što očistite svoju smočnicu, postoji nekoliko stvari na koje trebate obratiti pozornost kako biste vidjeli treba li namirnice zamijeniti ili se ipak mogu koristiti.

Brašno

Brašno se smatra nekvarljivim sastojkom, no to nije istina. Ne samo to, brašno će ostati svježe samo oko tri mjeseca ako se ne skladišti pravilno. Zato biste ga trebali prebaciti u hermetički zatvorenu posudu nakon što ga otvorite. Premještanjem brašna u za to predviđenu posudu za čuvanje hrane, možete mu produžiti rok trajanja do dvije godine.

Ako koristite alternativne vrste brašna, kao što je bademovo ili zobeno, na njega treba obratiti posebnu pozornost. Svakako ga stavite u hermetički zatvorenu posudu jer će se pokvariti puno brže od bijelog brašna. Ako se pravilno skladišti, bademovo brašno ima rok trajanja oko godinu dana.


Šećer

Za razliku od brašna, granulirani šećer zaista ima neograničen rok trajanja, posebno ako se čuva na suhom i tamnom mjestu. To je razlog zašto hrana poput želea može tako dugo ostati dobra, naime šećer djeluje i kao učinkovit konzervans.

Međutim, smeđi šećer ima ograničenja jer se može stvrdnuti kad je izložen zraku. Možda ste primijetili da se često stvaraju grudice, a ako duge ostane u originalnom pakiranju pretvara se u ciglu. Kako biste najbolje iskoristili svoj smeđi šećer, čuvajte ga u hermetički zatvorenoj posudi i iskoristite u roku od dvije godine za optimalnu svježinu i okus. Smeđi šećer možete čuvati i u zamrzivaču, ali imajte na umu da će se morati odmrzavati nekoliko sati prije upotrebe.

Šećer u prahu isto može imati neograničeni rok trajanja ako se skladišti na pravilan način. Međutim, baš kao i bijeli i smeđi šećer, ako je izložen vlazi ili zraku, neće imati tako dobar okus. Zato preporučujemo da sve vrste šećera stavite u hermetički zatvorenu posudu i držite u stražnjem dijelu smočnice.

Soda bikarbona

Ne znamo kako vi, ali mi često zaboravimo da se soda bikarbona koristi i u pripremi jela. Naime, ona je postala neophodan sastojak za čišćenje kućanstva, pomaže nam u uklanjanju mrlja na odjeći, ali i u čišćenju pećnice. Unatoč brojnim namjenama, ima relativno kratak rok trajanja. Zapravo, jednom kada se otvori kutija (ili vrećica), ona ostaje dobra samo oko šest mjeseci. Kako biste joj malo produžili rok trajanja, prebacite ju u zatvorenu posudu bilo koje vrste i stavite u smočnicu ili ormarić.

Jednostavan trik: Ako niste sigurni je li soda bikarbona još uvijek dobra, pospite ju u posudu s octom. Ako se pjeni, još je uvijek svježa i sigurna za upotrebu.


Prašak za pecivo

Za njega vrijede slična pravila kao i za sodu bikarbonu, kad se otvori, dobar je oko šest mjeseci. Prašak za pecivo je također osjetljiv na vlagu, treba ga prebaciti u posudu i čuvati na tamnom i suhom mjestu kako bi mu se produžio rok trajanja. Najveći rizik korištenja praška za pecivo ili sode bikarbone s isteklim rokom je taj da vaš recept možda neće pravilno narasti, a sigurni smo, to ne želite.


Sol

Nisu sve vrste soli iste. Dok obična sol ima neograničeni rok trajanja, jodirana ili aromatizirana sol s vremenom će se pokvariti jer sadrži druge sastojke, tom slučaju svakako proučite datum na pakiranju. Iako većina soli može trajati godinama, možda ćete htjeti uložiti u neku vrstu posude kako biste što dulje zadržali svježinu. Drugim riječima, nemojte ju držati u papirnatom pakiranju u kojem ste ju dobili i imat ćete ju dugo.


Ekstrakt vanilije

Čisti ekstrakt vanilije zaista može poboljšati svaki recept, a baš kao i sol ima neograničeni rok trajanja. Naravno, ako se čuva na hladnom, suhom i tamnom mjestu, otvorena boca ekstrakta vanilije vjerojatno će trajati godinama, ali uvijek je dobra ideja pomirisati je prije nego ju iskoristite za pripremu hrane.

Ako ekstrakt vanilije nema onaj tipičan slatki miris, vjerojatno je da okus više nije tako jak i trebali biste kupiti novu bočicu.

Gustin

Kako uopće pripremiti neki kolač bez gustina? Gotovo svaki recept traži barem jednu žlicu ovog sastojka. Gustin ili kukuruzni škrob ima neograničen rok trajanja, no samo ako se pravilno čuva. Pravilno skladištenje znači minimalno izlaganje vlazi i svjetlu. Ako primijetite da ima neobičan miris, kiselkast okus ili je promijenio boju, vjerojatno je najbolje da ga bacite u smeće.

Linker
14. travanj 2024 13:13