Kraljica jeseni

Bundeva: ukusan izvor vitamina najbolja je jesenska inspiracija

Tikva, tikvanja, buča, bundeva… kako god je vi zvali, titula kraljice jeseni uvijek je vjerno prati. Obožavana od pamtivijeka, bundeva je ponekad nepravedno zapostavljena gošća u kuhinji.

Na svijetu ima čak 800 vrsta bundeva, a od nje jedemo sve: meso, koštice, cvjetove pa čak i kora postaje ukusna kad se dobro ispeče. Bogata vitaminima A, C, i E, beta karotenima i kalijem, bundeva sadrži umjerenu količinu škrobi i vrlo malo masnoće.

Bundeva se pretvara… u bilo što!

Nekoć bi bundevu napunili mlijekom, medom i začinima pa je ispekli u vrućem pepelu. Kasnije se počela koristiti kao sastojak kore za pite, a čini se da smo tek nedavno otkrili sve njezine čari. Pekmez, pita ili čak ajvar – bundeva se pretvara u sve navedeno.

Koliko je ukusna i praktična, najbolje znaju Amerikanci. Upravo se tamo drže svi tikvasti rekordi. U gradu Mortonu godišnje se uzgoji 100.000 tona bundeve, a 2010. godine u državi Ohio spravljena je i pojedena najveća pita od bundeve, teška čak 4 tisuće kilograma! Od ostalih rekorda, u velikom broju domaćih kuhinja, bundeva nestaje u… rekordnom roku!

Jesen je vrijeme za igru… s bundevom!

Čak 90% bundeve čini voda, a zatreba li vam 100% inspiracije za pripremu ove dijetalne namirnice, visoke nutritivne vrijednosti, potražite slatke ideje na Dolcela aplikaciji.

Uz obveznu bakinu bučnicu, bundevu rado pretvaramo u kreme, pudinge ili je dodamo u cheesecake.

Bundeva, u novoj jesenskoj kolekciji, otkriva svoje čari u slatkoj varijanti. Isprobajte nove, uzbudljive okuse uz Dolcela punjene muffine s bundevom. Savršene za lijeno poslijepodne, nenadane goste ili kao završetak kraljevskog ručka. Tu je i Dolcela Desertna krema s bundevom koja će vas oduševiti puninom okusa. Poslužiti je možete uz dodatak listića badema ili čokolade, a zablistat će u kombinaciji s raznim biskvitima. Pripremite je kao samostalan desert u čaši, kao puding kremu ili kao preljev biskvitu.

U svakom slučaju, uživajte u bundevi i uživajte - kraljevski! A u nastavku pogledajte kako ...

Linker
24. travanj 2024 10:23