Najčešći oblik povremenog posta je 16/8

 SHUTTERSTOCK
vrijedi isprobati

Želite mladolik izgled, bistriji um, više samopouzdanja? To možete postići određenim načinom prehrane

Uz zdravstvene benefite, povremeni post ima i možda manje poznate prednosti

Povremeni post u posljednje je vrijeme iznimno popularan, a nedvojbeno donosi zdravstvene prednosti. No osim poboljšanja fizičkog zdravlja, ima i neke psihološke prednosti.

Postiti znači da se ne jede hrana, što omogućuje našem organizmu da podigne razinu ketona, koje tijelo može koristiti kao energiju. Kada ste satima bez hrane, tijelo koristi sve svoje zalihe šećera i sagorijeva masnoće, što se smatra dobrom metodom smanjenja tjelesne mase. Osim toga, razdoblje posta omogućuje i autofagiju, proces razgradnje oštećenih stanica, čime unaprjeđuje naše cjelokupno zdravlje. Uz povremeni post možete jesti samo tijekom određenog vremena, a preporučuje se da se klonite visokokalorične nezdrave hrane, pržene hrane i poslastica. Imajte na umu da je vrijeme kada jedete važno, ali ono što jedete je još važnije. Kada ne jedete, možete piti vodu, crnu kavu (umjereno) i čaj. Najčešći oblik povremenog posta je 16/8. tijekom kojeg se jede osam sati, a zatim posti 16 sati nakon posljednjeg obroka. Oblik 5/2 uključuje jedenje pet dana u tjednu, a preostala dva dana jedan obrok od 500 do 600 kalorija. Najčešće se povremeni post povezuje sa smanjenjem tjelesne mase, boljom kontrolom šećera u krvi i boljim kardiovaskularnim zdravljem, no ima i neke druge prednosti.


* Poboljšane mentalne sposobnosti - kada postite, manje je toksina koji teku kroz krv i limfni sustav, što olakšava razmišljanje. Energija koju biste inače koristili za probavljanje hrane dostupna je za upotrebu u mozgu. Ovu mentalnu promjenu vjerojatno nećete primijetiti prvih nekoliko dana posta jer tijelu treba vremena da se prilagodi, piše WebMD. Možda ćete na početku osjetiti čak i glavobolje, ali nakon što se tijelo očisti od toksina, primijetit ćete da jasnije razmišljate, bolje pamtite i veća je oštrinu drugih osjetila.


* Pomlađivanje - tijekom posta bolesne stanice se jednostavno „otapaju” ostavljajući samo zdravo tkivo. Primjetna je i preraspodjela hranjivih tvari u tijelu. Nakon nekog vremena provođenja povremenog posta, vidjet ćete da vam više odgovara „lakša” hrana i povrće te voće. Više vitamina i minerala iz voća i povrća ubrzo će dovesti do sjajne kože, kose, noktiju, više razine energije i mladolikosti.


* Povećana snaga volje - provođenje posta zahtijeva mentalnu snagu i sposobnost da se odupre kratkoročnom zadovoljstvu za ostvarivanje dugoročnih ciljeva. Kada odlučite sudjelovati u tako izazovnoj vježbi i uspjeti, vjerojatno ćete osjetiti ogromno zadovoljstvo i veće samopouzdanje.


Na što pripaziti

Dulja razdoblja bez hrane, kao što su razdoblja posta od 24, 36, 48 i 72 sata, mogu biti opasna. Ako ste predugo bez jela, to bi moglo potaknuti tijelo da pohrani više masti kao odgovor na glad. Uz to, dugotrajni post može poremetiti san, izazvati pojačani stres, dehidraciju i dovesti do bolesti.

Također se savjetuje pokušati smanjiti unos hrane i pića tijekom nekoliko dana ili tjedana, a ne naglo početi s postom. Isto tako, kad se spremate završiti post, vratite se polako. Nemojte odmah pojesti veliki obrok. Umjesto toga, rasporedite manje obroke i pustite tijelo da se prilagodi i ponovno se navikne na proces probavljanja hrane.

Smanjite aktivnost tijekom vremena kada ne jedete. Budite nježni prema sebi i tada se više odmarajte i bavite manje intenzivnim aktivnostima. Ako pijete lijekove koji se uzimaju uz hranu, prije nego što započnete post, provjerite sa svojim liječnikom ili ljekarnikom koji bi vam oblik posta najbolje odgovarao kako ne biste poremetili redovitost uzimanja lijekova. Ako imate dijabetes, bolesne bubrege, oporavljate se od operacije, dojite ili ste pothranjeni konzultirajte se s liječnikom. Kod nekih zdravstvenih stanja ne preporučuje se prakticirati post.

Linker
17. travanj 2024 18:17