Idealna za mirisanje ormara s odjećom i drugih prostora.
 FOTOGRAFIJE: JSTANKIEWICZWITEK GETTY IMAGES/ISTOCKPHOTO
Taj opojni miris...

Vrećice suhe lavande mogu mirisati godinama. Evo kako

Ako primijetite da je miris vrećice s lavandom počeo slabjeti, samo je nježno protrljajte među dlanovima i ponovo će početi otpuštati jak i svjež miris

Lavanda i njen miris oduvijek su ljude podsjećali na čistoću, a i njen naziv dolazi od latinske riječi lavare, što znači “oprati”. Još su Rimljani, osim u liječenju, lavandu upotrebljavali u osobnoj higijeni, kao i za mirisanje ormara s odjećom i drugih prostora.

Pravilno čuvanje

Većina vrsta lavande, kada je cvijet sušen, zadržat će vrlo jak miris tijekom cijele sezone. Kada se vrećice sa sušenom lavandom pravilno čuvaju, miris može potrajati i više godina. Ako primijetite da je miris vrećice s lavandom počeo slabjeti, samo je nježno protrljajte među dlanovima i ponovo će početi otpuštati jak i svjež miris.

Za smirenje

Lavanda pomaže u ublažavanju posljedica stresa i smirivanju. U kupku prije spavanja dodajte nekoliko kapi lavandinog ulja ili četvrtinu šalice suhe lavande ili šalicu jakog čaja od lavande pa se odmarajte u kupki dvadesetak minuta. Opuštanju pridonose i jastučići za oči - četvrtinu šalice sušene lavande pomiješajte s rižom ili sjemenkama lana i umotajte u komadić nježne pamučne tkanine. Zašijte jastučiće, da se sadržaj ne rasipa, i položite ih na zatvorene kapke.

Sve o dobrobitima lavande pročitajte OVDJE

Linker
19. travanj 2024 03:20