Nekima pomažu mokri oblozi.

 SHUTTERSTOCK
Problemi s kožom

Uvijek ih nosite sa sobom - olakšajte si ekcem uz ovih deset stvari

Prema statistikama, svako peto dijete i oko tri posto odraslih pati od ovog neugodnog stanja

Svatko tko se bori s ekcemom ili atopijskim dermatitisom zna koliko neugodni mogu biti crvenilo, suhoća, osip i svrbež kože. Prema statistikama, svako peto dijete i oko tri posto odraslih pati od ovog neugodnog stanja. Još je teže kada se ekcem rasplamsa uslijed brojnih provocirajućih znakova - iz okoliša, hrane, oslabljenog imunosnog sustava, stresa... Putovanje i promjena okoline dodatno mogu pojačati simptome, a da biste se lakše s njima nosili evo 10 ključnih predmeta koje biste uvijek trebali imati uz sebe kako biste se osjećali bolje, bez obzira na to gdje se nalazili.

* Ovlaživač kože

Ako imate ekcem, barijera kože je oštećena, što znači da vam bakterije, klice i alergeni mogu jače smetati. Također, ekcem otežava koži da zadrži vodu pa postaje suša, više svrbi, napuknuta i bolnija. Stoga se savjetuje da uvijek u torbi nosite običan stari vazelin. Utrljajte ga između dlanova i nanesite potezima prema dolje na kožu radi bolje apsorpcije.

* Antihistaminik

U ljekarni možete kupiti specijalne histaminike koji će smanjiti svrbež kože, pomoći u ublažavanju upale, smanjiti osjećaj pečenja ili boli.

* Hidrokortizon

Hidrokortizon također možete kupiti bez recepta. To je blagi steroid koji će pomoći zaustaviti svrbež i umiriti nadraženu kožu. Možete odabrati gel, losion ili mast i nanositi jedan do četiri puta dnevno do tjedan dana.

* Prijenosni ovlaživač zraka

Vodena para iz ovlaživača zraka može pomoći u kontroli ekcema dodavanjem vlage u suhu prostoriju. Odaberite ovlaživač hladne magle, hladna vodena para također je umirujuća, što može pomoći da se i vi opustite i dobro spavate.

* Pamučna majica

Savršena tkanina za ublažavanje simptoma ekcema je stopostotni pamuk. Upija znoj, a pruža osjećaj ugode za kožu. Uvijek nosite i rezervnu pamučnu majicu kako biste se mogli presvući svaki put kada odjeća koju nosite počne iritirati kožu.

* Svilena jastučnica

Još jedna sjajna stvar koju treba imati pri ruci za, primjerice, odmor ili poslovno putovanje je mekana, svilenkasta jastučnica. Istraživanja pokazuju da glatka, okrugla vlakna koja čine svilu ne iritiraju kožu tijekom rasplamsavanja ekcema. Zapravo, svila smiruje nadraženu kožu, također sprječava znojenje i pruža veliko olakšanje koži, a vama bolji san.

* Gaza

Nekima pomažu mokri oblozi, osobito kada se upala kože pojača. Stoga sa sobom nosite komad pamučne gaze i, kada trebate brzo olakšanje, uronite gazu u vodu i držite na zahvaćenim područjima kože.

* Kokosovo ulje

Antibakterijska svojstva kokosovog ulja mogu zaštititi kožu od klica koje pogoršavaju ekcem. Kokosovo ulje pokušajte koristiti uz hidratantnu kremu.

* Rašpica i škarice za nokte

Redovito kratite nokte i održavajte ih glatkima kako biste izbjegli kidanje kože ako se baš morate češati (što ne biste trebali).

* Slušalice

Stres pogoršava rasplamsavanje ekcema, a kako mu ne možemo pobjeći savjetuje se da naučimo metode otpuštanja stresa. Slušanje omiljene glazbe tijekom dana može biti najlakši, najugodniji način da opustite svoje tijelo i um.

Linker
20. travanj 2024 17:01