SHUTTERSTOCK
vrijeme da počnete

Nikad ne mijenjate mjesto razdjeljka? Velika greška, evo i zašto

Što duže imamo razdjeljak na istom mjestu, to više ‘vučemo‘ kosu prema dolje u tom području

Prilikom jednog posjeta frizerskom salonu, novinarka časopisa Allure Lindsay Colameo otkrila je nešto što većina žena ne zna - da je za kosu dobro povremeno mijenjati mjesto razdjeljka. Evo zašto.

- Što duže imamo razdjeljak na istom mjestu, to više ‘vučemo‘ kosu prema dolje u tom području (češljajući se, radeći frizure, zaglađujući nestašne dlačice i sl.), što uzrokuje pucanje vlasi - objasnila je Annie Rush, frizerka iz newyorškog salona Eva Scrivo Salon. Dodaje da su dokaz dosadne nove vlasi koje izviruju duž razdjeljka unatoč svim pokušajima da ih zagladite sprejevima za kosu, kremama ili peglom za glačanje.

- Sve te tehnike prikrivanja stršećih novih dlačica kosu lišavaju keratina ostavljajući male bijele točkice na dnu slomljenih vlasi koje se neće oporaviti - objašnjava Rush dodajući da, kad god joj se klijentice žale na popucale vlasi koje više ne rastu, zna da su pokušavale riješiti problem sredstvima na bazi alkohola i peglom za kosu. To može trenutno ublažiti problem stršećih dlačica, ali šteta će biti trostruko veća nego što je bio problem u početku. Najbolji način da se riješite tih napornih dlačica? Promijenite mjesto razdjeljka.


Ima još dobrih razloga za promjenu razdjeljka

Mijenjanje mjesta razdjeljka zapravo je korisno za kosu.

- Ne dopuštate kosi da pada na isti način i u istom položaju svaki dan, a zauzvrat vlasi su pri korijenu podignute i mogu disati - kaže Rush. Uz to, određenoj zoni kosi dajete predah od vruće pegle. Previše vrućine na jednom mjestu može smanjiti poroznost kose, a to uzrokuje suhoću koja neće reagirati ni na jedan hranjivi tretman koji ćete nanositi na te ispucale vrhove. Promjena mjesta razdjeljka naročito je važna za osobe koje imaju problema s trakcijskom alopecijom, oblikom trajnog gubitka kose izazvanog stalnim natezanjem kose.

- To se često može vidjeti kod žena koje su godinama zatezale kosu prema natrag u konjski rep - objašnjava Carlos Wesley, estetski kirurg i stručnjak za ispadanje kose iz New Yorka. Ono što počinje kao subklinička (neuočljiva) upala završava kao trajni gubitak kose. No to se neće dogoditi ako jednostavno napravite razdjeljak i pustite kosu da slobodno pada duž glave.


Kako napraviti novi razdjeljak

Poželjeli ste promjenu? Pronađite najbolje mjesto za razdjeljak u manje od deset sekundi.

- Začešljajte kosu unatrag od lica i pustite je da slobodno pada. Vjerojatno će se namjestiti tako da je razdjeljak negdje oko sredine. Na primjer, meni se razdjeljak napravi oko pola centimetra ulijevo od sredine glave - kaže Rush. I to je u redu. Razdjeljak ne mora biti točno u dlaku na sredini, unatoč tome što se vaša majka trudila da bude tako kad ste bili djevojčica. Pronađete li novo mjesto za razdjeljak koje vam se sviđa, možete ‘istrenirati‘ svoju kosu da prirodno pada tako. Navlažite kosu kod korijena prije nego legnete u krevet navečer, zatim napravite razdjeljak na mjestu na kojem želite, začešljajte je na tom mjestu tako da napravite niski rep ili pletenicu preko noći.

- Činite to svaku večer tjedan dana i kosa će vam sama početi padati tako, bez vaše pomoći - tvrdi Rush.

Linker
04. travanj 2024 10:18