FOTOGRAFIJE: SHUTTERSTOCK
Kućna oaza

Donosimo recept za potpourri koji će vaš dom ispuniti najdražim jesenskim mirisima

Ako volite svoju kuću ispuniti mirisima, pronašli smo recept koji će oduševiti i vaš i vaše ukućane

Jesen je zasigurno godišnje doba koja ima svoje posebne boje, ali i mirise. Miris cimeta, klinčića, naranče, latica ruža, ali i mnogih drugih biljaka zasigurno će obogatiti vaš dom. Donosimo recept za potpourri koji će vašu kuću pretvoriti u pravu jesensku oazu.

Sastojci

  • 4 štapića cimeta
  • 2 žlice cijelih klinčić
  • 8 mahuna kardamoma
  • 8 mahuna anisa
  • 1 žlica sjemenke komorača
  • nekoliko latica ruže
  • prstohvat crnog papra

Priprema

Pomiješajte sastojke u loncu srednje veličine i napunite ga vodom tako da ona prekrije sve sastojke. Upalite štednjak te držite potpourri na laganoj vatri kako biste spriječili da zakipi. Poklopac ostavite otvoren kako bi miris ispunio vaš dom. Nakon 20-ak minuta kuhanja, možete ugasiti štednjak te ostaviti da potpourri ispuni vaš dom najljepšim mirisom.

Po potrebi možete dodati vode u lonac, ali i prilagoditi recept ovisno o preferencijama mirisa. Možete dodati koru naranče, ekstrakt vanilije, muškatni oraščić i još mnogo toga.


Koje su prednosti?

Osim što će vaš dom prekrasno mirisati, ovaj potpourri može imati i neke terapeutske prednosti. Naime, istraživanja pokazuje da cimet može poboljšati raspoloženje samo ako ga pomirišite.

Studija objavljena u časopisu North American Journal of Psychology o učincima paprene metvice i cimeta otkrila je da miris cimeta ne samo da povećava motivaciju, izvedbu i budnost, već također može smanjiti umor i služiti kao stimulans središnjeg živčanog sustava.

Bilo da želite da vaš dom miriše dodatno privlačno ili samo želite uživati ​​u mirisima jeseni, pripremite ovaj potpourri.

Linker
25. travanj 2024 14:43