Žuti cvjetovi brnistre prekrasan su ukras ližnjanskog krajobraza.
 FOTOGRAFIJE: TZO Ližnjan
Ližnjan, Istra

Atraktivno podmorje, dobri vjetrovi i idilična priroda za nezaboravnu avanturu

Zaron do potopljene krstarice, bicikliranje kroz 70 km staza uz samo more, jahanje kroz mirisne travnjake s pogledom na kvarnerske otoke ili pak zmajarenje na moru u uvali velikih valova? To su samo neke od mnogobrojnih aktivnosti koje jugoistok Istre pretvaraju u odličan odabir za ljubitelje netaknute prirode, sporta i rekreacije

Biciklisti, surferi, ronioci, ljubitelji jahanja, kajtanja, jedrenja, kajakarenja te brojnih drugih sportova i načina rekreacije na području općine Ližnjan pronaći će spokojnu zeleno-plavu oazu lišenu užurbanosti turističkih odredišta s puno raznovrsnih mogućnosti za aktivni odmor.
Netaknuta ljepota prirode i podmorja uvrštava jugoistok Istre u jednu od najatraktivnijih lokacija za ronjenje i surfanje dok brojne obalne biciklističke staze pružaju ljubiteljima dvaju kotača, ali i šetačima, uživanje u idiličnim krajolicima. Impresivan pogled na kvarnerske otoke upotpunjuju šume hrasta crnike, pašnjaci i travnjaci prepuni aromatičnog bilja te čisto more koje obrubljuje dugačku stjenovitu obalu.

RONJENJE
Biološka raznolikost morskog ekosustava općine Ližnjan pravi je mamac za ronioce. U plavim dubinama skrivene su podvodni zidovi koji obiluju crvenim algama, raznobojnim spužvama, rakovima i mekim koraljima. Polutamne špilje i prolazi zovu u svoje labirinte prolaza i podvodnih odaja. Najveća podvodna atrakcija ližnjanskog podmorja je olupina "Cesare Rossarol", talijanski laki izviđač koji privlači brojne tehničke ronioce. Dužine 85 m i širine 8 m, danas leži na dubini od 50 m u blizini rta Munat Veliki. Potonuo je tamo 1918. godine naletivši na podvodnu sidrenu minu čija ga je snažna eksplozija prepolovila na dva dijela. Na južnoj strani prolaza u uvalu Kuje, nalazi se rt Uljeva (Punta Uliva), a ispred njega prostrani hridinasti teren s bezbrojnim stijenama koje se na toj lokaciji uzdižu s 5 m dubine gotovo sve do površine mora, pa su te opasne pličine bile uzrok nasukavanja trgovačkih brodova još iz rimskog doba. Ronioci često kreću u potragu i za tragovima antičke vile Giulia Frontona za koju se vjeruje da je postojala na ovome mjestu.
Najbolje ronilačke lokacije: rt Cuf, rt Sv. Stipan, hrid Sika, svjetionik Marlera, Punta Uljeva, olupina Cesare Rossarol. Iste su dostupne putem organiziranih izleta lokalnog ronilačkog centra Bura Bora.

image
FOTOGRAFIJE: TZO Ližnjan

BICIKLIZAM
Dugu obalu Ližnjana, makadamom i kroz šumu, prati vrlo zanimljiva biciklističkih ruta koja je dobar motiv za dolazak u ovaj kraj u bilo koje doba godine. Na području općine Ližnjan nalazi se skoro 70 km obilježenih biciklističkih staza i šetnica. Prirodne ljepote nižu se jedna za drugom pa posjetitelji mogu uživati u jednoj od najvećih i najočuvanijih šuma hrasta crnike na Mediteranu, suhim eumediteranskim pašnjacima i travnjacima prepunim aromatičnog bilja poput smilja, kadulje i brnistre. U opuštajuću ljepotu prirode utkani su i brojni tragovi prošlosti ovoga područja što uživanje u biciklizmu čini još zanimljivijim.
Preporuka za bicikliste: Posebno je atraktivan dio biciklističke staze 333 koji se od Ušićevih Dvori istočno spušta prema moru i dalje vodi uz obalu do Marlere.

image
FOTOGRAFIJE: TZO Ližnjan

KAJAKARENJE
Kajakarenje pruža mogućnost promjene perspektive i detaljnog upoznavanja ližnjanske obale s mora, ali i slikovitog otočića Levana, nezobilazne kapljice kopna fotogenične ljepote. Otkrivanje osamljenih plaža, uživanje u slanom, morskom zraku te prilika za stvaranje fantastičnih fotografija, doživljaj je koji se ne propušta. Kajakom se u avanturu možete uputiti sami ili se pridružiti jednoj od vođenih tura koje su kreirane tako da doživite Ližnjan s mora na najbolji mogući način. Ove ture otkrivaju vam prelijepe uvale te pružaju priliku da plivajući, roneći i istražujući s maskom (snorkeling) upoznate floru i faunu podmorja kao i da sve prekrasne prizore ovjekovječite podvodnim kamerama.
Lokacije pogodne za kajakarenje: obala Marlere i otočić Levan

WINDSURFING I KAJTANJE
Ližnjanski kraj nadaleko je poznat po buri, sjeveroistočnom vjetru koji privlači brojne windsurfere i kajtere tijekom cijele godine. Jak vjetar i visoki valovi glavni su razlozi dolaska mnogobrojnih kajtera i windsurfera iz Hrvatske i okolnih država u uvalu Kuje. Njezin oblik zatvorenog tipa i duboko pjeskovito dno pružaju sigurnost prilikom padova i ekstremnih skokova. Zajedno s visokim valovima i jakim vjetrom raste adrenalin kajtera i windsurfera koji svojim spektakularnim vratolomijama oduzimaju dah mnogih promatrača.
Lokacije pogodne za kitesurfing i windsurfing: Uvala Kuje i Marlera
Lokacija pogodna za surfanje (surfanje na valovima bez upotrebe vjetra): Marlera

TENIS
Na samo kilometar udaljenosti od mora, u neposrednoj blizini centra Ližnjana, nalaze se teniski tereni Teniskog kluba Ližnjan. Svima koji svoj odmor u općini Ližnjan žele upotpuniti bavljenjem ovim sportom na raspolaganju su četiri zemljana terena, a onima koji uživaju u noćnim mečevima bit će korisno znati da rasvjeta postoji na dva terena. Teniski klub Ližnjan organizira škole tenisa za početnike te razne turnire i susrete. Prostor kluba opremljen je svlačionicama i tuševima, a pruža i mogućnost opuštanja na terasi uz koju se nalazi i mjesto za grill.


SEDAM ZANIMLJIVOSTI O AKTIVNOM ODMORU U OPĆINI LIŽNJAN
1. U općini Ližnjan-Lisignano nalazi se područje ekološke mreže Luka Budava – Istra. Područje je sastavni dio najveće očuvane mreže prirodnih područja u Europskoj uniji, a zaštićeno je radi dobro očuvanih šuma hrasta česmine (Quercus ilex L.) u površini od 1.237 ha. Proteže se uz samu obalnu crtu općine u dužini od 17,5 km, odnosno zauzima 56% ukupne obalne crte općine.
2. Krajolici općine Ližnjan svojom konfiguracijom idealni su za avanturistički biciklizam.
3. Žuti cvjetovi brnistre prekrasan su ukras ližnjanskog krajobraza. O brnistri Ližnjanci govore s puno poštovanja i ljubavi pa ne čudi da je svoje mjesto pronašla i u grbu općine Ližnjan-Lisignano.
4. Ljubitelje kajakarenja posebno će oduševiti slikoviti otočić Levan koji krasi jedna od najljepših pješčanih plaža Istre.
5. Originalno zvono s olupine "Cesare Rossarol", jedini sačuvani predmet s lakog razarača, čuva se u Povijesnom i pomorskom muzeju Istre u Puli. Visoko je 33cm, a široko 30 cm.
6. Ni promatrači ptica neće biti zakinuti na području općine Ližnjan, a posebno će biti sretni oni koji će, tijekom ljetnih mjeseci, naići na pčelaricu Merops apiaster, vrlo rijetku i živopisnu pticu.
7. Na području općine Ližnjan moguće se baviti lovom i ribolovom, a na svoje će doći i svi zaljubljenici u trekking, odbojku na pijesku i paintball.

Linker
14. travanj 2024 08:44