BOŽIĆNA ČAROLIJA

Zagreb na prestižnom popisu najboljih advenata na svijetu: Evo tko se sve našao u našem društvu

CNN podsjeća na neke od najzanimljivijih i najljepših božićnih sajmova diljem svijeta, a na listi je i hrvatska metropola

Advent u Zagrebu

 Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Advent u Zagrebu našao se na CNN-ovom popisu najboljih i najzanimljivijih advenata na svijetu, što će sigurno razveseliti sve one kojima je protekle dvije godine nedostajalo blagdansko veselje u hrvatskoj metropoli.

CNN-ov tekst na početku podsjeća da je Austrija dom prvih adventskih slavlja gdje je prvi božićni sajam u njihovom glavnom gradu Beču organiziran još davne 1298. godine nakon čega se običaj predbožićnih zabava proširio svijetom.

Od Njemačke, Švicarske do New Yorka, teško je pronaći destinaciju u kojoj nema barem jednog impresivnog adventskog trga.

Zapravo, neki su božićni sajmovi toliko popularni da su sami po sebi postali turističke atrakcije.

Tijekom protekle dvije godine, brojne poznate svečane tržnice bile su prisiljene ili smanjiti ili otkazati svečanosti zbog pandemije Covid-19. Međutim, velika većina se vraća 2022.

Pregled nekih od najboljih božićnih sajmova širom svijeta ove godine počinje u gradu iz kojega je sve krenulo - Beča.

Iako u austrijskoj prijestolnici postoji oko 20 božićnih sajmova, Wiener Christkindlmarkt, koji se održava ispred Gradske vijećnice ili Rathausplatza, jedno je od najstarijih i najtradicionalnijih događanja. Wiener Christkindlmarkt traje od 19. studenog do 26. prosinca 2022. godine.

image

Božićni sajam u Beču

Allover Images/Alamy/Alamy/Profimedia/Allover Images/alamy/alamy/profimedia

Zatim tu je Švicarska i Basel Christmas Market koji se otvara 24. studenog i traje do 23. prosinca.

image

Božićni sajam u Baselu

Patrick Syww 2/Alamy/Profimedia/Patrick Syww 2/alamy/profimedia

Jedan od najstarijih božićnih sajmova u Europi, Strasbourg, datira još iz davne 1570. godine. Božićni sajam u Strasbourgu počinje 25. studenog i traje do 24. prosinca.

Zatim je na redu Bruxelles u Belgiji koji zaista oživi u vrijeme Božića zahvaljujući sajmu Winter Wonders, koji više liči na festival nego na tržnicu. Brussels Winter Wonders trajat će od 25. studenog do 1. siječnja 2023.

image

Božićni sajam u Bruxellesu

Romy Arroyo Fernandez/Nurphoto Via Afp

Svoje mjesto na popisu zauzeo je Prag i tamošnji spektakularni božićni sajam na Staromestskim namestima i Vaclavskim namestima. Glavni grad Češke se pretvara u pravu zimsku zemlju čudesa tijekom blagdanskog razdoblja. Adventski sajam će trajati od 26. studenog do 6. siječnja 2023.

image

Božićni sajam u Pragu

Lukas Kabon/Anadolu Agency Via Afp

CNN zatim navodi božićni sajam u Barceloni koji datira iz 1786. godine. Fira de Santa Llucia prerasla je iz jednodnevnog događaja u spomen na blagdan Santa Llucia, koji pada 13. prosinca, u trotjedni sajam. Fira de Santa Llucia održava se od 25. studenog do 23. prosinca 2022. godine.

image

Fira de Santa Llucia u Barceloni

Charlie Perez/Nurphoto Via Afp

Nakon Španjolske, na redu je Italija i božićni sajam u Firenci. Iako se ovaj tradicionalni sajam svake godine seli iz njemačkog Heidelberga u Firencu, na mnoge je načine vrlo talijanski zahvaljujući krajoliku i brojnim talijanskim poslasticama koje se prodaju. Mercati Natale počinje 19. studenog, a završava 18. prosinca.

image

Advent u Zagrebu

Boris Kovacev/Cropix/Cropix

Na listi je, potom, svoje mjesto našao i Zagreb, za kojeg CNN ističe kako je lako uvidjeti zašto je tri godine zaredom bio proglašen "najboljom destinacijom za božićni sajam" u internetskoj anketi portala za putovanja European Best Destinations.

image

Advent u Zagrebu

Zvonimir Barisin/Cropix/

Hrvatska prijestolnica u vrijeme adventa zaista zabljesne posebnim sjajem. Od živih jaslica, izrezbarenih ledenih skulptura, nastupa na otvorenom, pa do pop-up barova i božićnog tramvaja s Djedom Božićnjakom i njegovim vilenjacima.

image

Advent u Zagrebu

Zvonimir Barisin/Cropix/

Advent u Zagrebu ima i prostor posvećen "fuliranju" gdje ćete naći zabavne veseljake koji plešu na ulici, uživaju u uličnoj hrani i slušaju glazbu uživo.

image

Advent u Zagrebu

Goran Mehkek/Cropix/Cropix

Advent u Zagrebu 2022. trajat će od 26. studenog do 7. siječnja 2023. godine.

image

Advent u Zagrebu

Zvonimir Barisin/Cropix/Cropix

Nakon Zagreba, na popisu je Kopenhagen u Danskoj koji je, smatra se, bio inspiracija za Disneyland. Božićni sajam u parku Tivoli održava se od 19. studenog do 31. prosinca (park će biti zatvoren 24. prosinca).

image

Božićni sajam u Kopenhagenu

Emil Helms/Ritzau Scanpix Via Afp

Sljedeći sajam na popisu je onaj u Talinu. Advent estonske prijestolnice jedan je od modernijih europskih božićnih sajmova. Božićni sajam u Tallinnu 2022. održava se od 25. studenog do 8. siječnja 2023.

image

Božićni sajam u Talinu

Stuart Black/Robertharding Via Afp

Zatim, tu su i sajmovi u Stockholmu, a jedna od najtradicionalnijih je Skansen. Skansen božićni sajam otvoren je petkom, subotom i nedjeljom od 26. studenog do 19. prosinca.

image

Skansen sajam u Stockholmu

Jonathan Nackstrand/Afp

U Helsinkiju se održava Tuomaan sajam i traje od 1. prosinca do 22. prosinca.

Budimpešta se također može pohvaliti sjajnim božićnim ugođajem, a glavni grad Mađarske ima dva glavna sajma - božićni sajam u bazilici Svetog Stjepana i božićni sajam na trgu Vorosmarty.

image

Božićni sajam na Trgu Vorosmarty u Budimpešti

Attila Kisbenedek/Afp

Sajam na trgu Vorosmarty otvara se 18. studenog i traje do 1. siječnja 2023. Božić u bazilici svetog Stjepana započet će 18. studenoga, a trebao bi završiti 1. siječnja 2023.

Zimski sajmovi na otvorenom već se dugo povezuju s Njemačkom, a ta je europska zemlja dom nekima od najstarijih i najposjećenijih adventskih sajmova. Glavni grad Berlin ima oko 80 sajmova, ali Gendarmenmark je možda najpoznatiji. Gendarmenmark počinje 21. studenog, a završava 31. prosinca.

image

Gendarmenmark u Berlinu

Axel Schmidt/Ddp Images Via Afp

Hyde Park Winter Wonderland jedno je od najiščekivanijih zimskih događanja u Londonu. Omiljeni sajam, koji je otvoren 2005., svake godine posjećuje mnoštvo ljudi zahvaljujući brojnim atrakcijama, uključujući 70 metara visok panoramski kotač, štandove s kuhanim vinom i klizalište na otvorenom. Hyde Park Winter Wonderland otvara se 18. studenog i trajat će do 2. siječnja 2023.

image

Hyde Park u Londonu

Niklas Halle‘n/Afp

Za one koji se planiraju otisnuti preko Atlantskog oceana, tu je nezaobilazni Toronto. Ranije poznat kao Božićni sajam u Torontu, Distillery Winter Village intimna je i šarmantna verzija tradicionalnih europskih svečanih sajmova. Distillery Winter Village traje od 18. studenog do 31. prosinca.

image

Winter Village u Bryant parku u New Yorku

John Nacion/Nurphoto Via Afp

I na koncu nezaobilazni New York. Svake godine Bryant Park na Manhattanu pretvara se u veličanstveno Zimsko selo. Osim što je jedan od najpoznatijih, sajam u New Yorku je i jedan od najduljih. Zimsko selo otvoreno je od 28. listopada i trebalo bi trajati sve do 5. ožujka 2023. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:44