KREĆE SEZONA POŽARA

Vatra je (ne)prijatelj: Od danas do 30. rujna morate tražiti dozvolu za paljenje vatre na otvorenom

Od JVP Zagreb morate dobiti odobrenje za loženjem vatre na otvorenom i to uz 2 uvjeta, u protivnom prijete kazne od 65 do 600 eura

ilustracija

 Cropix/Cropix

Od danas pa do 30. rujna na području Grada Zagreba je zabranjeno spaljivanje, paljenje i loženje vatre na svim otvorenim prostorima jer postoji velika opasnost od požara!

Ali, ako to budete ipak (po)željeli, morat ćete, bilo kao fizička bilo kao pravna osoba, uputiti pisani zahtjev Javnoj vatrogasnoj postrojbi Grada Zagreba koja vam može odobriti loženje vatre na otvorenom ali uz dva uvjeta - organiziranje vatrogasnog dežurstva i poduzimanja preventivnih mjera zaštite od požara. Zahtjev se može predati neposredno na njihovoj adresi u Savskoj cesti 1/3, ali i putem pošte kao i putem e-mail adrese kao i preko online obrasca - i sve to najkasnije 24 sata prije planiranog loženja vatre na otvorenom prostoru.

​U protivnom prijete vam kazne od 65 pa do 600 eura.

image

ilustracija

Cropix/Cropix

Ono, pak, što je dopušteno je sljedeće - korištenje improviziranih roštilja na okućnicama u naseljenom području, uz uvjet da je mjesto loženja očišćeno i udaljeno od svih gorivih tvari minimalno u perimetru od 1,5 metara od ruba improviziranog roštilja te da je pripremljena odgovarajuća količina vode za gašenje ostatka loženja vatre (žar i slično) i za polijevanje pepela.

Također su dozvoljeni i roštilji izrađeni u vatrootpornom kućištu iz kojeg ne postoji mogućnost prenošenja vatre na otvoreni prostor, mogu se koristiti, uz uvjet pripreme sigurnosnog perimetra odnosno očišćenog okolnog prostora i osiguranja priručnog sredstva za gašenje vatre (voda, metlanica, lopata i slično).

Ujedno, možete i zavarivati, brusiti i obavljati druge radnje koje mogu prouzročiti iskrenje odnosno vatru na otvorenom prostoru, uz uvjet pripreme sigurnosnog perimetra odnosno očišćenog okolnog prostora i osiguranja priručnog sredstva za gašenje vatre (voda, metlanica, lopata i slično).

Važno je, međutim, podsjetiti i da je tijekom cijele godine zabranjeno spaljivanje, paljenje i loženje vatre u okolici elektroenergetskih objekata, ispod trasa elektroenergetskih vodova, uz javne ceste i željezničke pravce, te nedjeljom i u dane državnih blagdana. A ne smijete paliti ni predmete od gume, plastike, kože, prerađevina od ulja, maziva, otpada na bazi kemijskih spojeva te drugih anorganskih tvari koje na bilo koji način utječu ili mogu utjecati na onečišćenje okoliša.

image

ilustracija

Goran Sebelic/Cropix

Prevencija zaštite od požara je, naglašavaju vatrogasci, ista za sve situacije: tvari koje se spaljuju moraju se premjestiti na dovoljnu udaljenost od vodova električne energije, javnih cesta, željezničkih pruga, industrijskih postrojenja, stambenih građevina i drugih objekata koje bi vatra ili dim mogli ugroziti.

Oko mjesta spaljivanja potrebno je očistiti sigurnosni pojas u krugu od najmanje tri metra ovisno o količini tvari i veličini površine koja se spaljuje, potrebno je osigurati prisutnost dovoljnog broja punoljetnih osoba sposobnih za gašenje požara.

Uz mjesto spaljivanja potrebno je osigurati odgovarajuću opremu i priručna sredstva potrebna za gašenje (voda, metlanica, lopata i slično), ovisno o vrsti i količini tvari koja se spaljuje.

Spaljivanje se može obavljati samo danju i za mirna vremena, odnosno kada ne puše vjetar jačine 5 m/s ili više. Obavijest o namjeri spaljivanja, mjestu, vremenu i vrsti tvari koja se namjerava spaliti treba dojaviti na 193. Spaljivanje se može provesti samo ako nije utvrđena velika ili vrlo velika opasnost za nastajanje i širenje požara. Za spaljivanje manjih količina suhe trave, korova, raslinja, biljnog otpada i drugih gorivih tvari organskog podrijetla na površini do 100 m² ili do 1 m³ tih tvari sakupljenih na jednome mjestu, a nalaze se na otvorenom prostoru gdje objektivno ne prijeti opasnost za život i imovinu ljudi, nije potrebno dojaviti namjeru spaljivanja, ali je važno pridržavati se već navedenih mjera.

image

Siniša Jembrih, prvi čovjek JVP Zagreb

Neja Markicevic/Cropix/Cropix

Nužno je poštivanje odredaba važeće Odluke o agrotehničkim mjerama i mjerama za uređivanje i održavanje poljoprivrednih rudina donesene od strane nadležnog tijela Grada Zagreba.

I za kraj, osobe koje su obavljale spaljivanje dužne su mjesto spaljivanja pregledati, u potpunosti pogasiti ostatke vatre i žara i tek nakon toga napustiti mjesto spaljivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 19:37