GRADONAČELNIK ZAGREBA

Tomašević zbog Plinare proziva HERA-u: ‘Kakva je to regulatorna agencija? Borit ćemo se svim sredistvima!‘

Rekao je i da direktor Međimurje-plina nema nikakve konkretne odgovore

Tomislav Tomašević

 Josip Bandic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ponovio je u petak da će se svim pravnim sredstvima boriti protiv odluke Hrvatske regulatorne agencije (HERA) da temeljem javnog natječaja Grad Zagreb plinom opskrbljuje Međimurje-plin.

Tomašević je rekao kako od direktora Gradske plinare Zagreb Opskrba očekuje da predloži daljnje mjere koje su potrebne kako bi se nastavilo poslovanje.

"Ključno je da Gradska plinara Zagreb ima 380 zaposlenih, a GPZO 100 zaposlenih. Plinara je vlasnik cijele plinske infrastrukture i to ničim neće biti ugroženo dok sam ja gradonačelnik", rekao je gradonačelnik nakon svečanosti u povodu Dana Grada.

"I dalje će Gradska plinara Zagreb distribuirati plin u Zagrebu, jedino što će se promijeniti za građane jest da će račune dobivati od Međimurje plina. Razlika u cijeni je oko pola eura mjesečno za prosječni račun", rekao je Tomašević.

"Glavno pitanje za HERA-u jest kakva je to regulatorna agencija, gdje još u EU postoji ovakav model natjecanja, kakvo je to tržište na kojem tržišni opskrbljivači mogu otkazati ugovore građanima kad god žele, dok javni opskrbljivači moraju nositi sav rizik. Zato kritiziram natječaj HERA, što omogućuje da netko tko je prošle godine osnovao tvrtku i nema dovoljno zaposlenih da opskrbljuje toliki broj kupaca, ni digitalne alate, ni obvezujuću ponudu o kupovini plina može dobiti posao".

Rekao je i da direktor Međimurje-plina nema nikakve konkretne odgovore te nudi najam radnika GPZO-u, a rok prebacivanja usluge je do 1.listopada.

Iz Zagrebačkog Holdinga u petak su najavili da će Uprava društva sve razmotriti i odlučiti o poduzimanju daljnjih pravnih koraka radi zaštite prava i interesa.

Ističu i kako Gradska plinara više neće od 1. listopada opskrbljivati građane Zagreba plinom, to će joj smanjiti prodajne prihode za 92 milijuna eura, a EBITDA-u za milijun eura, no Holding će nastaviti pružati podršku tom društvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 11:39