PRESICA GRADONAČELNIKA

Tomašević najavio: ‘Uvodimo sedam novih mjera za smeće u Zagrebu‘

Tomašević je kazao kako je 50 posto kanti s ulica centra grada maknuto

Tomislav Tomašević

 Damir Krajac/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević drži press konferenciju povodom godinu dana novog modela odvoza smeća. Tomašević je kazao kako je 50 posto kanti s ulica centra grada maknuto, te kako Zagreb ima gotovo 16 odvoza otpada tjedno za četiri različite kategorije, te samo grad Split ima veći broj odvoza.

Najavio je i sedam novih mjera grada Zagreba, piše dnevnik.hr.

- Prvo, uvodimo financiranje izgradnje spremnika za otpade za one zgrade koje ne mogu financirati izgradnju smetlarnika. Gdje god postoji rješenje Čistoće da nije moguće smjestiti spremnike na površnu zgrade, grad će financirati izgradnju spremnika. Svi oni koji su platili već spremnike, dobit će refundaciju za svoje troškove, rekao je.

- Drugo, polupodzemni spremnici će zamijeniti zelene otoke diljem grada, govorimo oko pola zelenih otoka. Riječ je mjestima gdje se nalaze takozvana zvona, izvan centra grada, gdje će polupodzemni zamijeniti zelene otoke koji su često prepunu i na kojima se skuplja otpad. Riječ je o spremnicima za staklo, plastiku i papir, rekao je Tomašević.

- Treće, podzemni spremnici u centru grada nastavljaju se graditi, trenutno ih imamo sedam, podijelit će se čip kartice građanima koji nakon toga mogu odlagati otpad u podzemne spremnike i prestaje model gdje se svaki dan ZG vrećice ostavljaju pred ulazom. Zelenih otoka u centru više neće biti, kazao je gradonačelnik pa nastavio.

- Četvrto, povećanje kapaciteta odvoza Čistoće. Imamo dva natječaja za kupnju kamiona i prva vozila očekujemo kroz tjedan dana. Paralelno kupujemo još 26 kamiona za skupljanje otpada koje očekujemo do ljeta iduće godine. Povećanje se odnosi i na radnike Čistoće i trenutno imamo natječaj za 150 radnika, a imamo plan zaposliti još 200 radnika na odvozu i čišćenju.

Potom je objasnio i tri posljednje mjere:

- Peto, obiteljske kuće, a trenutno imamo 90 tisuća kućanstava koje koriste usluge odvoza i koje koriste žute vrećice koje se vješaju na ograde, njima od siječnja počinje podjela kanti za plastiku.

- Šesto, aktivnosti vezane za educiranje i informiranje građana, prije svega aplikacija Razvrstaj.hr, pozivam sve građane da skinu tu aplikaciju.

- Sedmo, povećavamo kapacitete za kažnjavanje nepravilnosti. Postoji određeni dio građana koji se ne pridržavaju pravila i to nije pravedno prema ostalima. Slijedi zapošljavanje novih komunalnih redara i novih radnika Čistoće koji će vršiti nadzor nad pravilnim razvrstavanjem otpada, te ugradnja videonadzora na zelene otoke i podzemne te polupodzemne spremnike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. travanj 2024 08:47