SKUPA KOALICIJA

SDP od Možemo! traži gradske podzemne spremnike na području cijelog Zagreba: ‘Ne smijemo dijeliti građane‘

Postavljanje podzemnih spremnika u cijelom gradu moglo bi stajati nekoliko stotina milijuna kuna

Tomislav Tomašević

 Vanesa Pandžić/Cropix

Uslijed pregovora zagrebačkog SDP-a i Možemo! o novoj-staroj suradnji i koaliciji u Zagrebu, na stranicama Gradske skupštine Grada Zagreba pojavio se prijedlog zastupnika SDP-a Renata Peteka o gradskim podzemnim spremnicima, na koji, prema svemu sudeći, Možemo! neće pristati.

U tom prijedlogu, ukratko, Petek traži da se podzemni ili polupodzemni spremnici, planirani na 50-ak lokacija u centru grada, najviše u Donjem gradu, postave u cijelom gradu o trošku gradskog proračuna, a ne samo u središtu.

- Ne smijemo dijeliti građane Zagreba na one u centru i one na periferiji, na one prvog reda i drugog reda, kao što to sada ispada. Osobno sam predložio da se o trošku Grada podzemni spremnici instaliraju u cijelom gradu, u centru i na Peščenici - rekao je Petek, dodavši da ipak drži da ga zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević u tom prijedlogu, na sjednici Skupštine za tjedan dana, neće podržati.

Velika investicija

Naime, u gradu su podzemni spremnici zasad postavljeni samo na raskrižju Masarykove i Gundulićeve. I to je prva od 50-ak predviđenih lokacija u samom središtu grada. Međutim, ispada sada da će podzemne spremnike u centru financirati Grad iz proračuna, ali "boksove" bi u ostatku grada trebali financirati suvlasnici iz svoje pričuve.

Najmanja je cijena za "boks", podsjetimo, oko 20 tisuća kuna, a što se tiče cijene podzemnih spremnika, ako je suditi prema cjeniku tvrtke Komop koja je postavila spremnike u Masarykovoj, set od tri spremnika stoji 100.000 kuna, a tu još treba zbrojiti i troškove montaže od oko 70.000 kuna.

Cijena je, u bitnom, i razlog zašto se zasad neće uvoditi podzemni spremnici na razini cijeloga grada, kako smo doznali iz Možemo!.

- Uvođenje podzemnih spremnika jako je skupo. To je velika investicija samo za Donji grad, a u programu nije predviđena montaža na svim lokacijama u gradu. Naravno, mi bismo to rado vidjeli u cijelom gradu u budućnosti. No, zasad je prioritet da se maknu te kante na ulicama u Donjem gradu - objasnila je Rada Borić, gradska zastupnica Možemo!.

Možda ipak polupodzemni

Postavljanje podzemnih spremnika na samo 50-ak planiranih lokacija u gradu koštat će otprilike 10 milijuna kuna (1,3 milijuna eura). Ako bi se takvim spremnicima pokušao obuhvatiti cijeli grad, cijena bi mogla skočiti i na nekoliko stotina milijuna kuna.

Petek ipak navodi da se financiranje za podzemne spremnike u cijelom gradu može osigurati u sljedećem rebalansu i da novac ne može biti izlika. Pritom, napominje, moguće je i postavljanje polupodzemnih spremnika čija je cijena gotovo pet puta manja, oko 20.000 kuna.

SDP u Zagrebu opet neće biti ravnopravan?

Polemika oko podzemnih spremnika SDP-a i Možemo! odvija se na pozadini njihovih novih pregovora o suradnji. Pregovori su sada gotovi, neslužbeno doznajemo, a u četvrtak bi suradnja trebala biti potvrđena. Naši izvori ipak tvrde da je novi sporazum o suradnji gotovo jednak starom i da SDP opet neće dobiti status ravnopravnog partnera.

- Poslušnost SDP-a u Zagrebu je Tomaševićev uvjet da uopće razmisli hoće li sjesti s Grbinom i razgovarati o nacionalnoj koaliciji. SDP je slab pa na to pristaje - objasnio je naš sugovornik blizak stranci.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 23:16