UTRKA U ZAGREBU

Rekreativci i ozbiljni biciklisti svoju će spremnost moći testirati na drugom Roller Coasteru

Mali maraton dug je 107 kilometara s usponom od 1160 metara. Onaj izazovniji, veliki maraton, dulji je za 50 km i uspona je od 1850 m
 Biciklistički klub Dinamo

Druga je godina Roller Coastera, nove biciklističke utrke u Zagrebu. Začetnik utrke je Vladimir Fumić (66), biciklist koji je 15 puta bio prvak Jugoslavije, a natjecao se i na Olimpijskim igrama u Montrealu 1976. godine. Rekreativci i nešto ozbiljniji biciklisti 29. svibnja moći će testirati svoju spremu na dvije trase.

Mali maraton dug je 107 kilometara s usponom od 1160 metara. Onaj izazovniji, veliki maraton, dulji je za 50 kilometara i uspona je od 1850 metara. Ove godine osiguran je nagradni fond od 20 tisuća kuna pa one najbrže očekuju i vrijedne nagrade.

Utrka starta u nedjelju u 10 sati u Zagrebu na Sarajevskoj cesti 6, kod parkirališta Super Konzuma. Kraj je predviđen oko 16 sati. Sudionicima je cilj na istom mjestu kao i početak. U prodaji su ostale još samo Last Minute ulaznice po cijeni od 269 kuna, a kupuju se putem sustava Entrio. Glavni organizator je Biciklistički klub Dinamo, u kojem je Fumić predsjednik.

Ove godine se utrka održava tri mjeseca ranije nego prošle.

- Nismo se još sto posto odlučili za jedan termin. Tek smo počeli pa trebamo vidjeti koji najbolje odgovara. Bitno je da se datum ne poklapa s drugim utrkama kako ljudi ne bi morali birati, nego da mogu doći na našu utrku. Uz to, prošle godine zahvatila nas je kiša pa se nadamo da će sada uvjeti biti bolji, objasnio je Fumić.

image

Vladimir Fumić

Biciklistički klub Dinamo

Unatoč kiši, prošle godine natjecalo se oko 140 ljudi. Ove godine, pa i svake naredne, cilj je jedan - rasti. Fumić se nada da će se ove godine odazvati još više biciklista te sve zainteresirane poziva da se pridruže. Osim nagrada, startnog paketa kojeg osiguravaju sponzori i medalje, natjecateljima je osiguran ručak uz koji će se moći podružiti.

Fumić, prijateljima i poznanicima bolje znan kao Fuma, s prošlogodišnjeg, prvog ikad Roller Coastera, pamti samo pozitivne reakcije i iskustva ljudi. Tome se nada i u nedjelju.

Trasu kojom će prolaziti biciklisti lako je odredio zahvaljujući dugogodišnjem iskustvu te je ona ostala ista kao i prošle godine. Počinje i završava u Zagrebu, a prolazi područjem Zagrebačke županije, grada Velike Gorice te malim mjestima u općinama Kravarsko, Pokupsko i Pisarovina.

- Trasa je raj za bicikliste jer je izazovna i priroda je tamo očaravajuća. Rutu nije teško odrediti kad bicikliraš dugo koliko ja. Kao biciklistički klub imamo znanja koja su pomogla. Svake nedjelje imamo naše vožnje i okupljanja, no ovo je posebno. Najbitnije od svega, želimo da i amateri i profesionalci koji će voziti vide sve ljepote našeg kraja, kojih stvarno ima, govorio je Fumić o ruti.

- Proći ćemo malim mjestima, selima koja nisu prometna. Ima jako puno uzbrdica i nizbrdica, kao u lunaparku. Zahvaljujući dovitljivosti jednog člana kluba, utrku smo nazvali Roller Coaster, objasnio je Fumić kako je sama priroda rute podsjetila na atrakciju iz zabavnog parka.

O sigurnosti će se brinuti 130 redara, a među ostalim, tu će biti tri vozila hitne pomoći i brojni volonteri.

- Radi se o nečemu što se godinama spremalo. U Hrvatskoj nedostaje rekreativnih sportskih aktivnosti. Ono što u svijetu postoji jako dugo, kod nas se počelo razvijati tek unazad nekoliko godina. Želimo tome doprinijeti i to razvijati, ali također želimo biti najveći i najbolji. Svjestan sam toga da ćemo na to morati pričekati i desetak godina, no na to smo spremni, komentirao je Fumić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 08:18