IZA KULISA

Prosvjed na Markovu trgu pokazao je da su mladi u Hrvatskoj ipak zainteresirani za politiku

Svaka stranka dobila je prostor, ali skup je bio koncipiran tako da je jasan poredak na ljevici - glavnu ulogu igraju SDP i Možemo!

Prosvjed na Trgu svetog Marka

 Goran Mehkek/CROPIX

Vi, prekrasni ljudi, hvala što ste ovdje s nama, na Markovu trgu koji je postao mjesto otpora. Dosta je tiranije, dosta je laži, dosta je korupcije, dosta je HDZ-a, zagrmio je, vjerojatno u najboljem govoru koji je dosad održao, predsjednik SDP-a Peđa Grbin, zaključujući veliki subotnji prosvjed stranaka ljevice i lijevog centra.

- Ovo je naša zemlja, ovo je naš dom i nećemo dopustiti nikome da nam ga otme, da nam ga ukrade kao sve ostalo. Ovo je naša zemlja, nikome je ne damo, ovo je Hrvatska, zemlja za koju se vrijedi boriti - govorio je Grbin koji je poručio biračima:

- Ovdje smo da se borimo za njezinu budućnost, protiv sadašnjosti u kojoj nas potkradaju, vrijeđaju i napadaju fizički, kao našeg kolegu jučer u Zadru. Ovo danas je početak jedne prekrasne priče, priče koja će promijeniti Hrvatsku, koja će promijeniti sve što je u ovoj zemlji loše.

Prosvjed na kojem su govorili čelnici čak političkih 13 stranaka (SDP, Možemo!, Centar, GLAS, SSiP, RF, SD, HSS, HL, Fokus, Reformisti, IDS, PGS) trajao je predviđenih sat vremena i sve je vrijeme, unatoč različitim govornicima, atmosfera bila dobra. Bilo je tu stranačkih čelnika koji su, poput predsjednika IDS-a Dalibora Pausa, prvi put bili u prilici govoriti pred masom ljudi, ali naboj ni u jednom trenutku nije popustio, nego je prema kraju skupa rastao.

Premda je svaka stranka dobila prostor za svoje poruke, cijeli skup bio je koncipiran tako da je potpuno jasan poredak na ljevici, odnosno da glavnu ulogu igraju dvije stranke: SDP i Možemo!. Upravo je zbog toga prva govornica na skupu bila čelnica Možemo! Sandra Benčić, dok je posljednji govorio Grbin, koji je ujedno dao zaključni ton skupu.

Na oboma se vidio teret odgovornosti za ono što im tek predstoji, a to je ishod žestoke predizborne kampanje u koju ljevica od subote definitivno ide bez suradnje s ostalim oporbenim strankama, ali ne i (do kraja) ujedinjeno.

image

Sandra Benčić

Goran Mehkek/CROPIX

- Možemo biti zemlja u kojoj se živi od rada, a ne od prodaje tuđih dugova i parazitiranja na nama. Možemo biti zemlja iz koje se ne odlazi da bi se preživjelo. Nemojte ići u Njemačku, nemojte ići u Irsku. Izađite na birališta, neka odu oni koji trebaju. Vi niste oni koji trebaju otići, to je HDZ, to je Andrej Plenković - poručila je Sandra Benčić, koja nam je prije izlaska na binu priznala da osjeća napetost.

Među impresivnijim nastupima bio je onaj čelnice Radničke Fronte Katarine Peović koja je zagrmjela snažnu poruku:

- HDZ kvislinzi, izdajice, lopovi! Solidarni, ujedinjeni, organizirani! Mi ne možemo donijeti promjene, nije dovoljno jedne zamijeniti drugima. Morate se svi aktivirati. Nije dovoljno smijeniti HDZ, moramo smijeniti HDZ-ovske politike - poručila je Peović.

Prosvjed je prema programu trebao početi u 11 sati, no već u 10.30 organizatorima je bilo jasno da će uspjeti, barem što se tiče odaziva, jer je Markov trg već bio dobro popunjen, a sa svih strana dolazile su informacije o priljevu građana koji žele iskazati nezadovoljstvo politikom aktualne Vlade, posebno odnosom prema korupciji, donošenju zakona (lex AP) kojim se želi ušutkati medije te izborom suca Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika, unatoč njegovim kontaktima s osobama pod istragama.

Prvi su se, i to već oko 10 sati, okupili SDP-ovci. Premda su daleko od svojih dana ponosa i slave, pokazalo se da SDP još može aktivirati "stranačku vojsku". Sat vremena prije početka prosvjeda između zgrada Vlade i Sabora već su bili SDP-ovci iz Sisačko-moslavačke, Koprivničko-križevačke i Bjelovarsko-bilogorske županije te stranački prvaci - uz Grbina, koji je doveo dvoipolgodišnjeg sina, Siniša Hajdaš Dončić, Arsen Bauk, Mišel Jakšić, Mirela Ahmetović, Sabina Glasovac...

image

Peđa Grbin

Goran Mehkek/CROPIX

Nakon njih, sa zelenim zastavama i transparentima na Markov trg ušetali su članovi i simpatizeri Možemo!. Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević, koji je došao s oboje zamjenika, u prolazu nam je dobacio da su se "opet žuti, zeleni i crveni vragovi okupili na Markovu trgu", aludirajući na izjavu Franje Tuđmana iz 1996. godine koji je oporbu nazvao vragovima.

Zanimljivo je bilo promatrati odnos između SDP-ovaca i Socijaldemokrata od kojih su tu bili Davor Bernardić, Nikša Vukas, Ivana Posavec Krivec, Franko Vidović i drugi. Ostavili su dojam da su stare rane zarasle, a Bernardić je čak priznao kako je Grbin imao odličan govor.

image

Dalija Orešković

Ivana Grgic/CROPIX

Osim samim odazivom građana, organizatori prosvjeda posebno mogu biti zadovoljni što se na Markovu trgu okupio velik broj mladih ljudi. Dakako, bilo je svih generacija, ali ovaj put prevladavali su mladi.

Kad je sve završilo, oporbeni lideri počeli su se razilaziti, a Grbin je s djetetom koje mu je supruga dovela sjeo na stepenice ispred ulaza u crkvu Sv. Marka. Pitali smo ga kakvi su osjećaji.

image

Prosvjed na Trgu svetog Marka

Ivana Grgic/CROPIX

- Uplašio sam se kad sam vidio da su se zakrčile prilazne ulice. Bilo me strah da se nešto ne dogodi i netko ne nastrada - rekao je.

Na pitanje što slijedi, odgovorio je da idu u Sabor i traže njegovo raspuštanje.

- Prvi put se dogodilo da idemo u Sabor, a nismo dobili dnevni red - rekao je Grbin.

image

Prosvjed na Trgu svetog Marka

Ivana Grgic/CROPIX
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 05:04