OBOJANE ULICE

Pogledajte kako izgleda zagrebačka Martićeva nakon što je zatvorena za promet

Cilj projekta je proširiti pješačke zone u gradovima koje će uz aktivnu participaciju omogućiti građanima kvalitetnije življenje

”Mala Martićeva”

 Facebook/Luka Korlaet

Prije godinu dana za promet je zatvorena Stara Vlaška koja je postala pješačka zona, a slične promjene najavljene su i za Masarykovu i dio Martićeve ulice. Martićevom već neko vrijeme ne prolaze automobili, a zamjenik zagrebačkog gradonačelnika Luka Korlaet na svom je Facebooku podijelio fotografije projekta koji se ondje odvija.

- ‘Mala Martićeva’ iliti južni dio Trga Grge Martića odnedavno je zatvoren za kolni promet. Kako bi pješaci ovaj dojučerašnji kolnik doživjeli ‘kao svoj’ uređujemo ga poput dnevnog boravka na otvorenom. Autor odabranog projekta je Boris Bare, a financira se putem granta Bloomberg Asphalt Art inicijative. Otvorenje sutra u 17:00!, napisao je zamjenik gradonačelnika u objavi.

Na press konferenciji krajem lipnja prošle godine, Korlaet je objasnio da bi zatvaranje Male Martićeve trebalo proći bezbolno.

- Radi se o uskoj jednosmjernoj ulici kojom dnevno prođe tek nekoliko dostavnih vozila, što je dovoljno da dezavuira ovaj prostor i rascjepi ga na dva dijela. Čini nam se to da je to potpuno nepotrebno, brojanje prometa i studije su nam pokazale da bi se to zatvaranje moglo dogoditi vrlo bezbolno, a da bi značajno povisilo kvalitetu života u tom dijelu grada jer bi se okrupnilo taj trg i spojilo ga s caffe barovima na južnoj strani, rekao je Korlaet tada.

Bloomberg Asphalt Art inicijativa odgovara na sve veći broj zahtjeva gradova diljem svijeta koji prihvaćaju umjetnost kao učinkovitu i relativno jeftinu strategiju za aktiviranje svojih ulica u pješačke zone. Autor projekta je Osječanin Boris Bare, street art umjetnik čija djela krase zidove brojnih hrvatskih i svjetskih gradova.

- Dok gradovi inkorporiraju umjetnost u javne prostore na različite načine, fokus ove inicijative je ono što nazivamo asfaltnom umjetnošću: vizualne intervencije na cestama, pješačkim prostorima i vertikalnoj infrastrukturi. Cilj projekta je proširiti pješačke zone u gradovima, a koje će uz aktivnu participaciju i co-design proces omogućiti građanima kvalitetnije življenje u urbanim sredinama, stoji na jednom od plakata.

Također se navodi da je Zagreb odabran između 19 svjetskih gradova za provedbu ove inicijative. U petak, 2. lipnja u 17 sati na svježe oslikanoj ulici otvorenje će se slaviti uz klavirski koncert.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 14:23