SLIJEDI DAN D

Opet propalo mirenje, Zagrebu prijeti kolaps: ‘Ako dođe do štrajka, sve će stati! Čistoća, Zrinjevac, Zagreb parking...‘

Holding sindikatima nudi, kako se neslužbeno doznaje, paket od 60 milijuna kuna za plaće radnika, a sindikati traže 87 milijuna

Tomislav Tomašević

 Ranko Šuvar/Cropix/Vesna Veselić/

I dalje ništa od dogovora između predstavnika sindikata Zagrebačkog holdinga i Uprave, do pomirbe nije došlo ni u ponedjeljak, kao ni dogovora o povećanju plaća svih radnika Holdinga.

To znači da je ostala još posljednja šansa, sastanak u utorak 31. siječnja, kada bi se dogovor morao postići ili se stječu uvjeti za generalni štrajk svih 7000 radnika Holdinga.

U ponedjeljak, od 15 sati započeo je sastanak pet sindikalnih predstavnika i troje predstavnika Uprave Holdinga. Sastanak je trajao do iza 21 sat, a doznajemo da je atmosfera sastanka bila nešto bolja nego što je bila proteklih dana.

Uključeni, koji su zamolili da ih ne imenujemo kako se ne bi ugrozio proces mirenja, kažu da su ipak ostvareni neki pomaci.

- Nova ponuda Uprave je na stolu, to možemo potvrditi. Promijenili su retoriku, sada više nije samo ‘naše ili nikako‘. Sindikati su ostali na svojim pozicijama i za to imamo podršku radnika. Moramo reći da je svima u interesu da do dogovora dođe – ispričao je jedan od uključenih.

Koliko je poznato, glavni prijepor zbog kojeg ne dolazi do mirenja dviju strana jest povećanje plaća radnika. Holding sindikatima nudi, kako se neslužbeno doznaje, paket od 60 milijuna kuna za plaće radnika, a sindikati traže 87 milijuna. No, prema riječima sugovornika Jutarnjeg, Uprava je sada ipak spremnija na kompromise.

Prema riječima sugovornika, pregovarački tim predstavnika sindikata Holdinga sutra ujutro u 9 sati ima sastanak kod gradonačelnika Tomislava Tomaševića. Koje će točno biti teme, nije mogao potvrditi, ali pretpostavka je da će se razgovarati o procesu mirenja i potencijalnom općem štrajku.

Podsjećamo, u utorak je zadnji dan mirenja. Posljednji pregovori sindikata i Uprave održat će se popodne, a ne dođe li do dogovora, kako je rečeno, stječu se uvjeti za legalni generalni štrajk svih 7000 radnika u Holdingu iz svih podružnica. To znači da se može krenuti u proces prijavljivanja legalnog štrajka, što će trajati najmanje deset dana. Ipak, to neće biti potpuna obustava rada jer se u štrajku Holdinga, prema zakonu, mora imenovati određeni broj radnika koji bi odrađivao posao.

Kako je Jutarnji već pisao, posljednjih dana u prostorijama Zagrebačkog holdinga u Vukovarskoj ulici, traje takozvani proces mirenja između pregovaračkog tima sindikata i Uprave Holdinga. Proces je to koji je počeo nakon što se dvije strane već mjesec dana nisu uspjele usuglasiti oko povećanja plaća radnika u ovoj godini.

Sve to dolazi nekoliko dana nakon što je zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević ugasio trodnevni štrajk radnika Čistoće, najbrojnije podružnica Zagrebačkog holdinga, obećanjem većih plaća.

Podsjetimo, pregovarački tim sindikata čine Mirjana Kaltak, predsjednica sindikata Čistoće Zagreb, Zdravko Stoilković, predsjednik Sindikata komunalnih djelatnosti, Mario Pavić, sindikat hrvatskog vozača, i Davor Bučar, sindikalni povjerenik u podružnici Holdinga Autobusni kolodvor Zagreb. S druge je strane stola predsjednik Uprave Holdinga Ivan Novaković, članica Uprave Matija Subašić Maras i Željka Deduš, direktorica ljudskih resursa Holdinga.

Jović: ‘Sutra je dan D u pregovorima‘

Pregovori između predstavnika sindikata Zagrebačkog holdinga i Uprave bili su tema Otvorenog na HRT-u, a u emisji su sudjelovali Dražen Jović, predsjednik Sindikata Zagrebačkog holdinga – ZET Zagreb, Damir Bakić, zastupnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini (Možemo!), Slavko Kojić, predsjednik Bandić Milan 365 Stranke rada i solidarnosti i Mislav Herman, predsjednik zagrebačkog HDZ-a.

Jović je rekao kako cijeli proces pregovora u Zagrebačkom holdingu traje od studenog prošle godine. Nakon što se vidjelo krajem prosinca da se pregovori, kako kaže, ne vode u dobroj vjeri, sindikati su pokrenuli proceduru mirenja.

- Intenzivno se vode pregovori sa Zagrebačkim holdingom oko svih otvorenih pitanja. Sindikati su rekli kako žele da se pregovori okončaju do 31. siječnja ove godine, rekao je te dodao kako su nakon pregovora doneseni određeni zaključci, ali da se i sutra nastavlja procedura mirenja.

Na pitanje ima li pomaka u pregovorima u posljednja četiri dana, Jović je rekao kako ih ima, te je naglasio kako je u pregovorima sutra „dan D” i oni kreću u 17 sati.

Bakić je rekao kako pomaka u pregovorima ima te da se nada da će se sutra ovaj proces okončati.

- Mi imamo važeći kolektivni ugovor koji vrijedi do konca 2023. godine, a to znači da ga uprava Holdinga u cijelosti poštuje. Pregovorima koncem prošle godine pristupilo se s pozicije inflatornih kretanja i poskupljenja troškova života. Predmet pregovora je bio povećanje dodataka na plaće. Premda do sveobuhvatnog dogovora tada nije došlo, uprava Holdinga je odlučila jednostrano podići primanja najugroženijih skupina radnika za 13,5 posto, istaknuo je.

Dodao je kako su pregovori nastavljeni i prošireni. Paket o kojem se raspravlja ne odnosi se samo na povećanje osnovice, već se odnosi i na povećanje dodataka na plaću, na neoporeziva davanja te na korekciju koeficijenata.

Jović je replicirao te rekao kako je Holding dugo odbijao pomisao da se krene pregovarati. - Kada smo u studenom krenuli u pregovore, nije bilo nikakvih naznaka dogovora, naglasio je.

Kojić smatra da je do ove situacije došlo dolaskom nove vlasti, kako kaže, „paranoičnih aktivista” koji u maniri dezorijentiranih diletanata pokušavaju vladati gradom.

- Radi se o ljudima koji su neupućeni i ne znaju rukovoditi Gradom Zagrebom. Radnici traže ono što im pripada, rekao je i dodao da za povećanje radnika ima novaca.

- Kada lijevo orijentirani i zeleni političari nakon što otpuste 700 ljudi kažu da ih srce boli, smatram da je to licemjerno, rekao je.

Bakić je rekao kako je ovo što je rekao Kojić bestidno.

- Ono što smo mi dobili od bivše vlasti, koju je on predstavljao sa žetončićima, bilo je 5 milijardi kuna, devastirana kadrovska struktura, tehnološki park i bezbroj problema, naglasio je.

Dodao je kako je nova vlast naslijedila više od 700 savjetnika, pomoćnika savjetnika i doslovce izmišljenih radnih mjesta.

- Nemojmo patiti od amnezije kada se moramo prisjetiti na koji se način u Holdingu kadroviralo i na koji način se zapošljavalo i to na koje pozicije, istaknuo je Bakić.

Herman je rekao kako HDZ već zadnje dvije godine gleda neka „gašenja požara”. Kako kaže, jedno je aktivizam, drugo su prosvjedi, a treće je odgovorno vođenje sustava kao što je Grad Zagreb.

- Gradonačelnik Tomašević je pokazao kako nema vizije niti potrebnog znanja za vođenje grada. Ono što gradonačelnik naziva restrukturiranje, možemo svesti pod jedan nazivnik, a to su otkazi. Uručeno je 700 otkaza bez prethodno provedene sistematizacije, rekao je.

Postavio je pitanje što će se dogoditi kada se svi ti radnici vrate s pravomoćnim presudama.

- Zagrebački HDZ je za stabilnost, naglasio je i dodao kako pozivaju sve dionike ovog procesa da što prije iznađu rješenje stoga što nitko ne priželjkuje kolaps Grada Zagreba,rekao je Herman u Otvorenom.

Na pitanje kako bi izgledalo da dođe do generalnog štrajka radnika, Jović je rekao kako bi se završio proces mirenja, nakon toga bi sindikati odredili poslove koji se ne smiju prekidati. Još jednom je naglasio da štrajk ne zazivaju ni sindikati, a ni radnici.
- Ako dođe do štrajka sve će stati u Gradu Zagrebu. Od Zrinjevca, Čistoće, Zagrebačkih cesta, Zagreb parkinga, Gradskih groblja, dakle, svih sastavnica Holdinga, istaknuo je.

Bakić smatra da do toga neće doći jer je na stolu vrlo povoljna ponuda.

- Ta ponuda ide do mjere za koju smatramo da je novi kolektivni ugovor i u tom se smjeru vode razgovori, naglasio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 23:26