NOVA ODLUKA GRADA

Odlagalište građevnog otpada na Resniku nije gotovo, zato će do ljeta sav završiti na - Jakuševcu

Prijedlog o privremenoj lokaciji nije dobro sjeo dijelu gradskih zastupnika koji su ga kritizirali

Odlagalište odpada Prudinec

 

 Damir Krajač/Cropix

Iako je još prije godinu dana na sjednici zagrebačke Gradske skupštine izglasana odluka da će se građevni otpad nastao od zgrada oštećenih potresom odlagati u naselju Resnik, to se još neće dogoditi, nego će se nastaviti skladištiti na postojećem odlagalištu u Jakuševcu. Razlog je to što predviđena lokacija, dio nekadašnje tvornice Dioki, nije privedena namjeni pa je zbog potrebe "žurnog postupanja s materijalom" donesena odluka o zamjenskom privremenom odlagalištu.

U Tišinskoj ulici 26 tako bi trebao završiti građevni otpad koji će nastati prilikom nove faze obnove, od betona, cigle, crjepova do plastike, drveta i metala. Zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević je na jučerašnjoj sjednici izjavio kako se otpad tamo neće drobiti i obrađivati, kao što je bilo predviđeno za odlagalište na Resniku, naglasivši da će se u Jakuševcu samo čuvati do osposobljavanja prvotno zamišljene lokacije koje bi se trebalo dogoditi na ljeto.

image

zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević

Davor Pongračić/Cropix

S RGO Tišinska trenutno upravljaju Zagrebačke ceste koje bi se angažirale za pripremu i prilagodbu podloge te mjesta odlagališta za prihvat i skladištenje materijala, ali i njegovo kasnije preseljenje na Resnik. Iz Grada su procijenili kako će sve te aktivnosti koštati oko 2,4 milijuna eura koja bi se povukla iz Fonda solidarnosti Europske unije.

Ipak, prijedlog o privremenoj lokaciji nije dobro sjeo dijelu gradskih zastupnika koji su ga kritizirali.

- Bilo bi bolje da se zove proširenje Jakuševca da znaju ljudi o čemu se radi. Već drugi put se proširuje Jakuševec i već drugi put se spominje ta jadna Tišinska - spomenula je za govornicom Skupštine vijećnica Gordana Rusak (BM 365). Ustvrdila je kako se na društvenim mrežama širi očaj i panika zbog odluke gradske vlasti. Pritom je dometnula kako su vladajući nesposobni jer još uvijek nemaju trajnu lokaciju za zbrinjavanje građevnog otpada.

Gradski zastupnik iz redova SDP-a, Renato Petek, sugerirao je da je nesretni Zakon o obnovi obvezao Grad da mora pronaći mjesto za privremeno odlagalište građevnog otpada.

- Prije godinu dana sam pitao hoće li ona blatna livada na Resniku zbilja poslužiti da se tamo može odlagati građevni otpad. To je polje. Tada smo bili uvjeravani da će se to u razumnom roku završiti i pripremiti. Prihvatili smo to i glasali. Kako sam informiran tamo se nije dogodilo ništa i to je još uvijek polje - konstatirao je Petek.

image

Gradski zastupnik Renato Petek (SDP)

Damir Krajač/Cropix

Gradonačelnik Tomislav Tomašević kazao je kako započinje nova runda rušenja obiteljskih kuća i višestambenih zgrada u Zagrebu čiji će materijal završiti u Tišinskoj. Za razlog nedovršenog odlagališta u Resniku naveo je manjak ikakve infrastrukture na tom području koje nije građevinska parcela.

- To je livada u smislu da nema apsolutno nikakvu infrastrukturu. Ništa. Sve je trebalo projektirati, trebalo je dobiti suglasnosti za sve moguće priključke državnih tvrtki i tako dalje. Još je trebalo pokrenuti javnu nabavu za uređenje koja nažalost traje. I još nabavka strojeva koji bi trebala biti vezana za tu lokaciju, drobilice i tako dalje - komentirao je Tomašević. Napomenuo je i kako će građevinski materijal na ljeto reciklirati u Resniku i završiti u obnovi grada, a ne na nekom odlagalištu.

Kad Resnik započne s radom, dodao je, trebala bi se ugasiti drobilica građevnog otpada na Jakuševcu.

Josip Pavlović, predsjednik udruge Ekologija grada koja je dio Inicijative za Jakuševec, ne vjeruje da će se to dogoditi.

- Ne vjerujem. Ne vjerujem u išta što kaže. Sav je kontradiktoran i sve što je do sada rekao pokazalo se neistinitim - rekao nam je Pavlović.

Preusmjeravanje građevnog otpada na Tišinsku ulicu opisao je kao proširenje deponija Jakuševec, čega su se iz Inicijative bojali da bi se moglo nastaviti nakon što je odlagalište prošle godine prošireno prema Tišinskoj. Istaknuo je kako nema smisla da se građevni otpad odvozi na mjesto gdje ga ima već 50-ak tisuća tona.

- To pokazuje da Grad nema želju zatvoriti Jakuševec jer opet sve ide tamo - nezadovoljan je pripadnik Inicijative.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 14:02