‘GDJE VAM JE SAVJEST‘

Nema kraja otpadnom hororu u Zagrebu, pogledajte prizor s Knežije: ‘Ajme, zatrpat će mu cijeli BMW‘

Čitatelji svakodnevno šalju prizore prenatrpanih kontejnera u Zagrebu, od središta pa sve do naselja preko Save

Stanje na Knežiji

 Snimio čitatelj

Žute vrećice, bijele, zelene, sve boje osim plavih. U njima miješani komunalni otpad, biootpad, plastika i papir. Kontejneri pretrpani, a u nedostatku mjesta za odlaganje otpada građani su se poslužili i dijelom parkinga i ceste. Vlasnik na čiji je skupocjeni BMW naslonjena hrpa otpada vjerojatno neće biti oduševljen, a kad otiđe smeće će se raspasti po ulici. To su ukratko današnji prizori sa zagrebačke Knežije, gdje u Horvaćanskoj nastaje prava planina otpada, no slični se mogu vidjeti na svakom dijelu grada. Tri lokacije, tri horora.

-Ajme, pa čovjeku će zatrpati cijeli BMW, govori čitatelj koji nam je fotografirao prizor.

image

Stanje na Knežiji

Snimio čitatelj

Prošlog ponedjeljka objavili smo galeriju fotografija otpada iz Zagreba, tek jednu u nizu. Od tada je prošlo tjedan dana, od novog modela prikupljana čak 24 dana, a stanje na ulicama je sve gore. Čitatelji nam svakodnevno šalju nove fotografije.

image

Stanje na Knežiji

Snimio čitatelj

U užem centru grada već su u pogonu i podzemni spremnici, no o njihovoj pravoj funkciji govore upravo te fotografije. Žute vreće za plastiku pune stiropora i raznog materijala, posude, kavez za životinje. Crne vreće pune miješanog otpada, nabacana stara odjeća i obuća te razna ambalaža hrane. Budući da su spremnici prepuni građani su se poslužili okolnim prostorom.

image

Podzemni spremnici u Deželićevom prilazu

Snimio čitatelj/

Svaka zgrada u ulici Karla Metikoša ima svoje kontejnere i baš je svaki od njih prepun smeća. Stanari ulice govore kako je takva situacija bila i prije uvođenja novog modela, no sada boje se da će situacija biti još gora.

Smanjivanje učestalosti odvoza

Prije tjedan dana je započeo odvoz miješanoga komunalnog otpada jednom tjedno za 16.500 kućanstava u gradskim četvrtima Brezovica, Črnomerec, Donja Dubrava, Gornja Dubrava, Gornji Grad Medveščak, Novi Zagreb Zapad, Novi Zagreb Istok, Podsljeme, Podsused Vrapče i Sesvete.

image

Pretprani kontejneri u ulici Karla Metikoša

Snimio čitatelj/

- Radi se isključivo o obiteljskim kućama. Učestalost odvoza za preostalih 363.500 kućanstava u Gradu Zagrebu za sada ostaje ista. Plan je do početka sljedećega mjeseca za sve obiteljske kuće u Gradu Zagrebu uvesti odvoz miješanoga komunalnog otpada jednom tjedno, a radi se ukupno o 90.000 kućanstava – obavijestili su iz Holdinga građane, no o tome da odvoz nije redovit i da kasni u gotovo svim dijelovima grada nisu izvijestili.

- Mislim da je najveći problem u nama samima. Ne razumijem ljude koji dođu ko kontejnera, vide da je zatrpan smećem, ali svejedno bace i svoje na hrpu. Pa gdje vam je savjest- pita se jedan od čitatelja koji nam je slao fotografije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 07:55