DANIJELA DOLENEC

‘Napravljeno je apsolutno sve da upišemo što veći broj djece u vrtiće! Ali naravno da nismo zadovoljni...‘

‘Naravno da nismo i ne možemo biti zadovoljni dok Grad Zagreb ima neupisanu djecu koja ispunjavaju uvjete‘, kaže Dolenec

Tomislav Tomašević, Danijela Dolenec

 Zeljko Puhovski/Cropix

Nakon žalbenog roka, u zagrebačke gradske vrtiće upisano je još 464 djece, pa je broj ukupno upisanih narastao na 7604, dok ih je 2716 ostalo bez mjesta, rekla je u utorak zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec i poručila da je napravljeno apsolutno sve da bi se upisalo što više djece.

“Naravno da nismo i ne možemo biti zadovoljni dok Grad Zagreb ima neupisanu djecu koja ispunjavaju uvjete”, ocijenila je Dolenec na konferenciji za medije.

Dodala je da je to višegodišnji problem grada koji je ova uprava krenula rješavati ubrzanim tempom. Do sada je preuzeto preko 50 milijuna eura obveza investicije, kao i 15 milijuna eura za poboljšanje plaća i povećanje broja zaposlenih u gradskim vrtićima, istaknula je Dolenec i najavila da će već sljedeće godine situacija biti bolja.

Roditeljima čija su djeca u ovoj pedagoškoj godini ostala ispod crte poručila je da će se broj mjesta, nakon otvaranja četiri nova vrtića, do kraja godine povećati za oko 300 do 400 djece.

Od roditelja odgojitelja zaprimljeno oko 1500 zahtjeva za upis u vrtiće a mjesto je dobilo njih 80 posto. Pritom, roditelji nastavljaju primati smanjenu naknadu, a omogućen im je i rad, rekla je Dolenec.

Navila je i da neće podržati amandman zagrebačkog Mosta na sjednici Gradske skupštine da se roditeljima neupisane djece isplaćuje novčana naknada, jer bi to bila nova inačica mjere roditelj odgojitelj.

“Smatramo da sva sredstva koja su na raspolaganju za predškolski odgoj i obrazovanje, moramo usmjeriti u povećanje kapacitete”, rekla je Dolenec. Dodala je i kako se očekuje da će se u privatnim i gradskim vrtićima, koje grad subvencionira, uspjeti upisati još 1000 do 1100 djece.

Tomašević: Ugradnja podzemnih spremnika u kolovozu

Gradonačelnik Tomislav Tomašević najavio je kako će se u kolovozu početi ugrađivati podzemni spremnici za otpad na 37 lokacija u centru Zagreba, kao dio novog modela odvajanja i prikupljanja otpada u Zagrebu. Prema odluci o komunalnom redu, u centru grada, postavit će se ukupno 150 podzemnih spremnika.

Građani će s privremenog prijelaznog modela, odnosno odlaganja otpada u plavim ZG vrećicama na gradskim pločnicima koji se skuplja svakog dana osim nedjelje, prelaziti na model podzemnih spremnika kako se oni budu ugrađivali.

“Ulicu po ulicu ukidat će se sustav vrećica na javnim površinama”, rekao je Tomašević dodavši da će se ugradnje spremnika, građanima podijeliti čip kartice.

Tomašević je u utorak zajedno sa zamjenicima otvorio radove na postavljanju sunčane elektrane na Dječjem vrtiću Kustošija, područni ured Vrbani III. Istaknuo je da je to samo početak većeg broja radova na zgradama javne namjene u Zagrebu, koje će tako proizvoditi vlastiti električnu energiju, kako za svoje potrebe, tako za prodaju na tržištu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 02:10