Nakon gotovo tri mjeseca pauze, kultna zagrebačka ekološka trgovina Grga Čvarak u subotu je ponovno otvorila svoja vrata. Mala trgovina na Vrbanima, u koju se često putovalo i s drugog kraja grada, nastavlja s poslom u dobitnom sastavu s identičnim dobavljačima. Promjena koju je ova godina donijela je da su duše trgovine, vlasnici Silvija Puljić i Mario Ježek, odlučili upravljanje prepustiti odmornijim kolegama.
- Godinu dana planiramo samo odmarati. Kći nam uskoro puni osamnaest godina i kreće na fakultet, želimo taj period posvetiti njoj. Deset godina dali smo Grgi i njegovim kupcima, došlo je vrijeme da se odmorimo, a onda nastavljamo sa svojim projektima, rekla je Silvija.
Mario je htio još koju godinu odgoditi konačnu odluku o povlačenju, no šefica Silvija bila je odlučna u svom naumu. Kvartom su krenule kružiti glasine da se bacaju u građevinu, no kroz smijeh su potvrdili da to nije istina i da sigurno nastavljaju u istom ritmu - s hranom. Naravno, nakon zaslužene pauze.
Superpar Puljić-Ježek u deset godina Grgu Čvarka pretvorio je u ekološku instituciju, to najbolje pokazuje činjenica da su svoj brend morali zaštiti zbog pokušaja krađe. Nakon poziva da im curi voda na drugom prodajnom mjestu, koje nisu imali, otkrili su da se netko poslužio njihovim imenom. Suglasni su da će i novi projekti nositi ime Zvrkova junaka.
Renata Pinkert i Hrvoje Matijević, zagrebački Baranjci, nova su lica na Vrbanima koja su spremna preuzeti dobro uhodani posao. Hrvoju, kao proizvođaču suhomesnatih proizvoda, upravo je Grga Čvarak bio jedan od najvažnijih kupaca posljednjih deset godina. Na njegovom OPG-u Matijević u Baranji godišnje proizvedu oko 3000 kulena i 10 tona suhe robe koja uključuje kulenovu seku, slaninu i kobasice.
Prvi radni dan ponovno otvorene trgovine izmamio je osmijehe na lica brojnih kupaca koji su već od ranog jutra požurili u nabavku. Provlačeći se između polica, sreli smo Ivanku koja nije skrivala oduševljenje.
- Kupujem ovdje otkako sam došla u Zagreb, nekih 7 godina. Izbor namirnica i forsiranje onih ekološki uzgojenih s lokalnih OPG-ova je ono zbog čega se uvijek vraćam. Malo jesu skuplji no kvaliteta je izvanredna, ako nešto valja - treba to i platiti, zaključila je Ivanka koja je iz trgovine otišla s punom torbom proizvoda.
Renata, prije nego je došla na poziciju šefice, nekoliko je mjeseci bila zaposlena u Grgi gdje ju se posebno dojmila obiteljska atmosfera i odnos s kupcima. Dio života živjela je u Mađarskoj gdje je završila fakultet i stekla zvanje odgojiteljice, a svoj baranjski život provela je radeći u obiteljskoj vinariji Pinkert. Vino njene obitelji također se može pronaći na policama trgovine.
- Cijeli život radim s ljudima, nekad s malima, nekad s velikima, ali nema tu velike razlike. Odrasli, kao i djeca, prepoznaju toplinu i iskrenost. Zbog upoznavanja s kupcima organizirat ćemo druženja i degustacije proizvoda da bi ih uvjerili da nam mogu vjerovati, rekla je Renata dok je jurila od jednog do drugog kupca.
Život na dvije adrese, jednoj u Suzi i drugoj u Zagrebu, ne predstavlja im problem. Od planova za budućnost izdvojili su da će se fokusirati na širenje asortimana upravo proizvodima iz njihove rodne Baranje.
Kako je sve počelo?
Osamnaestogodišnja Silvija kao studentica je radila u trgovini sa sirevima u Teslinoj. Samoj sebi rekla je da će, kad odraste, otvoriti takvu trgovinu. Nekoliko godina kasnije, sve je sjelo na svoje mjesto i uistinu je otvorila vlastitu trgovinu. U to vrijeme njena je kći čitala Grgu Čvarka i tako je trgovina dobila "hrvatsko" ime.
- Telefoni ne prestaju zvoniti, na društvene mreže dolaze poruke i narudžbe, kupci naručuju plate i poklon pakete. Hvataš vrijeme za preuzeti, zadužiti i naručiti robu, u međuvremenu radiš marketing, obučavaš radnike i komuniciraš s kupcima. Sve to sa smiješkom na licu i tako deset godina, prepričala je Silvija svoj radni dan.
Količina posla nakon korone drastično je porasla, a Silvija smatra da je razlog tome što su ljudi počeli više razmišljati o svojoj prehrani. S kupcima su razvijali prijateljski odnos, zbog čega je većina robe bila prodana i prije nego bi došla do trgovine. Rezervacije i predbilježbe bile su upisane u čak 17 bilježnica, nekad bi i od svog dijela odvojili za svoje kupce.
- Znala bih unaprijed da dolazi roba i onda bi krenulo telefoniranje. Moram zvati Maju jer voli jagode, Ivan voli blitvu, Marku treba povrće jer ima dvoje male djece i tako smo znali pričekati idući tjedan da obnovimo vlastite zalihe, objašnjava Silvija.
Dodaje da iako su svi njihovi dobavljači posjedovali certifikate, oni nisu bili potrebni jer je okus govorio sam za sebe. Dio robe dolazio bi i u večernjim satima pa je Mario po cijelom gradu, autobusima i kolodvorima prikupljao proizvode koji su idući dan završili na policama.
- Imamo preko 330 dobavljača koji se sezonski izmjenjuju tijekom godine. Najčešće nam dolazi svježe meso, voće i povrće, a proizvodi pristižu iz svih dijelova Hrvatske. Trudili smo se biti servis koji uz najbolju robu nudi i najbolju uslugu što zna biti iscrpljujuće, rekao je Mario.
U svoju uslugu uvrstili su pripremu plata i poklon paketa. Od početnih plata za 5-10 osoba, našli su se u situaciji gdje su pripremali plate za rođendane, krštenja i svadbe za 200 ljudi i to sve u malom prostoru trgovine. I onda su rekli dosta.
- Javi se zamor jer si stalno aktivan, nema odmora, sve ostalo stavljaš po strani i shvatiš da te dijete zove, a ti kažeš da ne možeš sad jer nešto dogovaraš. Daleko od toga da je to lijep posao, ali nama je postalo previše, zaključio je Mario.
Na izlasku iz trgovine susreli smo Maru koja od prvog dana kupuje u Grgi i već se zabrinula što se događa s njenom omiljenom trgovinom.
- Jako mi je nedostajala trgovina, stalno sam prolazila ovuda da vidim je li konačno otvorena. S prošlim vlasnicima sam imala odličan odnos, nadam se da će se nastaviti i s novima, rekla je Mara.
Grga Čvarak na adresi Kutnjački put 9 otvoren je od ponedjeljka do petka od 8 do 20 sati, a subotom i nedjeljom od 8 do 14 sati.