DERUTNA ZGRADA

Krenulo rušenje jednog od najvećih rugla u širem centru Zagreba, vlasnik: Čistim svoju parcelu...

Na posjedu je vidljiva ploča na kojoj stoji da je datum izvođenja radova 17. prosinac 2021. godine

Rušenje stare zgrade Zagrebačke banke u Paromlinskoj ulici

 Dragan Matic/Cropix

Rušenje derutne zgrade u centru Zagreba, u Paromlinskoj 2, počelo je ovih dana, a njezin vlasnik kaže da čisti parcelu. Poduzetnik Josip Baričević nije želio govoriti o budućim planovima, rekao je samo da je to privatan posjed i da nema daljnjih komentara.

Na posjedu je vidljiva ploča na kojoj stoji da je datum izvođenja radova 17. prosinca 2021. godine, a da se provode "Radovi održavanja sukladno članku 3. pravilnika o jednostavnim građevinama".

Riječ je, inače, o nekretnini koja je napuštena od 2012. godine, kada se poslovnica Zagrebačke banke iz nje preselila na glavni gradski trg. Zgrada se, inače, nalazi na gotovo 9500 četvornih metara vrijednog zemljišta u neposrednoj blizini Glavnog kolodvora. Poduzetnik Baričević je također vlasnik lanca ljekarni Baričević i bivši poslovni partner generala Ivana Čermaka u tvrtkama Crodux Derivati i Crodux Derivati Dva.

Baričevićeva tvrtka Energenius Loci upisana je u zemljišnim knjigama kao vlasnik nekretnine, na kojoj nema nikakvog tereta. Zgradu je 2018. godine ta tvrtka kupila na dražbi na Općinskom sudu u Novom Zagrebu za 75,4 milijuna kuna. Zgrada je djelo poznatog zagrebačkog arhitekta Kazimira Ostrogovića. Inače, Ostrogović je i autor kompleksa Instituta "Ruđer Bošković", zagrebačke gradske vijećnice, kao i Fakulteta strojarstva i brodogradnje i Vile Zagorje.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix

Zgrada se gradila od 1962. do 1964. za potrebe Komunalne banke i bila je dograđivana 70-ih godina. Zadnja dogradnja bila je 1986. godine, pri čemu je izgubila izvornu vizuru. Na toj lokaciji se od 1956. nalazila poslovnica Zagrebačke banke, koja je ugašena kad se banka 2012. preselila u svoje novo sjedište na Trgu bana Josipa Jelačića.

Neposredno prije nego što je prodala ovu svoju središnju poslovnu zgradu, u Paromlinskoj 2, Zagrebačka banka je od arhitektonskog ureda 3LHD zatražila studiju mogućeg razvoja "Projekta Paromlinska". Prema toj studiji, na ovom su mjestu trebali niknuti novi trgovački centar i prošireni autobusni terminal s garažama.

image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
image
Dragan Matic/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 04:41