PROŠIRENO IZDANJE

Kazališna čarolija u Začaranoj šumi za Dane otvorenog grada

Nina Violić, Frano Mašković, Lucija Šerbedžija, Filip Vidović i drugi sjajni glumci očekuju vas “skriveni” u jednom od najljepših zagrebačkih parkova

DANI OTVORENOG GRADA

Nakon velikog prošlogodišnjeg uspjeha Dani otvorenog grada ove se godine vraćaju u proširenom izdanju te nas 3. i 4. lipnja očekuje osam programa na čak sedam najljepših zagrebačkih lokacija.

Riječ je o manifestaciji koja omogućuje besplatan recentni kulturni sadržaj svim građanima, slučajnim prolaznicima i posjetiteljima grada Zagreba, kako bi se kulturni i interaktivni sadržaji približili svima, bez obzira na dob, spol ili imovinski status. Iza svega stoje kazališna redateljica Anica Tomić, zatim spiritus movens ove lijepe ideje Dubravka Vrgoč, te Ivica Buljan. Naime, posebna poslastica očekuje ljubitelje kazališne umjetnosti i to za sam kraj ove dvodnevne proslave zajedništva i kreativnosti, tolerancije i inkluzivnosti kao temeljnih principa novog, humanijeg društva 21. stoljeća.

U nedjelju 4. lipnja od 18 sati park Tuškanac pretvorit će se u Začaranu šumu umjetničkog nadahnuća. Čarolija misli i rečenica genijalnih pisaca oživjet će u sinergiji začaranog Tuškanca i suvremene performerske intervencije, a sve u režiji Ivice Buljana. Njegovom pozivu rado su se odazvali ponajbolji hrvatski glumci: dubrovački Hamlet Frano Mašković uvijek spreman na nove izazove, Lucija Šerbedžija, glumica poznata kazališnoj i filmskoj publici, kao i njihova kolegica iz ansambla Zagrebačkog kazališta mladih, izvrsna Barbara Prpić. Iz zagrebačkog HNK-a prvakinja Nina Violić, odnedavno i filmska redateljica, te njezin mlađi kolega Filip Vidović, široj javnosti poznati kao pobjednik “Plesa sa zvijezdama”. Uz njih dočekat će nas talentirani glumac Marko Cindrić, te najmlađi sudionici performansa, premda još studenti Akademije dramske umjetnosti, već uspješni Lovro Rimac i svestrani Damjan Humski. Bit će to uzbudljiva potraga za glumcima koji će “skriveni” na određenim lokacijama u malim grupama recitirati poeziju, dijelove iz slavnih dramskih tekstova Shakespearea, Moliera i Čehova, ali također izvoditi i beskrajno duhovite improvizirane situacije iz svakodnevnog života.

Za sam početak manifestacije, u subotu 3. lipnja na Trgu kralja Tomislava u 11 sati građani, turisti, imigranti ili slučajni prolaznici uhvatit će se za ruke tvoreći živi lanac kao simbol progresivne ideje zajedništva i bolje budućnosti. Slijedi Oda mladosti, na Trgu bana Josipa Jelačića gdje će u 12 sati zbor sastavljen od sudionika svih generacija na čelu s dirigentima Hedom Gospodnetić i Vitomirom Ivanjekom izvoditi poznate pjesme iz starih vremena, ali i današnjeg vremena, kao i pjesme o Zagrebu. U 12:45, na Dolcu nas očekuje posebno plesno iznenađenje, a u 19 sati Zrinjevac postaje mjesto plesnjaka, otvorenog za sve građane uz hitove iz 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća koje će izvoditi Robert Mareković i bend Swingers.

Nedjelja je rezervirana za kulturne, ali i sportske sadržaje. U 11 sati kod Paviljona na Zrinjevcu Ivana Starčević i Matija Antolić izvodit će klasične zagrebačke šlagere poput Ja ljubim, Golubovi, Marijana, Ulica jorgovana i brojne druge. Marko Petrić pročitat će nekoliko ulomaka iz literature koja je posvećena starom Zagrebu, ali i pozvati građane da prepričaju osobne priče o gradu. Sportska matineja očekuje nas na Europskom trgu u 12 sati. Tamo je organizirano druženje kroz razne rekreativne sadržaje koje su osmislili i organizirali članovi Hrvatskog sportskog saveza gluhih, a na Cvjetnom trgu u 16 sati Škola za klasični balet izvest će baletni program.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:04