PROSVJEDNA AKCIJA

Je li ovo najneobičniji kafić u Zagrebu? Ugostitelj goste poslužuje u rupi: ‘Došli su i raskopali mi sve!‘

Nenad Škondrić ispričao nam je kako su mu terasu raskopali prije nekoliko dana bez da su ga o ičemu obavijestili

Nenad Škondrić, vlasnik kafića

 Ivica Martić

Zagrepčani imaju priliku popiti kavu u vjerojatno najneobičnijem kafiću u Hrvatskoj. Neke kafiće posprdno zovu "rupa", ali ovaj je svoju terasu doslovce smjestio u rupu. A iza svega, naravno, stoji birokracija.

Na zagrebačkom Vrbiku već je tri desetljeća Caffe bar Smart. I onda je, kako nam je ispričao vlasnik Nenad Škondrić, prije nekoliko dana stigla teška mehanizacija.

- Bez ikakve ranije obavijesti raskopali su mi terasu. Uklonili su žardinijere sa cvijećem. Nakon što su napravili rupu nitko se više nije pojavio. Nema radnika, nema strojeva... Tada sam odlučio da ću u rupu staviti stolove i posluživati goste ovdje - govori nam Nenad.

image

Caffe bar Smart "u rupi"

Ivica Martić/privatna arhiva
image

Novinar Jutarnjeg u 'rupi' Caffe bara Smart

Ivica Martić
image

Caffe bar Smart

Ivica Martić

Ističe kako je pokušao dobiti objašnjenje od gradskih službi, ali uzalud.

Cijelo naselje nasmijao je svojom odlukom da goste poslužuje "u rupi". Stolovi su lijepo uređeni, na svakom se nalazi svijećnjak, sve je vrlo uredno i lijepo i da nismo u rupi čovjek bi rekao da smo na klasičnoj terasi. Stanovnici Vrbika se zaustavljaju, fotografiraju, mnogi se raspituju što se dogodilo. Rupa je ograđena velikom crvenom trakom koja bi trebala spriječiti ulazak na mjesto građevinskih radova. Stoga smo se, kako bi ušli, morali probiti između traka. Nenad nam govori kako je ova njegova prosvjedna akcija bila nešto na što je primoran. Ugostitelji su još od izbijanja pandemije izloženi velikim pritiscima, nisu smjeli raditi, terase su bile zatvorene i sada je napokon došlo ljepše vrijeme.

- Došli su i raskopali sve bez da su mi poslali i jedno slovo. Već trideset godina postoji ova terasa. Svake godine moram slati zahtjev za obnovu dozvole. To sam napravio i ove godine, poslao sam sve dokumente i fotografije prostora. Poslao sam ih još u travnju, nema nikakvog odgovora. A onda su se stvorili bageri - ogorčen je Nenad Škondrić.

Pitamo ga strahuje li da bi zbog njegove akcije mogla reagirati inspekcija.

- Neka samo dođu! Imam im što reći! Nikome ne smetam, samo pokušavam raditi svoj posao. Naši gosti uvijek su ovdje dobrodošli i uvijek se dobro osjećaju. Mi smo kvartovski kafić, ljudi dolaze godinama jer znaju da će ovdje biti dobro ugošćeni. Svi se poznajemo, atmosfera je kao obiteljska - kaže.

Brine se da bi "rupa" mogla ovdje ostati i do kraja ljeta jer, kako kaže, radnika nema nigdje na vidiku. Ističe kako ga najviše smeta činjenica što mu nitko nije najavio radove niti mu je daio bilo kakvu informaciju da će se oni odvijati.

- Tu je i kolegica koja ime restoran, prošle godine obnovila je terasu i uložila mnogo novca. Sada ju je morala rezati radi toplovoda. Tko će nadoknaditi štetu? - pita se.

Pitanje je koliko će "rupa" opstati kao ugostiteljski objekt. Inspekcije će vjerojatno odraditi svoj posao, no do tada će stanovnike Vrbika nasmijavati ovaj jedinstveni prosvjed zagrebačkog ugostitelja koji samo želi raditi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:58