TURISTIČKA ATRAKCIJA

Grički top prestao je pucati zbog potresa, ali sada se vraća: Uskoro će opet označavati podne

Grad Zagreb objavio je na svojoj Facebook stranici da će top na Kuli Lotrščak ponovno "zapucati" 14. veljače

Kula Lotrščak

 Zvonimir Barisin/Cropix

Nakon više od godinu dana mirovanja, Grički top, jedna od poznatih zagrebačkih znamenitosti, ponovno će od 14. veljače 2022. označavati podne, javlja Grad Zagreb.

Iz Grada su na službenoj stranici rekli da top, koji se nalazi na kuli Lotrščak, više od 140 godina označava podne u glavnom gradu Hrvatske te da je jedna od važnih turističkih atrakcija u gradu.

Iz topa se u podne privremeno prestalo pucati zbog posljedica potresa koji je 28. ožujka 2020. pogodio Zagreb.

Top je prvi put u Zagrebu pucnjem podne označio prvoga dana 1877. godine na inicijativu hrvatskog književnika i publicista te gradskog vijećnika Đure Deželića.

Prvotno je bio smješten u zgradi Hidrometeorološkog zavoda, a danas je u kuli Lotrščak na Griču i peti je po redu, nabavljen za Univerzijadu 1987.

Riječ je o brdskom topu tipa Howitzer M116, kalibra 76mm, domet mu je 7929 metara, a jačina zvuka pucnja 140 decibela.

Nije pucao tijekom cijelog Prvog svjetskog rata, sve do 1928., a po prvi puta nakon toga svoju 'zadaću' prestao je obavljati zbog šteta na kuli koje je izazvao zagrebački potres u ožujku prije dvije godine.

Grički top ponovno je u podne počeo pucati 11. svibnja 2020., a nakon što je 28. prosinca te godine zapucao dvadesetak minuta prije potresa koji je pogodio sisačko-moslavačko područje s epicentrom kod Petrinje, od toga dana više ne puca.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. svibanj 2024 11:04