VELIKA AFERA

‘Znate li tko u Europu dovodi najviše muslimanskih imigranata? Vlada koja nas njima plaši, evo vam dokaz‘

Vlada koja ima, barem u javnosti, izrazito loš stavo migrantima, u Africi prodavala radne vize za EU za 5000 dolara

Migranti na poljsko-bjeloruskoj granici

 Polish Territorial Defense Force/Anadolu Agency Via Afp

Poljska vladajuća stranka našla se na mjesec dana uoči izbora usred teške afere, kad se otkrilo da su njihovi konzulati prodali na tisuće lažnih viza imigrantima, dok stranka glasove prikuplja agitiranjem protiv izbjeglica. U jednoj afričkoj zemlji ispred poljskog veleposlanstva stajali su štandovi na kojima su se mogle kupiti ovjerene vize: bilo je dovoljno upisati ime, ispričao je anonimni poljski diplomat za Radio Zet.

Premijer Mateusz Morawiecki smijenio je 31. kolovoza zamjenika ministra vanjskih poslova Piotra Wawrzyka, i njegovo ime izbačeno je s izborne liste. Listovi Gazeta Wyborcza i Rzeczpospolita te Radio Zet objavili su da je smijenjen jer je razotkrivena shema prodaje viza u zemljama u razvoju za 5000 dolara. Slučaj istražuje poljska antikorupcijska policija CBA. Istraga je pokrenuta nakon pritiska drugih zemalja EU-a, zabrinutih zbog broja radnih viza koje izdaje Poljska, prenosi Politico.

U 2021. Poljska je izdala gotovo 970.000 takozvanih "prvih dozvola boravka", trećinu svih takvih dozvola koje su zemlje EU-a izdale građanima izvan EU-a, prema službenim podacima Eurostata. Za prošlu 2022. Poljska još nije poslala podatke statističkoj agenciji EU-a.

image

Panorama Varšava za proslave Dana nezavisnosti

Aa/abaca/Abaca Press/Profimedia/Aa/abaca/abaca Press/profimedia

Poljska je možda čak 350.000 viza nezakonito izdala u posljednje tri godine, tvrde zastupnici oporbene Građanske platforme Marcin Kierwiński i Jan Grabiec. "Znate li tko u Europu dovodi najviše muslimanskih imigranata? Vlada koja nas njima plaši. Vlada PiS-a", objavio je na društvenim mrežama Donald Tusk, čelnik oporbene Građanske platforme.

Građanska platforma članica je Europske pučke stranke, dakle stranka građanskog centra, dok se vladajuća stranka Pravo i pravda (PiS) uoči izbora 15. listopada dodatno radikalizirala. Antiimigrantski stav jedna je od konstanti programa stranke koja se hvali da je izgradila zid prema Bjelorusiji kako bi smanjila broj imigranata.

Pitanje je koliko će afera naškoditi PiS-u: po anketama, uživaju podršku 38 posto birača, a Građanska platforma je na 30 posto. Po europskim propisima, Poljska je mogla izdavati dozvole boravka za građane trećih zemalja kojji bi ostali u Poljskoj, no kako je zemlja dio Schengena, slobodno im je kretanje po EU.

Njemačke pokrajine Brandenburg i Saska proljetos su pozvale da se privremeno ponovno uvedu granične kontrole a s Poljskom i Češkom, zbog velikog broja neregularnih migranata, prenosi Politico. Poljska je otvorila vrata izbjeglicama iz Ukrajini, po službenim podacima 1,4 milijuna Ukrajinaca legalno živi u Poljskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. lipanj 2024 18:59