ZELENSKI UPOZORAVA

‘Znate li koju su taktiku Rusi imali za Kijev? Samo što Putin nije lud, a to je ono zastrašujuće...‘

Ukrajinski predsjednik dao je veliki intervju za Guardian i ponovio da Putin neće stati

Volodimir Zelenski i Oleksandr Sirski

 Handout/Afp/Profimedia/Handout/afp/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski dao je opsežan intervju britanskom listu The Guardian u svojem predsjedničkom stožeru u kojem je, između ostaloga, ocijenio da se Rusi smiju zbog američkog odgađanja da daju dozvolu za uporabu zapadnog oružja za gađanje ciljeva u Rusiji.

Zelenski je rekao da je američko odgađanje da dozvole uporabu zapadnog oružja na ciljevima unutar Rusije koštalo Ukrajinu jako puno života. Preciznije, Zelenski je rekao kako je kašnjenje Joea Bidena po pitanju uporabe zapadnog oružja protiv ciljeva u Rusiji dovelo je do toga da se snage Kremlja smiju Ukrajini i mogu "proganjati" ukrajinski narod.

Ukrajinski predsjednik rekao je da je dvosmislenost Bijele kuće koštala puno života i pozvao je američkog predsjednika da prevlada svoje brige o mogućoj nuklearnoj "eskalaciji" s Moskvom.

U četvrtak navečer, nakon mjeseci lobiranja, SAD su poduzele mali, ali simboličan korak i po prvi put dopustile da ukrajinske snage koriste neko od oružja američke proizvodnje za gađanje ciljeva unutar Rusije, u pograničnom području u blizini, u svrhu obrane Harkiva od nove ruske ofenzive.

‘Imaš oružje i gledaš kako te ubijaju‘

Odlukom se dopušta Ukrajini da koristi topničke sustave HIMARS koje su isporučile SAD za napad na ruske vojnike i zapovjedne i kontrolne centre. Kasnije u petak Zelenski je opisao odluku kao "korak naprijed". No, Bijela kuća inzistira da se njezina politika zabrane dubljih napada na ruskom tlu nije promijenila. Ukrajina još uvijek tako ne može koristiti sustav ATACMS velikog dometa unutar Rusije, rečeno je.

No, Zelenski je jasno dao do znanja da Kijev mora biti u mogućnosti općenito koristiti "moćno" oružje dugog dometa koje bi moglo pogoditi ciljeve duboko unutar ruskog teritorija, ‘crvenu liniju‘ na kojoj Bijela kuća i dalje inzistira. SAD, rekao je, trebaju "više vjerovati u nas".

Bez tog zelenog svjetla, rekao je Zelenski, ni drugi saveznici, poput Velike Britanije, možda neće dopustiti Ukrajini da koristi njihovo dalekometno oružje. "Vjerujte nam, moramo odgovoriti. Oni ne razumiju ništa osim sile. Nismo ni prva ni posljednja meta", rekao je Zelenski govoreći o Kremlju.

"Mislim da je apsolutno nelogično imati (zapadno) oružje i gledati ubojice, teroriste, koji nas ubijaju s ruske strane. Mislim da se ponekad samo smiju ovoj situaciji", rekao je. "Kao da ideš u lov na njih. Lov na ljude. Oni shvaćaju da ih možemo vidjeti, ali da ne možemo doći do njih".

Zelenski je jasno dao do znanja da želi koristiti oružje dugog dometa, kao što su britanske rakete Storm Shadow. Rekao je da, unatoč izvješćima koja govore suprotno, London nije dao "100-postotno dopuštenje" za to.

‘Nama je vrijeme život‘

Downing Street čeka Amerikance, sugerirao je ukrajinski predsjednik. "Dva puta smo pokrenuli ovo pitanje. Nismo dobili potvrdu od njega (Davida Camerona, ministra vanjskih poslova)". Konačna odluka Velike Britanije i drugih partnera ovisi o "konsenzusu", pri čemu je pozicija u Washingtonu ključna, dodao je.

Američki predsjednik vjerojatno će preskočiti mirovni summit u Švicarskoj idućeg mjesec, koji je inicirao Zelenski. Američki predsjednik navodno planira umjesto toga odletjeti kući na događaj prikupljanja sredstava u Kaliforniji, umanjujući time, kako piše Guardian, značaj cijelog projekta. Upitan osjeća li se iznevjerenim od strane SAD-a i njihovog vodstva, Zelenski je odgovorio: "Mislim da trebaju više vjerovati u nas".

Ukrajinski predsjednik je primijetio da zapadne zemlje u miru imaju "različite prioritete" i stoga posve razumljivo ne dijele ukrajinski osjećaj egzistencijalne hitnosti. To znači da "dijalog" umjesto akcije može biti frustrirajući. "Za nas je vrijeme naš život", istaknuo je. "Ako za minutu ne odeš dolje (u sklonište), možeš biti mrtav. Stoga je odnos prema vremenu potpuno drugačiji".

Rekao je da Rusija napreduje brže od Zapada u pogledu proizvodnje i isporuke oružja za svoje oružane snage. Usporedio je Ukrajinu s brodom - ali "ne s onim koji tone" - koji je morao stići na svoje odredište kako treba i u jednom komadu, spašavajući "što je moguće više života".

‘Išli su Hitlerovom rutom na Kijev‘

Kako se ratu ne nazire kraj, Zelenski je istaknuo da su pregovori s Rusijom nerealni. Rekao je da bi mirovni sporazum bio "zamka" jer bi Putin prekršio svaki sporazum i "ne može mu se vjerovati". Dok Rusija inzistira na tome da Ukrajina mora prihvatiti novu teritorijalnu realnost, Zelenski smatra da će Moskva iskoristiti svaku pauzu u borbama da ojača svoje snage na bojnom polju i da će ponovno napasti, prije ili kasnije.

Ruski predsjednik Vladimir Putin pokrenuo je svoju invaziju punog opsega na Ukrajinu 2022. godine jer je Zapad slabo odgovorio na njegovu aneksiju Krima i preuzimanje dijelova istočne Ukrajine 2014. godine, ocijenio je Zelenski.

Kaže da je sukob u Ukrajini sličan Drugom svjetskom ratu, ali u manjim razmjerima, zbog "ideologije ruskog fašizma". Putinova brutalna "metodologija" ista je, kako kaže, kao u nacističkoj Njemačkoj. Pokazala je "masovna pogubljenja, masovne ukope i silovanja".

Ruski vojnici čak su koristili "iste rute" kao Hitlerova vojska u svojoj namjeri da pregaze Kijev i zagospodare zemljom, rekao je. Kad bi Rusija pobijedila u Ukrajini, Putin bi nastojao dodatno preoblikovati granice Europe napadajući druge države, tvrdi Zelenski. "Ovo je pravi treći svjetski rat", naglasio je. "Me mislim da je Putin lud. On je opasan. To je mnogo strašnije. Gledajte, on neće stati", zaključio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. lipanj 2024 20:58