NOVI VAL?

Znanstvenici dižu uzbunu zbog novog soja covida, pozivaju na povratak maski: ‘Pogledajte bolnice‘

Drugi pak upozoravaju da je prerano za paniku i tvrde da ograničenja iz razdoblja pandemije neće biti potrebna
 Spencer Grant/Zuma Press/Profimedia/Spencer Grant/zuma Press/profimedia

Strah od ponovnog izbijanja Covida jača nakon otkrića nove varijante za koju znanstvenici smatraju da je ‘prava stvar‘, piše Daily mail.

Znanstvenici su već pozvali na povratak maski za lice zbog novog soja covida koji tek treba biti službeno imenovan, no za sada je nazvan BA.6.

Drugi pak upozoravaju da je prerano za paniku i tvrde da ograničenja iz razdoblja pandemije neće biti potrebna.

Stope hospitalizacije zbog covida već počinju rasti, što izaziva zabrinutost od mogućnosti novog vala.

Porast infekcija prati dolazak nove varijante nazvane Eris, koja je već jedan od sedam novih slučajeva koronavirusa u Velikoj Britaniji, kažu tamošnji zdravstveni čelnici.

Stručnjaci tvrde da su loše vrijeme i ‘Barbenheimer efekt‘, koji se odnosi na filmove ‘Barbie‘ i ‘Oppenheimer‘ također mogli pridonijeti porastu infekcija te slabljenju imuniteta.

Za sada nema znakova da novootkrivena varijanta predstavlja veću opasnost od onih do sada poznatih, uključujući i varijantu omikron.

Kasnije tijekom ove godine će u Velikoj Britaniji starijima od 65 i osjetljivim skupinama biti ponuđena dodatna cjepiva.

Nova je varijanta virusa, čini se, već počela kružiti, a primijećena je i u Danskoj i Izraelu.

Stručnjaci misle da ova varijanta ima više od 30 mutacija u svom proteinu šiljka, dijelu virusa koji uzrokuje infekciju.

Međutim, još se ne zna hoće li se ta varijanta učinkovito širiti ili će jednostavno nestati.

Dr. Trisha Greenhalgh, stručnjakinja za primarnu zdravstvenu zaštitu sa Sveučilišta u Oxfordu objavila je na Twitteru da se čini da je ‘opet vrijeme za maskiranje‘.

Profesorica Christina Pagel, matematičarka sa Sveučilišnog koledža u Londonu je rekla da je još vrlo rano, no ova varijanta koronavirusa ima mnogo novih mutacija koje je čine drugačijom od prethodnih sojeva, te je potencijalno sposobnija izazvati veliki val.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 22:50