PASTOROVA ISPOVIJED

‘Znam gdje su djeca zbog koje su uhićeni Hrvati u Zambiji. Niti jedna obitelj nije pitala za njih‘

‘Pod našim su nadzorom, ograničili smo pristup i Vladi i medijima. Iz Konga traže da ih vratimo, ali...‘

Dio uhićenih u Zambiji

 Marko Miscevic/Cropix

Četvero djece iz Demokratske Republike Kongo, za koje se sumnja da su potencijalne žrtve trgovine djecom i zbog čega je uhićeno i osmero hrvatskih državljanki i državljana, nalaze se u pod nadzorom Odbora za zaštitu djece okruga Ndola (CPU) u Zambiji, tvrdi Lusaka Times.

Jedan od članova tog odbora Charles Mwambo u telefonskom je razgovoru rekao kako su djeca zbog sigurnosti zadržana na nepoznatoj lokaciji dok sud ne riješi slučaj. Pastor Mwambo otkrio je da su djeca, koja između 6 mjeseci i tri godine, vraćena od pod nadzor njegovog Odbora u prosincu prošle godine, kada su i uhićeni osumnjičeni u slučaju.

“Uspijevamo se pobrinuti za djecu, pomogla nam je i Vlada. Najveći izazov bila je jezična barijera, jer djeca razumiju samo francuski i lingalu (bantu jezik kojim govori dio stanovništva u Kongu, op.a.), ali su u međuvremenu naučili i nšto malo engleskog, tvrdi Mwambo.

Pastor Mwambo je dodao kako niti jedna obitelj nije zatražila djecu natrag jer se vjeruje kako su izvučena iz sirotišta. Otkrio je da su službenici iz Konga tek prošli tjedan posjetili djecu kako bi provjerili njihovo stanje i zatražili dopuštenje da ih se vrati u njihovu zemlju porijekla, odnosno Kongo.

Rekao je kako je kongoanskim dužnosnicima savjetovano da pričekaju dok sud ne riješi slučaj: - Bojimo se da bi djeca mogla biti ponovno premdet trgovine, jednostavno ih je nemoguće osloboditi dok je slučaj aktivan na sudu. Zato smo ograničili pristup djeci i Vladinim dužnosnicima i medijima, rekao je.

Prošle godine u prosincu službenici Odjela za useljeništvo su u zračnoj luci Simon Mwansa Kapwepwe u Ndoli priveli osmero hrvatskih državljana zbog sumnje na trgovinu djecom i krivotvorenje isprava. Bila im je upitna valjanost dokumenata o posvojenju djece iz Konga. Osumnjičenici su i službeno uhićeni te optuženi za kazneno djelo trgovine djecom te im traje suđenje.

Optuženi su Gloria Sakulenga (36), viša imigracijska službenica u Zambiji, te hrvatske državljanke i državljani Damir Magdić (44), Nadica Magdić (45), Zoran Subošić (52), Azra Imamović Subošić (41), Ladislav Perišić (42), Aleksandra Peršić (43), Noa Kraljević (40) i Ivona Kraljević (36).

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 19:10