MACRONU DRUGI MANDAT

‘Znam da ste glasali protiv desnice, ali nemojte zviždati Le Pen. Slijede nam povijesne godine!‘

Macron prema projekcijama rezultata dobiva 58,2 posto glasova, a Marine Le Pen 41,8 posto

Emmanuel Macron; pristaše Macrona; Marine Le Pen; Eiffelov toranj

 Afp/Profimedia

Francuzi su u drugom krugu predsjednički izbora svoje povjerenje ponovno dali Emmanuelu Macronu. Prema prvim projekcijama rezultata objavljenim odmah nakon zatvaranja birališta, centrist Macron je osvojio oko 58 posto naspram 42 posto glasova kandidatkinje krajnje desnice Marine Le Pen.

"Nisam više kandidat jednog tabora, nego sam predsjednik svih. Znam da su mnogi Francuzi glasali za mene kako bi blokirali krajnju desnicu. Želim im zahvaliti i reći da me njihov glas obvezuje. Znam što vam dugujem. Želim osigurati konkretne projekte za sve i želim da Francuska postane velika ekološka nacija", obratio se aktualni čelnik Francuske građanima, govoreći ispred Eiffelova tornja.

image

Emmanuel Macron s pristašama

Ludovic Marin

Izlaznost je tri sata prije zatvaranja birališta, bila oko 63 posto. To znači da na izbore nije izašlo 27 posto birača, što je najveća stopa suzdržanosti od 1969. Tada je 31,1 posto francuskih birača odbilo dati svoj glas u drugom krugu izbora u kojem su snage odmjeravali gaulist Georges Pompidou i centrist Alain Poher.

Mnogi francuski ministri proglašenje pobjednika dočekali su na Champs de Marsu s Macronovim pristašama. Ministar vanjskih poslova Jean-Yves Le Drian odao je počast "snazi francuske mobilizacije". Clément Beaune, ministar EU poslova, naglasio je koliko je Macronova pobjeda "bitna za Europu".

Čestitke čelnika EU

Europski vođe odahnuli su kad su prve projekcije pokazale da je Macron ponovno izabran. Čelnica Europske komisije Ursula von der Leyen, njemački kancelar Olaf Scholz, britanski premijer Boris Johnson i talijanski premijer Mario Draghi bili su među prvima koji su čestitali Macronu na pobjedi, ustvrdivši kako mogu računati na Francusku s njime na čelu. Prema tradiciji, Macronovo prvo putovanje kao novoizabranog predsjednika trebalo bi biti u Njemačku, kako bi istaknuo važnost francusko-njemačkih odnosa u srcu Europske unije.

image

Brigitte Macron i Emmanuel Macron

Ludovic Marin

Izbore je obilježio presedan koji su učinila tri europska lidera, kad su tijekom kampanje otvoreno podržala Macrona. Španjolski premijer Pedro Sanchez, portugalski Antonio Costa i njemački Olaf Scholz u članku za Le Monde pozvali Francuze da ne izaberu Le Pen. "Izbor s kojim se suočava francuski narod ključan je za Francusku i za sve nas u Europi. To je izbor između demokratskog kandidata koji vjeruje da je Francuska jača u moćnoj i autonomnoj Europskoj uniji i kandidata krajnje desnice, koji otvoreno staje na stranu onih koji napadaju našu slobodu i demokraciju", napisali su. Lideri EU obično ne staju na stranu jednog od kandidata zato što znaju da će morati surađivati s pobjednikom bez obzira na to o kome se radi, ali i zato što žele izbjeći optužbe za miješenje u nacionalnu vlast.

Međutim, ako su projekcije točne, tijesna pobjeda od 15 posto glasova značit će da nema mjesta velikom slavlju. Za razliku od Macronove impresivne pobjede 2017., kad je pobijedio Le Pen sa 66% glasova, sad je ta razlika puno manja.

image

Emmanuel Macron s pristašama

Ludovic Marin

Ipak uspjeh desnice

Unatoč tome što je Macron drugi put porazio krajnju desnicu, francuski saveznici svjesni su da je gotovo 42% francuskih birača podržalo kandidata koji se protivi načelima i vrijednostima Europske unije, kandidata koji je politički bliži Viktoru Orbanu nego Charlesu Michelu. Ako krajnja desnica nastavi ostvarivati uspjehe, za pet godina bi se mogao dogoditi sasvim drugačiji ishod.

Prva reakcija Marine Le Pen nakon objave projekcije bila je usmjerena na birače u ruralnim i udaljenim područjima, kojima je poručila da ih neće napustiti. Le Pen je priznala poraz, ali i poručila da rezultat od više od 40 posto glasova "sam po sebi predstavlja veliku pobjedu" te upozorila sugrađane da će Macron "uništiti Francusku i njezine institucije". Macron je jučer postao prvi francuski predsjednik koji je osvojio drugi mandat u 20 godina od Jacquesa Chiraca. No, u velikom dijelu odnio ju je na krilima glasača koji su glasali "protiv" krajnje desnice, a ne "za" njegov program, obećanja ili osobnost.

image

Pristaše Macrona okupile su se kod Eiffelovog tornja

Bertrand Guay

Ispod pročitajte tijek izborne večeri

NOVO 22:20 - Francuzima jest bilo važno, ali ne i presudno što bi pobjeda Marine Le Pen značila, u najmanju ruku, odmak Francuske od Evropske unije koja se, u dobru i u zlu, oslanja o osovinu Pariz-Berlin, a možda i smrt Unije i ponovno klizanje Evrope u nacionalistička nadmetanja, koja su već izazvala dva svjetska rata, a u Ukrajini prijete i trećim.

Francuzima je, kako se čini iz rasprava, bilo važnije pod čijim bi vodstvom manje ekonomski patili u sadašnjem trenutku svoje ekonomske krize, piše Inoslav Bešker u svojem komentaru francuskih izbora - više pročitajte OVDJE.


22:15 - Lideri Europske unije su neviđenom brzinom čestitali pobjedu Emanuelu Macronu koji je izabran na drugi mandat kao predsjednik Francuske. Vijest o njegovoj pobjedi je primljena s velikim olakšanjem u Bruxellesu. Iako je rezultat u okviru očekivanog, a pobjeda Macrona čak i veća od predviđanja predizbornih anketa, do osam sati navečer su u cijeloj Europi s nervozom iščekivali rezultate. Više pročitajte OVDJE.


21:45 - Sada se svojim pristašama obraća i Emmanuel Macron, ponovno izabran za predsjednika Francuske.

- Znam da mnogi danas nisu glasali za mene da podrže moje ideje nego da zaustave krajnju desnicu. Zahvaljujem im, rekao je Macron.

Potom je i svoje pristaše zamolio da ne zvižde Marine Le Pen.

- Rat u Ukrajini je podsjetnik da prolazimo kroz tragična vremena u kojima se Francusku mora čuti. Zemlja je puna podjela i sumnji, nastavio je Macron.

- Sljedeće godine neće biti lake, ali će biti povijesne, rekao je.


20:15 - Marine Le Pen upravo drži govor u kojem priznaje poraz na izborima.

- Nastavit ću se boriti protiv Macrona, poručila je Le Pen svojim pristašama pa dodala da će njen Nacionalni pokret pobijediti na parlamentarnim izborima.

- Macron će uništiti Francusku i upropastiti institucije, rekla je.

Na kraju obraćanja Le Pen je povela pjevanje francuske himne.

Le Pen je poražena i prije pet godina od Macrona, iako s osjetno većom razlikom nego što pokazuju projekcije rezultata za aktualne izbore. Više pročitajte OVDJE.


20:00 - Prema projekcijama rezultata nakon zatvaranja birališta u Francuskoj Macron dobiva 58,2 posto glasova, a Marine Le Pen 41,2 posto.

Ako se ovi rezultati pokažu kao točni, Macron će biti prvi predsjednik Francuske koji je osvojio drugi mandat nakon Jacquesa Chiraca 2002. godine.

Birališta u Francuskoj otvorila su se u 8 sati po lokalnom vremenu, a zatvorila u 20 sati.

Izlaznost u 17 sati iznosila je 63,23 posto, prenosi Le Monde.

To znači da na izbore nije izašlo 28,2 posto, što je više nego 26,3 posto koliko je birača ostalo kod kuće 10. travnja, piše taj francuski medij.


18:42 - Belgijski medij La Libre objavio je izlazne ankete s francuskih izbora koje su za njih napravile četiri francuske agencije. Prema njima pobjeđuje Emmanuel Macron koji dobiva između 55 i 58 posto, dok Le Pen dobiva između 42 i 45 posto glasova.


Emmanuel Macron ili Marine Le Pen, tko će pobijediti na francuskim predsjedničkim izborima?

Prije otvaranja biračkih mjesta u nedjelju ujutro u Francuskoj, ove subote prvi su glasali prekomorski birači i oni iz inozemstva, i to zbog vremenske razlike. Prekomorski teritorij, otočje Sveti Petar i Mikelon (Saint-Pierre-et-Miquelon) održalo je glasanje za drugi krug, prije Gvajane, Antila, zatim otočja Pacifika i Indijskog oceana.

image

Francuska bira predsjednika države, protukandidati Emmanuel Macron i Marine Le Pen

Adrien Fillon/AFP

Rezultati su, koliko god uzorak bio mali, vrlo zanimljivi. Naime, dok je prije pet godina Macron bio nadmoćan nad Marine Le Pen, sada se situacija gotovo pa okrenula. Naime, u ovim je teritorijima Le Pen dobila od 60 do 70 posto glasova, dok Macron nije uspio prijeći ni 40 posto.

Kad se još pogleda koliko je zanemarivo mali postotak na tim teritorijima prije 20 godina dobio njen otac Jean Marie Le Pen, kojeg je Chirac "pojeo" na izborima, jasno je koliko je tvrda desnica ojačala u Francuskoj i našla puno širi krug birača nego li je to bio slučaj i prije pet godina, a kamoli ranije.

Martinique

2022.: Macron: 39,1% – Le Pen: 60,9%

2017.: Macron (77,55%) Le Pen (22,45%)

2002: Chirac (96,15%) Le Pen (3,85%)

Guadeloupe

2022.: Macron: 30,4% – Le Pen: 69,6%

2017.: Macron (75,13%) - Le Pen (24,87%)

2002: Chirac (91,28%) - Le Pen (8,72%)

Francuska Gvajana

2022.: Macron: 39,3% – Le Pen: 60,7%

2017.: Macron (64,89%) - Le Pen (35,11%)

2002: Chirac (89,09%) - Le Pen (10,91%)

Podsjetimo, Francuzi su u nedjelju počeli glasati na izborima koji će odlučiti hoće li proeuropski centristički predsjednik Emmanuel Macron zadržati svoj posao ili će ga smijeniti krajnje desna euroskeptična Marine Le Pen što bi izazvalo politički potres. U drugom krugu, nakon žestoke i polarizirajuće predizborne kampanje, Macron je favorit u utrci za novi petogodišnji predsjednički mandat.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 00:20