MAKEDONIJA U ŠOKU

Zločin koji je užasnuo regiju: Evo što se do sada zna o otmici i ubojstvu Vanje Đ. (14)

Glavni osumnjičeni je građevinski poduzetnik i predsjednik desničarskog pokreta "Treta"

Vanja G.

 Makedonska policija

Ljupčo Palevski-Palčo, glavnoosumnjičeni za ubojstva Vanje G. i frizera Panče Žežovskog, trenutačno se nalazi u bijegu. Mediji u regiji su nagađali da je pobjegao u Tursku, no ministar unutarnjih poslova Oliver Spasovski otkrio je da je pobjegao u Bugarsku.

U slučaju ubojstva Vanje G. osumnjičeno je ukupno pet osoba, od kojih su tri u pritvoru. Otac djevojčice je također priveden, no on zasad negira umiješanost u otmicu.

Vanja G. oteta je na ulazu zgrade u kojoj je živjela 27. studenog. Iz kuće je, prema navodima majke Zorice, na putu u školu, izašla u 7.25 sati, a o njezinu nestanku doznala je od razrednice jer se 14-godišnja djevojčica nije pojavila u školi. Dramatičan apel majka je uputila preko Facebooka, a prije toga je izvijestila policiju.

Trojica uhićenih - Velibor Manev, Vlatko Kešišev i Bore Videvski - na policiji su ispričali da su Vanju čekali ispred zgrade nakon što su dobili informaciju od organizatora Ljupča Palevskog. Vanju su zgrabili i vezali još u unutrašnjosti zgrade, nakon čega su nedužnu djevojčicu stavili u vreću za spavanje i izveli izvan Skoplja u prtljažniku automobila.

Rekli su da je Palevski dobio informaciju od Vanjinog oca, Aleksandra, kada će i gdje djevojčica biti sama. Sva trojica osumnjičenika priznala su kazneno djelo i ispričali tko je za što odgovoran.

Vanja G. ubijena je oko 11 sati istog dana hicem iz pištolja, kako su pisali regionalni mediji. Smatra se da je upravo odbjegli Palevski iz vatrenog oružja ubio maloljetnicu, strahujući od dokaza do kojih bi mogla doći policija. Policija smatra da je motiv otmice bio koristoljublje, odnosno iznuda novca od majke djevojčice. Svi uključeni željeli su od toga imati materijalnu korist.

Iako za sada nema nije utvrđena veza između dvije žrtve, ubojstvo Vanje povezano je s ubojstvom 74-godišnjeg Panča Žežovskog iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. studenog, da bi kasnije na području Velesa bilo pronađeno njegovo tijelo, a tužiteljstvo je utvrdilo da su oba ubojstva počinile iste osobe.

Prema izvorima agencije Telma bliskim istrazi, Palevski je bio taj koji je oteo Žežovskog, s kojim je bio povezan zbog navodnog iskopavanja zlata. Motiv je bila iznuda, a makedonski mediji pišu da je nesretni frizer jednom od osumnjičenih navodno dugovao 500 eura. Žeževski je potom ubijen, a osumnjičene se sumnjiči da su s njegovim su vozilom marke Citroen oteli Vanju.

Istog dana policija je pronašla vozilo Panča Žežovskog, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju, na području kojeg je pronađeno i Vanjino tijelo.

Sjeverna Makedonija zavijena je u crno nakon što je 14-djevojčica za kojom se danima tragalo pronađena mrtva u nedjelju navečer.

Vanja Đorčevska (14) nestala je u ponedjeljak, 27. studenog, kada je oko 7.30 sati iz svoje kuće u blizini Gradskog parka u Skopju krenula u školu "J.H. Pestalozzi". Njezina majka prijavila je nestanak sat vremena kasnije nakon što ju je razrednica obavijestila da djevojčica nije stigla u školu. Od Vanjine kuće do škole je samo sedam minuta hoda, pišu lokalni mediji. U potragu se uključio Interpol, a MUP Republike Sjeverne Makedonije je formirao stručni stožer.

Prema riječima makedonskog ministra unutarnjih poslova Olivera Spasovskog, policija je ispitala više desetaka osoba, pregledala više od 50 kamera i pretražila mobitele, laptope i ostale elektroničke uređaje članova obitelji i prijatelja u potrazi za korisnim informacijama koji bi im mogli pomoći u rješavanju ovog slučaja. U potragu se uključilo nekoliko stotina policajaca, koji su pretražili korito rijeke Vardar, kao i sve podrumske prostorije u blizini mjesta gdje je prijavljen nestanak.

Otkako je Vanja nestala, njezina majka Zorica Đorčevska odlazila je u policijsku postaju dva puta dnevno u potrazi za odgovorima.

"Ne daju mi odgovore jer istraga traje, ali znam da je policija maksimalno angažirana", rekla je Đorčevska tri dana nakon Vanjinog nestanka za Meta.mk, dodajući kako ne želi spekulirati o razlozima nestanka. "Vanjin život za mene je bio otvorena knjiga, ništa nije skrivala. Ali ne znam, ona je dijete. Tri dana se pitam zašto nam se to dogodilo, mi smo sasvim normalna obitelj. Vanja je uzorna učenica, pristojna, nikada nije upadala u probleme. Vidim da se puno špekulacija širi u javnosti, zadire u naše živote, a većina tih stvari nije istinita", kazala je tada Zorica Đorčevska.

U petak je ministar Spasovski rekao da je iz elektroničkih uređaja koji su pregledani policija dobila korisne podatke koji bi mogli pomoći u rješavanju ovog slučaja. Dva dana kasnije, Vanja je pronađena mrtva kod sela Orman, na rubu Skopja.

Privedeno je pet osoba, a u policijsku postaju je pozvan i Vanjin otac Aleksandar. Njemu za sada nije određen pritvor, a saslušanje još traje.

Makedonsko državno odvjetništvo utvrdilo je da je djevojčica ubijena u ponedjeljak ujutro, oko 10 sati, samo nekoliko sati nakon otmice. Cilj otmice je bila iznuda. Ovo ubojstvo je, kako navode, povezano s još jednim ubojstvom u Sjevernoj Makedoniji. Naime, pronađeno je i tijelo Panča Žeževskog (74) iz Velesa, čiji je nastanak prijavljen 24. studenog, a tužilaštvo je utvrdilo da su oba ubojstva počinile iste osobe.

image

Ljupco Palevski, Velibor Manev, Vlatko Kešišev

/Facebook

"U vezi s ova dva slučaja osumnjičeno je pet osoba, od kojih su tri osobe u pritvoru, jedna je van zemlje, a jedna osoba se trenutno nalazi u policijskoj stanici", priopćilo je makedonsko državno tužiteljstvo.

Poveznica između 74-godišnjaka i djevojčice zasad nije jasna. Kako je kazala kći ubijenog frizera Panča Žeževskog, njih dvoje nisu se poznavali niti su se ikad sreli.

"Moj otac i nitko od nas nije poznavao djevojku. U policiji sam, ne znam još ništa, osim da su mi oca našli mrtvog, zakopanog. Prvi put od vas, od novinara, čujem da je motiv ubojstva bio koristoljublje. Nisam čitala priopćenje iz MUP-a, ali mogu reći da moj otac nikada nije bio bogat čovjek, pa ne znam što znači pojam koristoljublje. U stanici sam, ne mogu ništa više reći, jer ni ja nemam detalje", rekla je za makedonski portal Fokus kći Panča Žeževskog.

Prema informacijama kojima raspolažu lokalni mediji, glavni osumnjičeni za ubojstva je građevinski poduzetnik i predsjednik desničarskog pokreta "Treta" Ljupčo Palevski. Prema izvorima agencije Telma bliskim istrazi, oteo je frizera Panča, s kojim je bio povezan zbog navodnog iskopavanja zlata. Motiv je bila iznuda.

Palevski je trenutno nedostupan i vjerojatno se nalazi izvan zemlje. Spasovski tvrdi da je preko Beograda pobjegao u Bugarsku.

Kako piše portal Telma, Palevski je ranije bio u ekstradicijskom pritvoru u Beogradu, po tjeralici koju je raspisala Hrvatska. Među osumnjičenima je i Vlatko Kešišov koji je priveden i uhićen. Treći osumnjičenik je Velibor Manev, koji je također pritvoren.

Kako piše Blic, Žeževski je ubijen, a zatim su s njegovim vozilom osumnjičeni oteli 14-godišnju Vanju. Otmica je, dodaju, izvršena na ulazu u zgradu, a otmičar je odlično poznavao teren. Vanja je upucana iz pištolja u 10 sati 27. studenog. Istog dana policija je pronašla Citroen, vozilo Panča Žeževskog, zapaljeno u okolici sela Brazda u Skoplju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 20:24